Mani Gutău (Urma): „Tind să cred că oamenii zâmbesc la fel, indiferent de etnie și apartenență religioasă” (Interviu)

3.402 vizualizări

 

Spun URMA și în minte mi se derulează rapid imagini de la concerte, în urechi îmi cântă „Buy Me With A Coffee” și multe alte piese, după care imaginație mă poartă în Cluj, la EC 2016…Ploaie torențială, pelerine și oameni zâmbitori, toți înfruntând vremea urâtă cu același scop: de a fi în fața trupei pe care o îndrăgesc. Privesc totul din spate și zâmbesc în sine.

E o imagine care mi-a rămas întipărită în minte și care cred că exprimă exact ceea ce Urma a reușit să construiască și să lase oamenilor în toți acești ani: o muzică ce te trece prin toate stările, o „urmă” de magie în sufletele celor care îi ascultă de atâta timp.

Ieșind din zona amintirii concertelor trecute, realizez că mai e foarte puțin până la următorul lor recital, care va avea loc la Arenele Romane din București (19 noiembrie), motiv pentru care am reușit să stau de vorbă cu Mani Gutău (foto), chitaristul și vocea trupei Urma, despre concerte, muzică și  experiențe, cu un adaos de câteva detalii despre viitorul lor material, „Inima!ism”.

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

De 13 ani ne încântați urechile cu muzica voastră, timp în care v-ați tot schimbat și componența. A afectat acest lucru în vreun fel procesul vostru de creație?

Fiecare muzician invitat să facă parte din acest proiect muzical a avut libertatea de a-și aduce contribuția, lipsită de constrângeri stilistice, la procesul de creație. Și ăsta e modul în care vom lucra și pe viitor, în ideea și speranța că vom avea în continuare ocazia să lucrăm cu muzicieni talentați în cadrul următoarelor materiale discografice. Ideea e relativ simplă, din când în când invităm oameni dornici să își lase propria urmă în această poveste, fără constrageri și fără compromisuri. De la bun început, Urma a fost un proiect deschis din acest punct de vedere, fiecare album aducând noutăți privind instrumentele și abordările stilistice folosite în procesul de creație. Uitându-mă în urmă, mă consider norocos pentru faptul că am avut privilegiul să împart scena cu unii dintre cei mai talentați muzicieni din România, și nu numai. De asemenea, albumele Urma lansate până acum, deși unele au personaje noi și diferite, fac parte din aceeași poveste.

Genul alternative rock acoustic vă caracterizează. V-ați gândit vreodată totuși să vă orientați și către altceva sau pur și simplu acest gen se potiveste cu ce simțiți și vreți să transmiteți?

Personal, nu cred că ne caracterizează nici un stil, pentru că nici unul dintre noi nu și-a propus asta. Am menționat informația ’’alternativ acoustic’’ în cadrul diverselor interviuri și a canalelor noastre de comunicare, deoarece există o tendință generală de clasificare în muzică, artă în general, oamenii doresc să știe cu precizie raftul unde să îți așeze muzica. Prin urmare, am menționat ceea ce suntem, nimic mai mult decât o alternativă acustică. Nu doresc să văd muzică Urma limitată și prizonieră a unui singur stil muzical, cred că în mare parte succesul acestui proiect se datorează multitudinii de stiluri și influențe muzicale prezente în cadrul materialelor discografice editate până în prezent.

Ați avut pană acum o evoluție fascinantă și ați ajuns să fiți apreciați atât de publicul român, cât și din afară. Privind înapoi, cum vi s-a părut această călătorie?

Cred că nici unul din muzicienii implicați în această călătorie nu a anticipat asemenea destinații, și e măgulitor să vezi cum a crescut acest proiect într-o perioadă relativ scurtă de timp. E bine să poți privi în urmă cu plăcere, totuși, personal, mă interesează mai mult urmele pe care le putem lasă în viitor.

urma

Consider că unul dintre cele mai importante lucruri în carieră unui artist este relația să cu publicul. Cum se simte din perspectivă voastră comunicarea cu fanii în timpul concertelor?

Urma și-a făcut debutul în anul 2003, într-un context destul de dificil, nu că acum ar sta cu mult mai bine industria muzicală românească. Nu existau posturi de radio sau televiziune care să promoveze constant muzica alternativă, locațiile pentru desfășurarea evenimentelor live erau mult mai puține că acum iar ideea de a promova un proiect muzical ce se exprimă în limba engleză era privită din start că un eșec. Singurul nostru avantaj și principalul investitor, în toți acești ani, a fost publicul Urma. Datorită celor care au urmat constant acest proiect, indiferent de eveniment și locație, am devenit brusc un grup ’’interesant’’, o prezență dorită și confirmată în cadrul unor evenimente și festivaluri care păreau a fi intangibile cu povestea Urma. Ăsta e motivul pentru care susținem  concerte de minim 2 ore, pentru care ne străduim că fiecare nou album să apară într-o formă completă.

Dacă ar fi să rezum în câteva cuvinte relația Urma și publicul sau: „fără public muzica-i pustiu” ☺. Prin urmare, tot ce facem pe scenă și în afara ei e făcut și cu intenția de a arăta celor care au ales și au urmat Urma că apreciem suportul lor, ne pasă și îl tratăm cu respectul cuvenit. Și asta cred că se reflectă destul de evident în modul în care oferim publicului reprezentațiile noastre live, în modul în care au fost concepute albumele Urma și nu în ultimul rând, în prezența noastră în cadrul proiectelor aflate în afara scenei.

Lucrați în prezent la un nou material, „Inima!ism”. Să fie acest nou material un album care cumulează toate experiențele voastre din ultimii 13 ani sau…care este povestea?

Sper, așa ar fi firesc și normal, de altfel în fiecare album nou am încercat să integrăm experiența acumulată pe parcurs. Totuși, cred că ideea principală nu e de a intră în studio pentru a imprima un ’’best of’’, mă interesează mai mult să completam călătoria Urma cu povești și destinații noi.

3 cuvinte care descriu noul album.

Love, create, inspire.

albumurma

V-ați gândit să faceți vreo colaborare cu alți artiști români pentru noul material? Aveți pe cineva în minte cu care v-ar plăcea să cântați?

Am colaborat și vom colabora cu diverși artiști români pe fiecare album, aspect valabil și pentru inima!ism, vom anunța la timpul potrivit invitații prezenți pe acest material.

Ați simțit vreodată că atitudinea oamenilor care vă ascultă muzica s-a schimbat odată cu lansarea a câte unui nou album, dat fiind faptul că oamenii, în general vorbind, sunt „sensibili” la schimbări?

Atât timp cât noi pledăm constant pentru schimbare și diversitate, ar fi oarecum absurd și ipocrit să cerem publicului nostru reversul medaliei. În altă ordine de idei, eu ascult cu aceeași plăcere și artiști pe care îi ascultăm acum 20 de ani, tocmai datorită faptului că nu au ținut pasul pe loc, sau în unele cazuri au preferat să bată pasul pe loc decât să facă pași într-o direcție compromisă și neonorabilă din punct de vedere muzical. Sper că o mare parte din cei ce ascultă Urma acum să o facă cu aceeași considerație în anii ce vor urma, în mare parte acest lucru depinde de Urma și nu de publicul său.

Călătoriti adesea la diferite festivaluri cunoașteți mereu oameni locuri noi care, poate, chiar vă inspiră. Care credeți că fost cea intensă experientă avută de voi toți acești ani?

Cu siguranță fiecare dintre noi are un top personal de preferințe, de experiențe trăite ca muzician Urma. Dacă ar fi să menționez personal o aparte de anul acesta, ar fi probabil recitalul susținut în cadrul festivalului Electric Castle, pe o ploaie torențială, în fața unui public ce a ignorat zâmbind furtuna și vremea potrivnică. Impresionant moment, unul din cele frumoase momente trăite de mine în această poveste.

Spuneam că sunteți cunoscuți de publicul din străinătate. Având concerte alte țări europene, se simte vreo diferentă modul de organizare acestora fată de cele din? 

Legat de organizare, vorbim în primul rând de o experiența suplimentară a organizatorilor, a personalului tehnic. Să nu uităm că încă nu avem în România un institut specializat în instruirea unor tehnicieni de scenă, luminiști etc. Totuși, în unele situații – excepție, am găsit și în România locații care, ca dotare și pregătire, concurează onorabil cu multe locații din străinătate. Legat de atmosferă, tind să cred că oamenii zâmbesc la fel, indiferent de etnie și apartenență religioasă.

Pe 19 noiembrie veți cânta la We Are The Alternative la Arenele Române din București. Vă veți surprinde fanii și cu melodii de pe noul album? Pregătiți ceva special?

Vom cântă atât piese de pe albumele anterioare cât și piese din noul album. Nu în ultimul rând, la fel ca în fiecare concert Urma, vor exista elemente surpriză, atât pentru public cât și pentru noi ☺

2 versuri care credeți că ar descrie cel mai bine cum vă simțiți voi ca trupă în momentul actual.

„Something good’s inside this fire, you might get burned to get it out
But that’s a little price to pay for, when living isn’t sweet enough”

———————————————————————————————————————————————————————————————————–
Acestea fiind spuse, nu uitați că ne întâlnim cu trupa URMA  pe 19 noiembrie, în cadrul „We Are The Alternative”, la Arenele Romane din București.
Biletele  pot fi achizitionate de pe www.ambilet.ro și în rețeaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo și librăriile Cărturești și Humanitas) la urmatoarele prețuri:
Early bird (150 buc.) – 39 lei (SOLD OUT)
Normal – 49 lei
Respectiv 60 lei în ziua evenimentului.

Event: We Are The Alternative: Urma, Grimus, Luna Amară, Aeon Blank etc

Eveniment organizat de Maximum Rock Romania și Promusic Events.

15032138_1805738696316632_8031645236379747102_n

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*