Incotro se indreapta festivalul „Peninsula/ Felsziget”?

805 vizualizări

Cand conceptul „Peninsula Festival” a luat nastere la Targu-Mures in 2003, publicul autohton, insetat dupa acest gen de evenimente, a fost incantat. 

Conceput si ca un proiect multicultural menit sa sarbatoreasca diversitatea etnica atat in Ardeal, cat si, prin extensie, in restul tarii, ideea a beneficiat de implicarea unui segment al organizatorilor prestigiosului „Sziget Festival” din Ungaria.

Cel din urma este considerat unul dintre cele mai importante astfel de event-uri din Estul Europei si a adus pe scenele sale doar formatii relevante in istoria contemporana a rockului, si nu numai.

Entuziasmul consumatorului de evenimente din Romania a fost cu atat mai mare cand a auzit cu cine era asociat mai micul „Felsziget”, adica, in romana, „Jumatate de insula”, sau „Peninsula”.

A durat cam 2 ani pana cand fest-ul s-a „impamantenit” si a ajuns la o varianta cat mai apropiata de ceea ce se gasea in strainatate. Locatia a ajutat mult, dar si line-up-ul din ce in ce mai important, cu formatii ca Apocalyptica, Nine Inch Nails, The Rasmus, Theater of Tragedy si multe altele.

In ciuda scandalurilor locale legate de utilizarea suprafetei de teren pe care era amplasat anual festivalul, acesta a avut o crestere constanta, pana acum aproximativ 2 ani cand evenimentul a inceput sa intre in declin.

Este posibil ca organizatorii din staff-ul festivalului Sziget sa-si fi luat mana de pe cei de aici, ceea ce a dus la tot felul de dezechilibre. Cert este ca evenimentul si-a modificat treptat profilul si si-a schimbat focusul de pe rock, pe alte genuri.

Anul 2013 a reprezentat momentul unei schimbari cruciale a „Peninsula”, care s-a mutat de la Targu-Mures la Cluj-Napoca. Organizatorii au asigurat ca acest lucru nu va afecta festivalul. In sponsorizarea evenimentului s-au implicat si autoritatile locale (Primaria etc) care au ales sa importe „Peninsula”.

Alegerea acestor autoritati a fost controversata, intrucat presupunea renuntarea la alte potentiale evenimente, de brand nou, care ar fi putut sa aduca beneficii orasului. Crearea unui eveniment „proaspat”, local, a fost scoasa din calcul pentru a permite organizarea „Peninsula”, ceea ce a starnit discutii in randul reprezentantilor domeniului cultural.

S-a vorbit mult in presa de specialitate pe tema acestei schimbari, dar lucrurile s-au linistit si a sosit vestea numelor headlinerilor in materie de rock. Era vorba despre power-metalistii britanici Dragonfoce si colegii lor mai blanzi, indie-rockerii Kaiser Chiefs.

Desi lista de nume rock era scurta, continea cateva formatii care trebuiau vazute.

Pe data de 7 iulie 2013, insa, Dragonfoce a postat pe pagina oficiala de Facebook urmatorul comunicat:

Din cauza unei grave incalcari a contractului de catre promoteri, DragonForce se vede nevoita sa anuleze concertul de la editia de anul acesta a Festivalului Peninsula din Cluj-Napoca, Romania, de pe 19 iulie 2013. Formatiei ii pare foarte rau ca este nevoita sa-si dezamageasca fanii, dar am fost pusi intr-o situatie in care nu exista alta solutie. Cei care si-au luat bilete sa contacteze organizatorii pentru returnarea banilor” au scris cei de la DragonForce.

In aceeasi situatie se aflau si colegii lor de la Kaiser Chiefs, aflati sub egida acelorasi agenti.

Reprezentantii „Peninsula” au raspuns:

Concertele Kaiser Chiefs si Dragonforce, programate pe 18, respectiv 19 iulie la Festivalul Peninsula au fost anulate. Cauza acestui deznodamant nefericit a fost un potential sponsor care nu si-a indeplinit promisiunile financiare catre organizatorii Peninsula. Dorim sa precizam ca trupele si managementul lor nu poarta nicio responsabilitate pentru situatia creata, iar evenimentul va avea loc, asa cum a fost comunicat, intre 18 si 21 iulie in Cluj-Napoca.

Posesorii de bilete de o zi pentru zilele de 18, respectiv 19 iulie vor fi valabile pentru oricare zi a festivalului. Abonamentele nu pot fi returnate. Pentru informaii suplimentare contactai-ne la office@peninsula.ro;.

Dincolo de raspunsurile oficiale ale organizatorilor, insa, se pare ca formatiile au ramas cu un gust foarte amar de pe urma experientei, si cu o doza semnificativa de neincredere in promoterii autohtoni.

Pe adresa redactiei Maximum Rock Magazin a sosit zilele trecute un comunicat de la Paul Bolton, agentul de booking al celor doua trupe, din care am aflat mai multe referitoare la situatia creata la „Peninsula”.

Like every band playing any show , we had an agreed payment schedule that included payment of deposits in advance…despite hearing every lie and story for four weeks as to why the deposits hadn’t been paid, we got to the point where we had to pay for flight tickets and crew and it became obvious that the festival has no money and sadly cancelling was the only option…the bands are pissed off, we have wasted lots of time and money dealing with rogue promoters and fans have wasted their money …there should be laws to protect everyone from people like this„, semneaza Paul Bolton, agentul oficial de booking al trupelor britanice.

(n.r. „Ca orice formatie care canta la orice show, am stabilit un program al platilor care includea plati in avans. Timp de patru saptamani, am auzit toate minciunile si scuzele referitoare la motivul pentru care nu primeam banii si am ajuns in situatia de a ne plati singuri zborul si echipa tehnica. Ne-a devenit evident ca festivalul nu are bani iar anularea concertelor era singura solutie. Formatiile sunt foarte suparate. Am pierdut foarte mult timp si foarte multi bani cu promoteri neseriosi. Fanii si-au risipit banii. Ar trebui sa existe legi care sa ne protejeze de astfel de oameni” – din engleza).

Am contactat organizatorii „Peninsula” pentru a le cere parerea:

Este adevarat ca nu am putut sa respectam obligatiile financiare conform contractului incheiat cu firma care se ocupa de bookingul celor doua formatii. Cu aproape 3 luni in urma o firma multinationala ne-a asigurat ca vor sa devina sponsorul principal al evenimentului (ceea ce presupune o sponsorizare de peste 100 de mii de euro, plus un pachet media). De atunci au tot amanat semnarea contractului, iar cu 3 saptamani inainte de eveniment ne-au anuntat ca nu mai sunt interesati de acest pachet. Acest lucru ne-a pus intr-o situatie foarte dificila, fara sa avem sanse sa inlocuim sponsorul cu altul (noi nu am mai ofertat alte firme din momentul in care aceasta firma ne-a confirmat ca se implica in eveniment). Amanarea semnarii contractului a fost si motivul pentru care am fost nevoiti sa amanam termenul de plata pentru cele doua formatii.

Justificabila sau nu, atitudinea promoterilor a fost interpretata intr-un mod negativ de agentii formatiilor. Acestea au ratat sansa de a canta pentru publicul din Romania si au ramas cu o parere foarte proasta despre organizatorii de aici.

Situatia este regretabila si ne pare rau atat pentru „Peninsula”, care de ceva timp se lupta sa ramana in picioare, dar si de DragonForce si Kaiser Chiefs care, atunci cand vor auzi de Romania, se vor gandi de doua ori inainte sa mai accepte vreo oferta.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*