Kumm – A Mysterious Place Called Somewhere

Noul album KUMM, intitulat „A Mysterious Place Called Somewhere”, urmeaza sa fie lansat pe data de 6 februarie 2014, in cadrul unui eveniment care va avea loc in The Tube, din Bucuresti.

Am avut privilegiul sa ascultam materialul si putem spune, fara teama de a fi admonestati, ca este un medicament sonic pentru suflet. Sonoritatile sale calme, slefuite si sentimentale construiesc o „fortareata” delicata in calea iernii pustiitoare, care ne chinuie de ceva timp incoace.

Din punct de vedere stilistic, discul se incadreaza in zona art-rock-ului, cu mult britpop presarat deasupra. Albumul nu se teme nici de influente inedite, cum ar fi „grunge-ul” care, de alta, da startul tracklist-ului, fiind usor recognoscibil in distorsiunea nonsalanta a chitarei incipiente din „Everybody’s Watching”.

Daca Travis s-ar intalni la un ceai englezesc cu Morrissey si s-ar decide ca e cazul sa scoata tabla Ouija de la naftalina pentru a-l invoca pe Cobain, totul sub privirile disperate ale lui Chris Martin de la Coldplay, cam asa ar suna muzica rezultata de pe urma neobisnuitei reuniuni.

Cantecele se succed natural, continuandu-se intr-un mod armonios si creand o atmosfera narativa, fluenta si plina de talc. Totul suna exceptional, productia materialului fiind unul dintre punctele forte ale acestuia.

Ies in evidenta piese ca „That’s Right”, a carei chitara contagioasa va ramane lipita de urechea ascultatorului. „Bubbles” rupe inlantuirea epica a pieselor prin dezvaluirea unui ritm zbuciumat si accelerat, in timp ce „The Last Man” face un pas inapoi, in zona melancolica a baladei.

„Sun Strip” reprezinta momentul Interpol al discului iar „Sugar Hill” este funky si dansanta, fara a pierde eleganta care caracterizeaza intreg materialul. „Darkside of the Mind” reprezinta o incursiune in fragilitatea sonora de tip Coldplay. „Amost 7 Minutes Late” incheie discul in nota cu care acesta a inceput, adica prin niste insertii foarte grunge, prima si ultima dintre compozitii reprezentand piese cheie care marcheaza inceputul si finalul unei povesti despre un loc misterios numit „undeva”.

Una dintre calitatile remarcabile ale albumului este evitarea dramatismului superfluu. Discul reuseste sa fie emotionant fara a fi patetic, sau excesiv de „teatral”, ceea ce reprezinta o mare realizare.

Inca un lucru care merita punctat este caracterul „international” al materialului, care ar putea sa stea oricand pe acelasi raft cu produse ca The Smiths, Oasis, Angus and Julia Stone  sau Travis. Accentul lui Oigan este extrem de autentic, versurile poetice sunt inteligibile si corecte iar sound-ul fara pata pentru acest gen. Compozitional, albumul este un pas inainte pentru Kumm, progresul fiind audibil.

Nu se poate spune nimic rau despre „A Mysterious Place Called Somewhere”, un disc-calatorie, care il duce pe ascultator intr-un voiaj emotionant spre „acasa”, notiune cu mutiple intelesuri sugerate prin sunetele diverse scoase de sensibilele instrumente strunite cu maiestrie de muzicieni.

Recomandam ca albumul sa fie ascultat in noptile linistite de iarna, dupa ce zbuciumul inimilor frante s-a stins si a ramas in urma pacea unui orizont nou, plin de posibilitati.

Tracklist:

1. Everybody’s Watching
2. Sun Strip
3. Each Part of You
4. Strawberry Soul
5. Time Machine
6. The Dark Side of the Mind
7. One In a Million
8. Sugar Hill
9. Bubbles
10. The Last Man
11. That’s Right
12. Almost 7 Minutes Late
bonus: Să nu spui nimănui


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*