Nu doar inca un tribute-band. Formatia Patru Betze si experimentul Red Hot Chili Peppers

Anul 2015 este unul al experimentelor pentru formatia bucuresteana PATRU BETZE care opereaza o schimbare de paradigma si alege sa se joace cu un statut interesant – acela de tribute-band!

Si pentru ca neastamparatii trupeti ne-au obisnuit cu muzica lor energica si plina de voie-buna, nu aveau cum sa aleaga un grup mai bun decat Red Hot Chili Peppers ca obiect al omagiului lor ludic.

Deoarece se apropie luna octombrie, o perioada foarte importanta pentru Patru Betze pentru ca reprezinta startul stagiunii nou-noute de concerte, am stat de vorba cu tobosarul Adrian Serban, care ne-a dezvaluit cateva secrete ale meseriei sale si ne-a povestit ce se va intampla cu formatia in perioada urmatoare.

Cititi o discutie interesanta despre rolul tribute-band-urilor in dezvoltarea scenei locale, directia muzicala in care se va indrepta Patru Betze si multe alte subiecte interesante, in materialul de mai jos.

Adrian Serban Patru Betze

Vorbeste-ne despre Patru Betze. Cum a luat nastere proiectul si de ce tribute band Red Hot Chili Peppers?
Patru Betze a luat nastere in 2010 ca trupa de compozitii proprii. In 2015 am schimbat directia, devenind trupa tribute Red Hot Chili Peppers. Am hotarat sa fim o trupa tribute atipica, originala daca vrei, in sensul in care nu ne concentram pe vestimentatie ca majoritatea trupelor de profil, ci pe muzica si pe spectacol si energie. Nu incercam sa fim Red Hot Chili Peppers imbracandu-ne la fel (ar fi chiar putin scandalos dat fiind faptul ca Flea, basistul, uneori apare pe scena in costumul lui Adam) ci incercam sa cantam muzica lor cat mai bine, trecuta fiind prin filtrul nostru, si prin asta sa le oferim lui Anthony, Chad, Flea si Josh un omagiu puternic si sincer din Romania. Dupa cunostinta noastra, suntem singura trupa tribute RHCP din Romania.

Va ganditi sa scoateti mai multe piese proprii pe viitor sau vreti sa ramaneti in zona tribute band-urilor?
Sigur ca vom mai lansa piese proprii. Avem compozitii in lucru inca si acum, le vom prezenta publicului intr-un moment pe care il vom considera oportun. Acum suntem mai concentrati pe proiectul de tribute band. Compozitia are momentele ei de culme si de scadere, artistii au perioade de creatie, perioade de exprimare diferite. Sau au pur si simplu toane. Si trebuie luati si iubiti ca atare.

V-ati confruntat cu prejudecati, cu oameni care va minimalizeaza munca pentru ca va axati pe un act inspirat de RHCP?
Pana acum nu, un proiect tribute se bazeaza nu numai pe munca dar si pe intelegerea profunda a partiturii din toate unghiurile posibile. Si pana la urma este un act artistic, o muzica trecuta fara doar si poate prin filtrul propriu. O trupa tribute este un omagiu.

Are nevoie o scena sanatoasa de tribute-bands?
Asta e o buna intrebare. In mod cert in Romania exista multe trupe tribute si de asemenea multe trupe tribute foarte bune, care ofera atat muzica cat si spectacol de calitate. Iar asta este manifestarea in sine a unei stari de sanatate in muzica. Trupele tribute sunt in acest moment bine primite in Romania, fie ca vorbim de trupe autohtone sau din strainatate.

Cum ai inceput in muzica si cum ai ajuns la Patru Betze?

Am inceput muzica acum vreo 15 ani, studiind chitara clasica. La tobe m-am asezat in mod natural. Si nu cred ca ma voi mai ridica vreodata de pe scaunul de tobe. Patru Betze este proiectul meu de suflet, pe care l-am infiintat alaturi de bunii mei prieteni si colegi si care ma defineste ca instrumentist. Si pe care il iubesc si de care am grija ca de propriul meu copil.

Spune-ne un secret pe care doar un tobosar il poate sti.
O sa va spun un secret pe care fiecare tobosar AR TREBUI sa il stie. Tobosarul este locomotiva care trage dupa el intreaga trupa, este cel care da energia, nu numai pulsul. Este si acompaniator dar si conducator. Simplu. Dar greu de invatat.

Pe unde o sa va mai vedem live in perioada urmatoare?
Incepand cu luna octombrie vom incepe stagiunea de concerte de toamna 2015. Anuntam din timp concertele noastre. La care va invitam. Si va asteptam.

Ai spune ca e mai greu sau mai usor pentru o formatie tribut – d.p.d.v. al obtinerii show-urilor, al banilor, al promovarii etc – comparativ cu un grup obisnuit?
As spune ca este la fel de usor. Sau greu. In acest moment pare a fi un moment propice pentru trupele tribute, asa ca nu ar fi exagerat daca as spune ca este o moda. Cat de trecatoare va fi aceasta „moda” vom vedea.

Ati scos in trecut si melodii compuse de voi. De ce ati luat o pauza de la aceasta activitate?
Nu am luat propriu-zis o pauza de compus, dar am dorit foarte mult cu totii sa ne aruncam in povestea RHCP pe care o visam de ceva vreme. Si am hotarat sa facem tribute-ul de o maniera serioasa. Cu totii suntem fani veterani RHCP. Si muzica lor ne vine natural.

Ne putem astepta la un album cu compozitii proprii?
Asta ne-am promis noua insine: cand ni se va face dor de lansat piese proprii, o vom face cu un album. Si ne vom tine de aceasta promisiune. Nu stim insa cand se va intampla asta.

Cum arata viitorul vostru muzical? Spre ce orizonturi va veti indrepta?
Suntem foarte buni prieteni, asa ca viitorul nostru este unul cert. Probabil ca proiectul tribute are un orizont de timp limitat, e greu de spus acum. Vom relua discutia peste 6 luni sau un an.

Mai multe informatii despre Patru Betze pe Facebook!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*