Muzica rock, mai putin daunatoare auzului decat muzica simfonica

Daca stiti pe cineva care nu suporta muzica sau care evita cu orice pret locurile zgomotoase, s-ar putea sa aveti de-a face cu un melo-sau-fonofob!

Melofobia (teama de muzica) sau fonofobia (teama de sunet) sunt tulburari neurofiziologice serioase care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de oameni, de la persoane obisnuite, purtatoare de casti date la maxim, la muzicieni.

Aceasta boala intervine atunci cand sistemul auditiv este supus in mod repetat stresului sonic si nu mai face fata. Exista chiar si ceva numit „epilepsie audiogena” cunoscut fiind cazul unei femei din SUA care facea criza de epilepsie de fiecare data cand auzea piesa „Temperature” a lui Sean Paul.

Stresul sonic, indus de ascultarea muzicii la un volum prea ridicat sau de intrarea in contact cu un sunet puternic (impuscatura, tipat, zgomote tehnice, boom sonic, explozie etc), produce tinitus sau hiperacuzie – o sensibilitate acuta la sunete – ceea ce duce la un profund disconfort fizic si psihologic, la durere sau chiar si la surzenie.

Dintre genurile de muzica, cel mai enervant si traumatizant, potrivit medicului Marsha Johnson, experta in melofobie si doctor la Clinica Audiologica de Tinitus si Hiperacuzie din Oregon, este rap-ul, care este configurat intr-un anumit fel din punct de vedere sonic si izbeste mai puternic urechea.

Rockul, in schimb, este considerat mai putin invaziv pana si decat muzica simfonica.

„Frecventele joase ale boxelor date la maxim cu care rapperii isi asculta de obicei muzica trec foarte usor prin obiecte si chiar si prin oasele noastre. Tineti minte asta legat de aceste frecvente. Ele pur si simplu ‘penetreaza’ trupul uman”, a declarat medicul, intr-un interviu pentru Vice.

Cat despre pacientii cei mai des intalniti, acestia nu sunt rockerii, ci adeptii muzicii simfonice.

„In mod paradoxal, muzica rock nu este atat de invaziva. Cei mai multi pacienti ai mei sunt muzicieni clasici care canta la viori, flaut, violoncel s.a.m.d. Dar dintre rockeri, as spune ca predispozitia maxima spre melofobie, tinitus si surzenie o prezinta chitaristii. Toti muzicienii stiu ca isi pot pierde la un moment dat auzul si inteleg acest lucru. Este un pericol profesional”, a explicat doamna doctor.

Legat de utilizarea excesiva a MP3-playerelor, aceasta comenteaza:

„Vom intalni pierderi de auz la oameni mult mai tineri ca inainte. Va fi o epidemie de proportii uriase in toata lumea. Trebuie sa ne educam copii ca a da muzica prea tare, sau a o asculta prea tare, nu este ceva inteligent. Copiii aflati in orchestre sau trupe ar trebui sa aiba urechile protejate. Stim clar ca exista o legatura intre tinitus, hiperacuzie si expunerea excesiva la sunet.„, a completat medicul.

Asadar, nu ne ramane decat sa ascultam muzica la un volum mai decent si sa speram ca formatiile noastre preferate au citit acest interviu.   

Foto: Rob Zombie


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*