Maynard James Keenan și jocul contrastelor, în biografia „A Perfect Union of Contrary Things”

864 vizualizări

Familist, actor în devenire, fost soldat în armata americană, producător de vinuri și vocalist în trupele Tool, A Perfect Circle și Puscifer, Maynard James Keenan este de departe una din cele mai complexe personalități de pe scena metal internațională. În timp ce fanii Tool încă așteaptă cu sufletul la gură noul album promis de Tool, iar rockeri celebri își dau cu părerea legat de momentul în care acesta urmează să apară, ne putem totuși delecta cu biografia lui Keenan, apărută în 2016 și reeditată anul acesta, în versiune paperback.

Scrisă de Sarah Jensen în colaborare cu artistul, de care o leagă o prietenie de mai bine de 30 de ani, „A Perfect Union of Contrary Things” a devenit bestseller New York Times. Inventariind suișurile și coborâșurile, dar și virajele bruște pe care le-a luat traiectoria destinului său, cartea spune o poveste sinceră a unui personaj prodigios. Întrebat de revista Vice care ar fi motivele pentru care oamenii vor să citească biografii ale artiștilor, Keenan a răspuns cu simplitate și modestie că în primul rând aceștia pornesc pe urmele a ceea ce le este vândut ca fiind o personalitate extraordinară, ieșită din comun, ceea ce i se pare total disproporționat, din moment ce oricine este capabil să facă lucruri extraordinare, dar la o scară mai mică și departe de lumina reflectoarelor.

De asemenea, dacă ceea ce se caută în general este senzaționalism pur, dar și dovezi ale existenței „lumești” a marilor artiști, care să le confirme că în spatele prezenței scenice se ascunde un om normal, nu un semi-zeu, MJK nu vrea să aibă de a face cu astfel de abordări. Pentru el, celebritatea nu este un scop în sine, ci mai mult un efect secundar al pasiunii pe care o investește în proiectele la care lucrează. După părerea lui, dacă îți dorești să reușești doar de dragul de a reuși, de dragul celebrității, atunci nu vei evolua niciodată, vei înceta să vrei să fii cel mai bun în ceea ce faci.

Revizitând locuri, repere ale activității sale, dar și trăiri și stări adânc îngropate, artistul ni se arată în deplinătatea sincerității lui, devoalând o imagine necosmetizată și izbitoare prin normalitatea sa. În așteptarea coletului cu biografia lui MJK, pe care ar fi extrem de instructiv să o citiți, puteți găsi aici un amplu interviu la fel de sincer și de pătrunzător, un fel de preview la o carte

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*