Ordinul Negru – Sorcery Of Darkness

644 vizualizări
ORDINUL NEGRU este un proiect mai vechi al lui Fulmineos, chitaristul actual al trupelor timișorene Kultika, Dara, Argus Megere, și fost membru Negură Bunget. Deși grupul de care vom vorbi în această recenzie a fost înființat în anul 2004, acesta a lansat până în prezent șase albume de studio, două EP-uri și șapte split-uri. Vorbim de un număr impresionant de materiale discografice, dar care nu au reușit în ultimul deceniu să reprezinte niște discuri care să uimească auditoriul autohton (din diverse motive: nu au fost suficient promovate, au fost gândite în special pentru fanii amatori de black metal dur, clasic). Surprinzător, materialele respective pot fi încă descărcate gratuit de pe site-ul oficial al lui Fulmineos.

„Sorcery Of Darkness” va fi cel de-al șaptelea album de studio al trupei, acesta urmând să fie lansat oficial în data de 1 septembrie 2015, via Loud Rage Music. Discul vine cu câteva adăgiri semnificative de componență: Fulmineos a renunțat la atitudinea Burzum-ish, iar Ordinului Negru li s-au adăgat doi membri noi (se pare că și primii în acest fel) – S. (Silviu Pop, fost solist Deliver The God, actual membru W3 4R3 NUM83R5) și Andrei Jumugă (bateristul Syn Ze Șase Tri). Mai mult decât atât, de această dată, albumul a fost înregistrat în studiouri profesioniste, precum Consonance Studio sau DSPro Studio, alături de producători ca Edmond Karban sau Attila Lukinich. Totodată, trupa a optat pentru o copertă realizată de Alexandru Das, mastermind-ul din spatele proiectului Valerinne.

În asamblu, „Sorcery Of Darkness” este un album care se desparte aproape complet de hibele black metal-ului vechi, primitiv, și adoptă o atitudine mult mai modernă, dovadă fiind sunetul mult mai deschis spre improvizații și progres. Ordinul Negru a renunțat la influențele vădite Burzum sau Darkthorne și a optat pentru sonorități atmosferice, de genul Altar Of Plagues, Wolves In The Throne Room sau Fen. Albumul este format din trei piese, două în limba engleză și una în limba română. Melodiile sunt foarte lungi (10-20 de minute), fapt ce confirmă alegerea formatului de LP, nu de EP. Cele trei piese sunt bune, nu geniale; avem de-a face cu multă energie, presărată uneori cu dinamism, avem si ceva momente experimentale, unele chiar avangardiste, cu ritmuri sacadate acoperite de pedala dubla. Cele mai frumoase pasaje sunt cele atmosferice, dublate de notele de pe chitară/clapă. Un element surpriză este vocea clean din piesa ”În ceas de noapte”, cea care aduce o mică doză de prospețime în atmosfera neagră, sumbră și depresivă a melodiei. Păcat este faptul că piesa este de 20 de minute, ceea ce îi poate incomoda pe ascultători, pentru că devine pe alocuri sufocantă, fadă.

Din câte am citit, Ordinul Negru urmează să coopteze un chitarist și un basist pentru a putea cânta pentru prima dată live. Ar fi fain să vedem o corelație bine gândită între muzica trupei și show, altfel grupul riscă să nu prezinte niciun interes pentru publicul metal general. 

Ordinul Negru 1


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*