
Baietii de la MERCEDES BAND au descoperit un filon foarte pretios de autenticitate si creeaza un brand de nu-rock original si intesat de carlige.
Originari din Sfantu-Gheorge, membrii formatiei au foarte multe de spus in rockul autohton, atat prin muzica propriu-zisa, cat si prin versurile poetice.
Piesele iti raman in minte, productia lor este foarte buna iar prestatiile scenice ale trupetilor sunt energice si foarte “reale”, in sensul ca se creeaza o conexiune frumoasa intre public si artist.
Data de 30 mai 2013 a marcat lansarea celui de-al doilea disc din cariera formatiei, intitulat “Cu ochii inchisi”.
Spre deosebire de alte formatii, MB nu sufera de boala escapismului cultural si nu-si doreste sa paraseasca tara pentru a se lansa in alte parti. Trupa considera ca are cu ce sa se hraneasca din punct de vedere cultural si in Romania, ceea ce reprezinta o mentalitate extrem de rara.
Am stat de vorba cu Laci, solistul grupului si l-am “chestionat” cu privire la noul disc, semnificatia ideii de nu-rock si planuri de viitor.
Citeste o cronica a noului album AICI.

Vorbiti-ne putin despre numele vostru. De ce „Mercedes Band”? Are vreo legatura cu piesa lui Janis Joplin, „Mercedes Benz”?
O legatura exista. Initial între 1997-1999 trupa noastra s-a numit Mercedes Blues Benz, un joc de cuvinte, care ilustra stilul muzical abordat initial. Ulterior am schimbat denumirea intrucat ne-am dat seama ca ne place mai mult rock-ul si pentru a nu crea confuzii publicului.
Ati lansat de curand un album foarte bun, „Cu ochii inchisi”. Spuneti-ne povestea lui: cand ati inceput sa-l compuneti, ce v-a inspirat, unde l-ati produs, cu cine?
Primele piese au fost scrise in anul 2004 si am continuat pana in 2010. Au fost mult mai multe melodii, dar am ales sa le includem pe album doar pe acelea in care am avut cea mai mare incredere si care se potriveau cel mai bine intre ele.
Inspiratia cred ca ne-a venit mai mult din maturizare, am devenit mai analitici, mai preocupati de trairile interioare.
Productia albumului ne apartine, la fel ca si editarea acestuia, iar mixajul si masterizarea le-am facut la studioul Denever Hangstudio din Szolnok (Hu).
Pe cand ne putem astepta la un videoclip, la o lansare de single?
Avem deja videoclipul piesei “Alb-Negru” care a fost difuzat in cateva randuri si de MTV-Romania. Urmeaza in curand inca doua clipuri. Avem cateva scenarii, dar oscilam inca in alegerea pieselor. Vom face probabil si un mic sondaj pe facebook.
Cat de greu este pentru o formatie din provincie sa se impuna in industria muzicala autohtona? Voi sunteti foarte buni, dar intampinati dificultati. Am dreptate?
Deocamdata suntem optimisti, iar semnalele primite din partea celor care au ascultat albumul sau ne-au vazut in concerte sunt foarte bune. Sigur ca e putin mai usor pentru trupele bucurestene, pentru ca tot ceea ce se intampla in Bucuresti este mai vizibil la nivel national, dar exista, din fericire, trupe din provincie care s-au impus si vom urma exemplul acestora.
Versurile pieselor voastre sunt poetice si sunt in limba romana. Cum de nu ati abordat trendul pieselor in limba engleza?
Suntem mai inspirati in limbile pe care le stapanim la nivel literar. Ne-am dorit sa cream ceva valoros si din punctul de vedere al textului, iar publicul va aprecia daca ne-a reusit sau nu. In ce priveste partea pragmatica, scopul nostru este deocamdata de a ajunge in elita undregroundului din Romania. Nu ne-am gandit la o cariera in strainatate si deci versurile in engleza nu ne-ar ajuta la nimic.
Observ ceva Nichita Stanescu si Nichita Danilov in text. Versurile par foarte „literare”. Va inspira literatura, poezia etc?
In mod direct nu am cautat inspiratia in literatura sau in alte arte, dar evident ca subconstientul releva anumite lucruri inmagazinate de-a lungul timpului.
Genul pe care il abordati se numeste „nu-rock”. Cum v-a venit ideea acestei descrieri?
Cantam o combinatie de alternativ/metal/melodic in care am incercat sa nu ne indepartam prea mult de rock, ci doar sa-l improspatam putin. Si asa cum exista nu-metal noi am denumit pe scurt stilul “nu-rock”.
Ati pornit prin a canta coveruri dupa Led Zeppelin, AC/DC, Rolling Stones – formatii „clasice”. Cu toate acestea stilul vostru este foarte modern. Cum se face ca nu ati ramas in „idiomul” acela invechit?
Povestea incepe in 2004. Aveam atunci la activ 7 ani de existenta, o multime de concerte, participari la festivaluri, premii si un album intitulat “Superficial” editat in 2003. Simteam, insa, ca epuizasem din punct de vedere creativ combinatia de rock clasic/blues/progresiv abordata pana atunci si nu mai aveam nimic nou de spus, iar lucrurile se cam apropiau de un final. Am compus insa in acel an 2004 piesa “Loveste!” intr-un stil mai modern si pornind de la ea au urmat alte cateva noi compozitii (Atinge-ma aripa, Gand hoinar, Bal mascat, Sa-mi dai un semn) care ne-au dat o perspectiva noua si au sudat din nou grupul. Ne-am dat seama ca avem nevoie de un stil nou si eclectic care sa dea o mai mare libertate creatiei, fara retete impuse. A durat insa un pic…pana am constientizat care este directia. Este, intr-adevar, destul de greu sa te rupi de anumite sabloane si nu toti membrii unei trupe reactioneaza la fel la schimbare, dar in momentul de fata suntem multumiti de ceea ce a iesit si, mai ales, de faptul ca am reusit sa concretizam aceasta schimbare intr-un album.
Ce se intampla in viitor? Ne putem astepta la un turneu prin tara? Unde, cand, cum?
In toamna vom avea un turneu al cluburilor pentru lansarea albumului. Nu stim inca itinerariul si datele de concert, dar le vom anunta la timp.
Unde gasim noul album ca sa-l procuram?
Poate fi comandat direct de la noi pe adresa de contact care se gaseste pe site-ul nostru http://mercedesband.ro/home_ro.html
Lasă un comentariu