Kempes & Rezient Ex, Desant / 21.09.2012, Arenele Romane

Sunt una dintre persoanele care au crescut impreuna cu Kempes si Cargo, iar dupa accidentul lui de motocicleta din 1995 ma intrebam oare care va fi destinul acestei trupe. Soarta a facut ca Ovidiu Ioncu alias Kempes sa se retraga din Cargo, ca mai apoi sa se “ascunda” undeva prin Australia, renuntand complet la muzica, nu inainte ca stafeta partiturilor vocale din Cargo sa fie predata lui Adi Igrisan alias Baciu. Cargo a mers inainte, alaturi de Baciu, dar cu siguranta pentru multi perioada cu Kempes la voce a insemnat primul contact cu muzica rock, fapt pentru care acesta nu putea fi uitat prea usor. Au fost multe momente cand am ascultat “Ziua vrajitoarelor” sau alte piese la radio sau de pe CD si ma intrebam cum ar fi daca Kempes s-ar intoarce…

… si s-a intors, dar nu la Cargo, cum multi si-o doreau, ci pentru un proiect nou destul de interesant. Gurile rele spun ca o noua apropiere intre Kempes si Cargo este imposibila.

Sa revenim insa la evenimentul din 21 septembrie, cand la Arenele Romane a fost programat singurul concert Kempes & Rezident Ex din capitala.

In deschidere organizatorii au mers pe mana celor de la DESANT, o trupa tanara, insa condusa de Alin Achim, fost basist in trupa Cargo. Daca recitalul a inceput cu intarziere pentru ca trupa din deschidere sa profite de publicul venit in special pentru Rezident Ex sau din alte motive, nu vom stii niciodata. Cert este ca, odata intrata pe scena, trupa Desant si-a facut treaba si a incalzit publicul pentru ceea ce urma sa vina.


Piesele Desant sunt usor de digerat, cu versuri in limba romana, accentul fiind pus pe refrenele usor de memorat si care te prind la prima auditie.
 
 
 

Cei 5 (Alin Achim – bas, Alex Anca – voce, Tibi Sand
ulescu chitara, Vlad Toma clape si Mihai Dobrescu – tobe) arata bine pe scena si ce m-a bucurat cel mai mult este faptul ca au pus accent si pe partea vestimentala, un detaliu pe care il omit majoritatea trupelor din Romania. Nu au exagerat cu toalele, insa au dat foarte bine.
Era evident ca piesele de rezistenta vor fi “Joc de noroc” si “Zbor”, cele care au avut parte de o promovare prin intermediul videoclipurilor lansate de timisoreni in urma cu ceva timp.

Ca un rezumat, Desant sunt proaspeti, au vana si cu siguranta pot face treaba pe scena rock autohtona. Sa vedem cat o sa-i tina. Eu le urez bafta multa!

A urmat o pauza destul de lunga in care un sponsor a pus la bataie o chitara Fender, iar cei de la Rock FM au extras cateva bilete (taloanele ramase de la biletele de intrare). Surpriza a venit nu in momentul in care pentru primul talon nu s-a prezenta nimeni, ci atunci cand al doilea si al treilea talon au avut aceeasi serie!!! (da, nu va mirati), iar castigatorul a fost declarat dupa regula: primul venit, primul servit.

Dupa o alta pauza, pe scena au urcat pe rand membrii REZIDENT EX si KEMPES, primit intr-o multime de aplauze. Prima intrebare care mi-a venit in minte a fost: de ce 3 chitare, ca doar nu-s Maiden? In fine, raspunsul nu l-am gasit nici pana acum.

 

Prima piesa a fost “
Buletin de stiri” – a fost suficient sa se auda primele acorduri pentru ca publicul sa inceapa recitalul. Este minunat cand vezi atata lume cantand la unison cu trupa. Cred ca a fost suportul moral de care Kempes avea nevoie, fiindca, trebuie sa recunoastem, inca se mai simte ca are probleme.

Au fost nenumarate probleme cu sunetul, dar datorita faptului ca erau 3 chitare (Tavi Iepan, Adi Popescu si Matthias Lange – chitarist si in trupa Metalium) acestea au devenit relativ insesizabile.
 
Asa cum s-a intamplat si in ultima perioada la Cargo, unde comunicarea dintre formatie si public a fost preluata de catre Adi Barar, acum rolul a cazut in sarcina chitaristilor. Bucuria nu a avut limite insa atunci cand Kempes a trecut peste emotii si a decis ca este momentul sa adreseze publicului cateva cuvinte si multumiri.

Am asteptat sa aud live piesa ”Catedrala sufletului”, cea pe care trupa a promovat-o cu ajutorul celor de la Rock FM, si la care (culmea) publicul stia deja versurile. Pentru mine a fost sarea si piperul acestui concert!
La piesa ”Iarna” publicul a fost rugat sa foloseasca cheile pentru a imita clinchetele zurgalailor si a iesit o treaba interesanta.
 
 
 
 
 
 
 
 
„Povestiri din gara” si ”Brigadierii” au fost alte piese la care publicul a reactionat peste masura, de nota 10 (sau 10+?).
Chiar daca majoritatea celor prezenti isi doreau sa auda si piese mai noi din perioada Kempes – Cargo, nu a fost sa fie… Pentru mine acest aspect nu a reprezentat o surpriza. La urma urmei publicul a trebuit sa inteleaga ca Rezident Ex nu este o trupa de coveruri Cargo, ci un proiect care isi doreste sa mearga inainte fara a se agata de succesul celor de la Cargo.

Recitalul s-a terminat cu piesele “Camera viselor” si “Inchis, caz de boala” la bis, dar si cu multa emotie, atat de partea formatiei si implicit a lui Kempes, cat si de partea publicului.
Cei care au dorit sa fie alaturi de Kempes & Co au participat dupa concert la un After Party in Club Ageless, unde s-a baut bere, s-au macat mititei, dar s-au impartit si afise cu autografe.

O lista a pieselor, repetate in cele doua saptamani cat au stat impreuna baietii (dupa cum a marturisit Tavi Lepan), au fost:
Buletin de stiri
Fotografia
Soldatul cazut
Catedrala sufletului
Iarna
Oglinda
Metamorphosis (cover Metalium)
Roy Black Sabbath
Povestiri din gara
Brigadierii
Bis:

Camera viselor
Inchis, caz de boala

In incheiere vreau sa fac o paranteza si sa amintesc ca dupa operatia lui Cristi Minculescu (ex-Iris) am fost fost la concertul Iris de la Sala Polivalenta din Bucuresti, un concert cu sala arhiplina. Majoritatea au venit atunci sa-l vada pe Cristi si sa-l salute, sa-l sprijine dupa hopul pe care l-a avut atunci si spun asta deoarece la urmatoarele concerte Iris nu a mai fost aceeasi atmosfera.


Kempes a promis ca va reveni in Romania daca publicul isi doreste. Sper ca Rezident Ex si Kempes sa nu aiba parte de aceeasi experienta.

O galerie foto de la acest concert se poate vizualiza AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*