Autor: Raluca Bicu
Cred că prima oară când am auzit Grimus live a fost undeva într-o parcare prăfuită din magazinul Unirea, acum niște ani buni. Eram puștoaică, fără cine știe ce experiență în materie de concerte live, și extrem de entuziasmată că în sfârșit dădeam peste un eveniment live care să nu se termine în crucea nopții și să mă silească să merg pe jos acasă (căci taxiul era un lux pentru mine pe vremea aceea). Nu mai țin minte mare lucru din concertul acela, însă pot să vă zic că am tot fost cu ochii pe ei de atunci.
Iar băieții de la Grimus nu au stat deloc degeaba. Au scos trei albume foarte apreciate, Panikon, Egretta și Emergence, au adunat premii și au bifat o groază de cântări, inclusiv în deschiderea unor formații foarte cunoscute pe plan internațional. Mai mult, luna asta se pregătesc de aniversarea de zece ani cu un concert de zile mari la Arenele Romane. Am profitat de acest prilej pentru a îi trage un pic de limbă pe băieți în legătură cu ce ne pregătesc cu ocazia asta, dar și despre trecutul și, desigur, viitorul Grimus. Rezultatul îl aveți mai jos.
Împliniți zece ani pe care îi veți sărbători cu un concert la Arenele Romane. La ce ne putem aștepta din partea voastră cu ocazia aniversării? Ce ne puteți dezvălui?
Bogdan Mezofi (voce): Am pregătit pentru fanii noștri un playlist potrivit aniversării noastre. Vom cânta multe piese îndrăgite de fani de pe cele trei albume lansate în acești 10 ani.
Vali Rauca (chitară): Va fi un periplu prin atmosfera celor trei albume, condimentat cu invitați, foști membrii din perioada de început a trupei, trupe cu care am împărțit momente inedite, atât pe scenă cât și în spatele ei.
Tamás Adorjáni (tobe): Va fi un concert destul de inedit pentru noi, ne-ar plăcea să împărțim acest sentiment cu cât mai mulți dintre voi.
Putem afla câte ceva despre invitații pe care îi veți avea la concert?
Vali: Știți deja despre byron, Les Elephantes Bizzares, The Mono Jacks și Toulouse Lautrec, pe care am ținut să-i avem alături în acest context aniversar. Cu fiecare dintre aceste trupe avem un trecut, un prezent și multe amintiri pentru viitor. Ne-am bucurat mult că au acceptat invitația noastră. Nici George de la Travka nu va lipsi, pentru că suntem fani. Avem pregătită o surpriză foarte frumoasă chiar înainte de intrarea noastră pe scenă, avem proiecții, jocuri de lumini, trucuri de-ale lui Bogdan care ne vor aminti de circul Grimus, un moment acustic între două episoade electrice, pe Bogdan Șerban în ipostază de moderator și foarte, foarte mulți prieteni alături de noi. Nu are cum să nu iasă o seară de neuitat. Cristi Csapo (chitară): Am colaborat cu foarte mulți artiști de-a lungul timpului, pe care îi dorim alături de noi la acest eveniment și îi vom avea pe scenă și pe unii din viitoarele colaborări 😉
Titus Vădan (bas): Vom avea cu noi în 26 februarie trupele cele mai dragi nouă, prieteni și colegi, oameni cu care ne-am petrecut ultimii zece ani.
Hai să povestim un pic despre noul vostru single, „Vom lupta”, despre care am înțeles că este dedicat fanilor voștri. Cum v-a venit ideea, cum a decurs procesul de creație?
Bogdan: „Vom lupta” este una dintre piesele compuse de noi în perioada când ne-am refugiat la munte într-un mediu în care creativitatea trupei a avut numai de câștigat.
Vali: „Vom lupta” este dedicată fanilor noștri care au crescut și au luptat alături de noi în toți acești zece ani. În toată lumea asta schimbătoare, imprevizibilă, uneori nesigură și amenințătoare, avem sentimentul confortabil că întâlnirile periodice de la concertele noastre au constituit în acești zece ani un punct de reper atât pentru publicul nostru, cât și pentru noi. Cât despre locul în care s-a derulat procesul de creație, imaginați-vă cabana în care i-a închis Tarantino pe protagoniștii ultimului său film în mijlocul urgiei naturii, cu mențiunea că spre deosebire de film, noi nu am otrăvit cafeaua.
Cristi: Procesul de creație a fost unul inedit. Ne-am închis o săptămână într-o cabană la munte (Colibița) și am compus mai multe piese, printre care și aceasta. A fost o experiență diferită față de tot ceea ce am făcut până acum. Internetul nu prea mergea, așa că ne-am putut concentra intens.
Tamás: Este al doilea single pe care l-am construit de la început până la sfârșit „acasă”. O piesă mai organică, care decurge pe o scară dinamică mai largă.
Majoritatea pieselor voastre de până acum au fost în limba engleză, cu câteva excepții. Ultimele două piese scoase de voi au fost în limba română. Ce a determinat asta?
Bogdan: Pentru noi decizia de a cânta în limba engleză sau română are loc în timpul procesului de creație. Atunci, de cele mai multe ori, ne dăm seama în ce limbă ar suna mai bine o piesă – în timp ce o compunem.
Vali: Îmi asum acest experiment.
Cristi: Aveam de multă vreme în plan să compunem în limba română, doar că ne-am mobilizat mai greu. Pare ciudat, dar după trei albume compuse în limba engleză mă gândeam că nu vom reuși să facem versuri in română care sa aibă sens pentru fiecare din noi. Am renunțat la idei preconcepute și am luat-o încet. Rezultatul este exact ceea ce ne-am dorit, ne reprezintă ca indivizi dar, mai ales, ne reprezintă ca grup.
Titus: Conceptul de piese în română a început acum doi ani, când ne-am refugiat la munte pentru sesiunea de compus. A fost o idee care pur și simplu ne-a plăcut din prima.
Ați scoate vreodată un album cu piese doar în limba română?
Bogdan: Nimic nu este exclus când vine vorba de muzică. Întotdeauna am făcut cum am simțit și asta va fi mereu un factor important în deciziile legate de viitorul nostru.
Vali: Depinde de punctele cardinale dinspre care creativitatea ne suflă vânt în aripi.
Cristi: Piese cu versuri în limba română avem mai multe, iar în următoarea perioadă planul este să le înregistrăm rând pe rând. Când vom ajunge la numărul critic, probabil totul se va concretiza într-un album.
Titus: Cred că asta se și întâmplă…
Ați lansat până acum trei albume care s-au bucurat de un succes deosebit în rândul publicului. Ce urmează pentru Grimus? Pe când vom vedea următorul material discografic și la ce ne putem aștepta din partea sa?
Cristi: Pe principiul, unde au fost trei, merge și numărul patru. Până una-alta, vom scoate piese noi, piese cu invitați interesanți.
Tamás: Vrem să experimentăm mai mult și poate acest lucru nu va fi neapărat legat atât de strict de noțiunea de album.
Vali: Mi-a luat Tamás vorba din gură.
Titus: Materialul cu numarul 4 va fi compus din piese pe care le vom lansa pe rând în următoarele luni. A început cu „Ultima oară”, „Vom lupta”, și va continua cu încă câteva bine alese. Iar la final, le grupăm pe un disc. Da, știu, e mai ciudat…
Care ați spune voi că ar fi cele mai importante momente ale carierei voastre de până acum?
Bogdan: Fiecare lansare de album, concertul în deschidere la Red Hot Chili Peppers și aniversarea de zece ani.
Vali: Opinia mea și a lui Ernesto despre cele mai importante momente ale carierei noastre se reflectă în postările din categoria „10 defining moments in 10 years of Grimus” de pe pagina de Facebook “grimusworld”.
Cristi: Probabil că momentul în care am făcut cunoștință cu managerul nostru, Ernesto Bianchi. Este un om cu foarte multă experiență în piața muzicală din care facem parte. El ne-a învățat, ne-a sfătuit și ne-a împins către ceea ce suntem acum.
Tamás: Concluziile vor fi trase, punctele se vor conecta. Pentru cei care fac parte din călătorie, cel mai important moment este întotdeauna „acum”.
Titus: Știu că sună a clișeu, dar toți acești zece ani au fost presărați numai de momente importante. De la momentul în care ne-am intâlnit toți șase, intâlnirea cu Ernesto, managerul nostru, prima/a doua/a treia lansare de album, deschiderile pt trupele mari (RHCP, Placebo). Toate au fost momente trăite la intensitate maximă.
Observați vreo diferență între publicul autohton și cel din afara granițelor? Dacă da, care?
Cristi: Pe măsură ce te întinzi înspre vest, se poate remarca clar un comportament diferit al publicului. Este datorat anilor de expunere la evenimente, concerte, festivaluri. Am și o poveste foarte bună în sensul ăsta, legată de publicul din Anglia. La sfârșitul anului trecut am fost să văd un concert în Londra, care se ținea intr-un teatru. Acesta avea pe una dintre laturile clădirii un bar, cu „mici și bere”. Totul s-a întâmplat după tragicul Colectiv, așa ca am avut o atenție sporită la detalii. Eram în bar, mâncam, lumea s-a adunat pentru concert. 2000 de oameni. Barul avea o ușă de intrare și patru uși pentru ieșirile de urgență. Ei bine, cei 2000 de oameni, nu au blocat nici măcar o secundă ușile de urgență. Stăteau la rând, iar în dreptul ieșirilor de urgență era total liber. M-am și gândit, sunt reflexe care se formează în timp. Iar exemplul acesta se poate aplica la tot ceea ce înseamnă eveniment, începând cu atmosfera și terminând cu statul în linie.
Vali: Nu.
Tamás: Fiecare loc are culorile lui, care nu întotdeauna sunt foarte stridente. Aceste diferențe ne îmbogățesc si ne deschid orizontul.
Titus: Nu mai e o diferență așa de mare. În toți anii ăștia am avut ocazia să cântăm la multe festivaluri în Europa și până nu demult, cele mai frumoase experiențe au fost afară. Dar lucrurile au început să se schimbe, iar publicul de la noi s-a ridicat mult.
Unde credeți că ați fi fost acum, dacă nu ar fi existat Grimus? Vă puteți imagina o viață fără a compune și interpreta muzică?
Bogdan: Baschetul este una dintre pasiunile mele și din când în când mă mai întreb: „Ce ar fi fost dacă?”
Vali: Cred că în același loc în care ar fi fost Grimus dacă nu am fi existat noi. Pe un raft. Eu nici după zece ani nu îmi pot imagina că interpretez și compun muzică, așa că orice altă viață e perfect imaginabilă pentru mine.
Cristi: Nu cred că s-ar fi putut întâmpla așa ceva. Nu am fi stat niciunul din noi fără sa facem ceva în domeniu. Cu asta ne-am născut și asta ne-am dorit. Să îmi imaginez că nu ar fi existat Grimus pot, dar să nu cânt, nu pot.
Tamás: Cu amintiri și prietenii diferite, însă muzica tot ar fi jucat un rol important.
Titus: E foarte greu să văd viața asta fără Grimus. Dar într-un univers paralel, probabil că activez într-o altă formație. Toate variantele la care mă gândesc duc în aceeași direcție. Muzica.
Ce sfaturi v-ați da, dacă ar fi să vă întâlniți cu voi cei de acum zece ani?
Bogdan: Experiența oferă în timp relaxarea și răbdarea de care ai nevoie ca artist. Aceste aspecte importante pentru evoluția unui artist aș fi vrut să le stăpânesc de la început.
Vali: Dragă Vali, să știi că jocul de cuvinte „Pastile Alecsandri” nu e chiar atât de amuzant pe cât crezi. Zece ani de statistică și de moace indiferente îți vor dovedi asta.
Cristi: Ai grijă cum stai în poze și vezi un pic cu efectele. Nu-ți cumpăra GT-3 ul ăla! 😉
Tamás: Nu ai nevoie de nimeni ca să îți vezi de drum.
Titus: Mi-aș zice pur și simplu să am mai multă răbdare. Lucrurile în România se întâmplă, dar se întâmplă mai lent…
Reamintim ca GRIMUS va sarbatori 10 ani de activitate printr-un concert special. Evenimentul va avea loc in data de 26 februarie 2016, la Arenele Romane (cort incalzit) din Bucuresti.
Cei sase clujeni (Vali, Bogdan, Cristi, Lehel, Tamas si Titus) vor avea alaturi artisti si trupe prietene cu care au impartit scena de-a lungul celor zece ani de istorie Grimus, printre care byron, Les Elephants Bizarres, The Mono Jacks, Toulouse Lautrec, dar si fosti membri din vremurile de inceput ale formatiei.
Pentru concertul aniversar se pun in vanzare un numar de 1000 bilete la urmatoarele preturi:
– 30 lei (pentru biletele achizitionate in avans)
– 40 lei (pentru cele achizitionate la intrare, in functie de numarul biletelor disponibile)
– 25 bilete VIP la pretul de 100 lei. Biletele VIP includ urmatoarele: meet & greet cu formatia, poza si autografe precum si alte surprize ce vor fi anuntate in perioada urmatoare.
Biletele sunt disponibile in reteaua Eventim.ro (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, Humanitas) si online (print at home – bilete pe care le printati dvs, sau le prezentati direct pe telefon) pe www.AmBilet.ro.
Eveniment organizat de catre Promusic Events & Maximum Rock si sustinut de catre Radio TanaNana, 1Music Channel, H!T Music Channel, Domeniile Samburesti, Aqua Carpatica, Ciuc Premium.
Lasă un comentariu