End Of The World Metal Party / 20.12.2012, The Silver Church Club, Bucuresti

Ajunul sfarsitului lumii anticipat de civilizatia Maya acum multe secole a daruit romanilor o seara speciala in prezenta grupurilor romanesti Rock ‘N Ghena, Negative Core Project si Domination, urmand ca ilustra formatie mexican-americana fondata in ’89 in L.A., California sa-si lase amprenta printr-o evolutie plina de picanterii. Spatiul ales pentru aceasta desfasurare de efective a fost renumitul The Silver Church, cea mai importanta locatie metal bucuresteana din ultimii 4, 5 ani daca tin cont de trupele care au trecut pragul clubului. 
 
Anuntat cu mai bine de 5 luni in urma, concertul Brujeria s-a bucurat de prezenta a catorva sute bune de indivizi, o gama de adulti ce varia de la simplii fani doritori sa bifeze ultimul nume valoros pe anul 2012, pana la VIP-uri si alti membrii ce activeaza in diferite proiecte muzicale. Din nefericire, evenimentul nu a fost lipsit de surprize… mai intai aflu in dimineata zilei de joi ca grecii de la Total Riot au avut probleme la granita si nu au mai putut continua itinerariul spre capitala, fiind inlocuiti in ultimul ceas cu NCP; o alta chestiune nedorita a fost feeling-ul de deja-vu pe care l-am avut atunci cand am vazut organele de ordine langa intrarea in club, la fel ca la concertul Marduk din septembrie care s-a lasat cu mare tam-tam. Cu putin exces de zel, pot pune la capitolul surprize si anuntul intarzierii constantenilor de la RNG ce a dus la schimbarea ordinii trupelor, lucru care nu a afectat prea mult fiindca multimea era deja prezenta in numar substantial, ceva destul de interesant si in acelasi timp nou avand in vedere ca la noi trupele din deschidere sunt lasate in penumbra, unii preferand sa-si faca aparitia direct la headliner… o fi mai cool, ce pot sa zic.
 
Trupa bucuresteana Negative Core Project sau defuncta Tarantula, pentru fanii mai vechi, a fost desemnata sa debuteze in seria reprizelor de cantat, propunandu-ne un thrash/death metal cu influente core si un vocalist in forma. Fara nicio linie de deschidere, Filip (voce), Gabriel (tobe), Alex (bas), Tudor si Mihai (chitare) au inceput cu „Pride” iar dupa un scurt dialog cu sunetistul, a urmat „Psalm Of Mockery”, o piesa care beneficiaza de un videoclip aparte ce poate fi urmarit aici. Incet-incet, solistul reuseste sa transmita oamenilor acea stare de frenezie pe care o poseda, masura aplicata cel mai bine pe „Together As One” cand s-a dat dezlegare la crowd surfing si alte exteriorizari de acest tip. „Never Enough”, o melodie dedicata unui prieten apropiat formatiei, a constituit ultimul cantec dintr-un repertoriu ce a atatat publicul si a pregatit masele pentru viitoarele reprezentatii ale serii, neglijand realitatea ca nu a mai fost timp de bis.
 
Setlist Negative Core Project:
01. „Pride”
02. „Psalm Of Mockery”
03. „Together As One”
04. „Unholy”
05. „Never Enough”
 
De constantenii de la Rock ‘N Ghena am auzit prima data la o editie a emisiunii Alternative Nation acum cativa ani de zile, fara a avea ocazia de a-i vedea pe viu intre timp. Baietii din Mangalia au pus bazele unui proiect de hardcore in primavara anului 2000 fiind la acea vreme un stil destul de proaspat pe teritoriul romanesc, fara a impresiona insa la nivel national (chiar si in ziua de astazi, majoritatea romanilor prefera rock-ul/metal-ul in dauna genurilor core). Dupa obisnuita salutare a auditoriului, Rocco, Rares, Petre si Radu dau drumul cantarii cu „Forget/Alive” de pe ultimul EP, piesa ce va fi inclusa pe viitorul material discografic numit „The Outcome Of Our Rage”, alaturi de „Survival Of Self” si „Freedom Song”. Pe „Divide Et Impera”, Rares intampina probleme serioase in incercarea de a participa cu backing vocals pentru ca microfonul sau era ori inchis, ori dat pe mut dar astfel de fapte s-au intamplat si la case mai mari. Cu pasi mici si rapizi, recitalul ajunge aproape de finalizare, nu inainte ca Rocco sa intrebe daca „O facem lata la sfarsit?”, discurs succedat de o ultima manifestare ad-hoc din partea celor prezenti. Rock ‘N Ghena a etalat vreo noua sample-uri din tot ce inseamna aceasta categorie de muzica, extrem de putin promovata la noi, oferind o prestatie sincera si vioaie ce a inlesnit crearea cadrului specific acestei convocari.
 
Setlist Rock ‘N Ghena:
01. „Forget/Alive”
02. „My World To Take”
03. „Divide Et Impera”
04. „Survival Of Self”
05. „L.A.I. (Liars Abusers Intruders)”
06. „Freedom Song”
07. „Dreptul Tau”
08. „Madball-Set It Off”
09. „Bloodshed”
 
De proiectul tribut Pantera numit simplu Domination sunt sigur ca au auzit majoritatea rockerilor. Initial, acest supergrup romanesc format din Stefan (voce/Negura Bunget), Cezar (chitara/Vita de Vie), Cristi (tobe/Voodoo) si Adi (bas/Changing Skins) a luat nastere din dorinta de a-i aduce un omagiu faimosului chitarist Darrell Lance Abbott sau mai trivial Diamond/Dimebag Darrell (Pantera/Damageplan). Spuneam initial pentru ca dupa mai mult de patru ani de zile, concertul Domination inseamna mult mai mult decat un obisnuit concert tribut; inseamna dragoste, iubire, respect fata de semenii nostrii. Iar faptul ca aceasta sarbatoare are loc numai in a doisprezecea luna a fiecarui an face ca acest numar sa fie poate la fel de asteptat ca cel al americanilor. La finalul melodiilor „A New Level” si „I’m Broken”, Stefan are primul contact verbal cu publicul: „Un singur lucru vreau sa zic! Scena asta e a voastra, deci puteti urca sa sariti.” dupa care se dezlantuie nebunia pe „Mouth For War”, moment in care Filip de la NCP apare ca din senin si testeaza priza multimii la stage diving. Unele dintre cele mai frumoase clipe s-au petrecut pe parcursul consacratei „Walk” cand solistul a subliniat, „Stiti ca am vorbit de treaba aia cu urcatul pe scena!”. Atat le-a trebuit sa auda celor din primul rand ca in urmatoarea secunda erau deja sus, pregatiti sa profite la maximum de sansa de a canta cu trupa. Nu sunt trecute cu vederea nici „5 Minutes Alone” sau „Cowboys From Hell”, piese ce au contribuit din plin la succesul lui Anselmo si formatiei in care activa. Ultima piesa, „Fucking Hostile”, a pus punct unei reprize curate de heavy metal in care actorul principal a fost intreaga asistenta, o gloata de oameni ce si-au lasat prejudecatile acasa.
 
Setlist Domination:
01. „A New Level”
02. „I’m Broken”
03. „Mouth For War”
04. „This Love”
05. „Walk”
06. „5 Minutes Alone”
07. „Cemetary Gates”
08. „Domination”
09. „Cowboys From Hell”
10. „Fucking Hostile”
 
Despre Brujeria nu voi spune foarte multe intrucat a fost un concert exact cum te-ai astepta sa fie. Inca de la inceputuri a existat un mister in jurul acestui nume prin care s-au perindat mai multi muzicieni de calibru ce au continuat sa abordeze teme ca satanismul, sexul, emigrarea sau contrabanda cu narcotice. Enigmele in privinta lineup-ului de la Bucuresti le-am trait pe propria piele insa de urmatorii sunt sigur ca au fost in carne si oase: Juan Brujo (voce), Pat Hoed/Fantasma (voce), Jeffrey Walker/El Cynico (bas), Christian Paccou/Aa Kuernito (chitara) si Daniel Erlandsson (tobe). Pauza s-a epuizat o data cu primele acorduri ale melodiei „Pito Wilson” cu care sunt incepute de obicei ritualurile Brujeria, fiind urmata la scurt timp de „El Desmadre” care porneste revolta in randurile oamenilor. „Muchas gracias cabrones!” („Multumim mult prieteni/camarazi”) a fost reactia celor de pe scena la scandarile fanilor asemenea suporterilor gazda din meciurile de pe teren propriu. Ironic, in ciuda versurilor in spaniola, portretizand o imagine mexicana si o pozitie anti-americana, unii membrii s-au nascut sau cel putin au trait o buna perioada de timp pe teritoriul SUA. In plus, trupa nu este din Tijuana, Mexic, contrar credintei populare. Un aspect important pe care grupurile romanesti il omit in continuare a fost vestimentatia „mexicanilor” ce dadea impresia unui cartel de droguri sau unei bande de talhari gata sa comita acte de violenta. Atmosfera incendiara creata si sustinuta pe intreg cuprinsul acestei povesti s-a stins o data cu deznodamantul dat de binecunoscuta „Marijuana” in uralele celor ce au populat pana aproape de refuz fostul Preoteasa.
 
Setlist Brujeria:
01. „Pito Wilson”
02. „El Desmadre”
03. „Cuiden A Los Ninos”
04. „Marcha De Odio”
05. „Colas De Rata”
06. „Cruza La Frontera”
07. „Angel De La Frontera”
08. „Mecosario”
09. „Vayan Sin Miedo”
10. „Brujerizmo”
11. „La Migra”
12. „Anti-Castro”
13. „Revolucion”
14. „Hechando Chingasos”
15. „Division Del Norte”
16. „La Ley De Plomo”
17. „Matando Gueros”
18. „Marijuana”

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*