Maximum Rock sprijina scena rock tanara din Romania: White Ash

963 vizualizări

WHITE ASH a luat nastere la finele lui 2007 si s-a remarcat printr-un sound unic, greu de etichetat.

Usor retro, cu elemente de art rock si ceva din nonsalanta lui Beck, stilul White Ash este deopotriva „70s” si foarte modern.

Desi baietii au un repertoriu destul de vast, nu i-au dat o forma discografica inca, desi intentioneaza sa o faca.

Pana acum, White Ash a primit recunoasterea unor trupe importante de pe scena rock romaneasca: OCS, Luna Amara, Voodoo, i-au mai luat ocazional pe trupeti cu ei pe scena.

Sa vedem daca si publicul adept al sonoritatilor noi va „percuta” la melodiile catchy, murdare si foarte personale ale trupei White Ash.

Am stat de vorba cu Celebrul Dan (Dan Manescu), solistul grupului, care ne-a spus toate cele esentiale despre WA. Cititi interviul mai jos.

Fa-ne o scurta prezentare a formatiei White Ash si a motivatiei din spatele muzicii voastre.
In momentul de fata trupa are in componenta 4 oameni ale caror gusturi muzicale nici nu se discuta si nici nu se imputa. Fiecare vine cu un istoric in spate si impreuna incercam sa facem din patru istorici unul singur. Motivatia pentru care facem muzica sau pentru care facem muzica noastra nu este neaparat una logica. Pentru ca daca ne-am ghida dupa logica am ajunge de unde am plecat nefacand nimic. Deci cu cat e mai “absurda” o activitate cu atat are sanse sa fie mai consistenta si cu substrat real. Daca ne uitam la marile descoperiri vom observa ca ele au fost facute de oameni pe care societatea i-a catalogat fie nebuni – fie bolnavi.

Cum v-ati defini stilul?
Stilul nostru este o combinatie letala intre Geniu Pustiu si Star Trek. In sensul ca avem influente de anii 70 dar le exprimam intr-o maniera moderna. Practic este abordarea moderna a unei muzici vechi. Sau altfel spus abordarea veche a unei muzici noi. E cam acelasi lucru in cazul de fata.

De unde vine numele „White Ash”?
Numele nu vine de nicaieri dar sigur se duce undeva. Initial a pornit cu titulatura in romana dar in engleza parea ca venim de undeva… Oricum, orice traducere e perfect valabila si o putem explica…

Ce formatii straine / romanesti v-au influentat?
Am mai spus-o si ma repet: influentele muzicale sunt de obicei punctuale, unele chiar de nisa. Evident ca toata lumea ramane in cap cu Beatles si Uriah Heep, dar exista atata muzica buna incat e greu sa te focusezi doar asupra catorva trupe care iti dau linia muzicala directoare. Daca e sa ne raportam la artisti pilon din muzica romaneasca am putea aminti: Baniciu si Mircea Florian.

Sa faci rock in Romania: un act de curaj?
Nu. Este doar un act de pura inconstienta. Sau pasul dintre sublim si ridicol. A face orice tip de muzica in Romania presupune fie sa stai drept, fie sa stai aplecat. Ai doar doua optiuni.

Top 3 albume pe 2013.
Cele mai bune albume din 2013 “este” Mustang de la Electric Six, evident o trupa originala din Detroit, Statele Unite Ale Petrolului! In ziua de azi se face foarte putina muzica buna si prin asta inteleg muzica care sa aibe o abordare tehnica originala si cu nuante muzicale romantice. Si de fapt nici nu prea suntem conectati la ce albume se lanseaza in 2013 pentru ca noi traim cu 30 de ani inainte… Si ca sa va dau doar un singur exemplu: in 2043 copiii nu vor mai invata piese clasice dupa partituri. Va fi suficient sa insereze in ceafa cipul cu piesa respectiva si automat vor stii sa cante.

Ce ati lansat pana acum?
Am lansat in jur 40 de concerte catre masele de melomani care ne asista fara perfuzii la concerte, iar in mediul virtual am lansat 4 piese care s-au vrut un EP si inca 5 piese demo. Sa speram ca Sfarsitul Lumii ne va aduce un album la standard “occidental” sau macar un single pe heavy rotation. Important e insa nu sa se invarta cd-ul pe loc, ci lumea in jurul cd-ului… chiar daca in 2043 nu ma exista cd-uri…

Care sunt planurile de viitor?
Planurile de viitor sunt reprezentate de coruperea publicului si aducerea pe calea cea dreapta. Dupa cum se stie din Macedonski, calea cea dreapta e intotdeauna calea cea mai grea. Prin urmare publicul trebuie crescut, educat si in cele din urma pus la munca. In cazul de fata munca se adreseaza strict creierului si in special stergerii barierelor subtil create de catre Media, al carei singur rol vizibil este nu accesul la informatie ci legumizarea. Important este ca omul sa nu renunte la contactul direct cu muzica. Muzica nu se asculta neaparat ci mai ales – se simte.

Un motto al trupei?

Avem cel putin 3:
“- Cerem istoriei sa consemneze ca ceva e putred, si nu doar in Danemarca!”
sau
“- Nu mai canta Bach. Lasa-l pe el sa cante!”
sau
“- Crede si nu te lasa cercetat. Cercetarea indeparteaza misterul. Indepartand misterul universul devine mecanic, matematic si chiar interesant, dar se indeparteaza de frumos, de bine si de umanitate.

Componenta:

Celebrul Dan – voce si cobza
Andrei Mircea – chitara
Mike Patra – bas
Edi Nicolaescu – tobe


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*