Pain Of Salvation – Drumul spre muzica

Dupa cum se stie deja, Pain of Salvation (POS) va ajunge in premiera si la Bucuresti. Desi trupa este consacrata la nivel international, la noi a stat mereu in umbra unor nume mai faimoase ale rock-ului progresiv. Este vremea sa-i cunoastem in sfarsit pe acesti muzicieni profunzi si cat se poate de talentati. Ca preambul al concertului de la Arenele Romane din data de 9 octombrie 2011, Maximum Rock a stat de vorba cu claviaturistul Fredrik.

„Ascult foarte putin rock progresiv”

Fredrik, ai fost ultimul care s-a alaturat formulei originale complete Pain of Salvation. Ce te-a atras catre muzica lui Daniel si a celorlalti muzicieni care cantau cu el?
Intrarea in PoS a fost o imbinare de noroc si conditii favorabile. Faceam o scoala de muzica in nordul Suediei si acolo un prieten mi-a aratat caseta-demo „Hereafter” si mi-a zis ca s-ar putea ca trupa sa aiba nevoie de un clapar. De vreme ce el era din Eskilstuna si ii cunostea pe baieti, s-a oferit sa-i intrebe daca i-ar interesa sa vin sa dau o proba. Cantecele pe care le ascultasem pe caseta ma prinsesera si intotdeauna am avut visul oarecum nedefinit sa cant intr-o trupa de rock. Bineinteles ca m-am bucurat ca Daniel Magdic m-a sunat intr-o zi din iulie 1996. Proba a avut loc in august si se pare ca am cantat destul de bine pentru a deveni membru al trupei. (Rade)
Stiu ca ai o educatie muzicla clasica. Iti este de ajutor pentru ce faci la Pain of Salvation?
E greu de spus sigur, dar cred ca da. Totdeauna am simtit nevoia sa imbin diferite genuri in propria mea cariera muzicala, fie ca este vorba despre muzica clasica, fie despre rock, tango sau jazz. Toata lumea din trupa stie teorie muzicala, ceea ce ne ajuta sa comunicam rapid si inteligibil in sala de repetitii. Mai multe cunostinte muzicale nu pot sa-ti strice niciodata atunci cand esti muzician. Uneori ma simt cam singur cand fac glume „clasice” sau vorbesc despre o compozitie ciudata clasica, dar acelasi lucru e valabil pentru lumea clasica, cand incerc sa fac acolo o gluma rock’n’roll. (Rade) Toata educatia mea scolara a fost la sectia clasica, iar aceasta latura a coabitat mereu cu statutul de membru in Pain of Salvation. N-a fost mereu usor sa impac inregistrarile si turneele cu scoala, dar mi-a fost de mare ajutor sa am ambele lumi.
Ce alte lucruri asculti in afara de rock progresiv?
As spune ca rockul progresiv este unul dintre genurile pe care le ascult cel mai putin… Imi place foarte mult sa ascult radioul suedez – posturile necomerciale – de vreme ce imi place sa dau de muzica pe care n-am mai auzit-o niciodata. Si, chiar daca nu-mi place, ma bucur ca e ceva nou si nemaiauzit. Altfel, ascult un amestec de genuri diferite.

„Daca vrei ceva cu adevarat ciudat, editia romaneasca a
albumului ‘Entropia’ e perfecta”


Putina lume stie ca unul dintre primele voastre contracte a fost cu casa de discuri romaneasca Rocris, care a lansat „Entropia” in Romania. Cum ai obtinut acest contract ?
Wow! Oamenii pot sa caute articole vechi si lucruri ciudate pentru a gasi ceva special, dar daca vrei ceva cu adevarat ciudat, editia romaneasca a albumului „Entropia” e perfecta. Din cate stiu, nu a fost lansata decat pe caseta! Nu-mi amintesc cum am obtinut acest contract, dar multa vreme caseta a stat in sala noastra de repetitii, ca un „trofeu”.
Cele mai multe albume Pain of Salvation sunt conceptuale. Cum te raportezi la versurile si povestile scrise de Daniel? Sau te intereseaza doar muzica ?
Conceptul si continutul versurilor sunt lucruri cu care ne hranim si pe care le respiram cu totii, deci nu ne intereseaza doar muzica. Unele piese sunt compuse intai dintr-o perspectiva muzicala, apoi povestile si conceptual sunt integrate in constructie, dar adesea, in mod firesc, conceptul se dezvolta intr-o perioada mai lunga de timp si este déjà acolo intr-o anumita masura cand compunem si repetam noul material.
Care sunt albumele tale conceptuale preferate din istoria muzicii?
Incerc sa definesc albumele conceptuale si sa-mi dau seama pe care le-am ascultat „The Wall” e bun, „Operation: Mindcrime” de asemenea.
Te-ar interesa sa compui o coloana sonora?
Coloana sonora a unui film? Mi-ar placea la nebunie sa compun una. Chiar cred ca as fi bun la asta, de vreme ce compozitiile mele sunt uneori foarte cinematice. Ca trupa nu ne-am gandit niciodata la acest lucru si nici nu ne-a fost oferita sansa, dar cu siguranta ar fi foarte interesant.

„Turneul din octombrie a fost facut special ca sa
ajungem in tari in care n-am mai fost”

„Road Salt II” e pe drum. La ce sa ne asteptam, in comparatie cu albumul precedent?
Sunt anumite similitudini cu „Road Salt One”, de vreme ce a fost partial inregistrat in acelasi timp, deci sentimentul si conceptul sunt cam aceleasi. Cu toate acestea sunt piese noi si sper ca oamenilor le vor placea!
Fanii romani nu stiu nimic despre prestatiile voastre live. Concertul vostru de aici va fi o surpriza totala sau poti sa ne dezvalui cateva elemente?
Sunt chiar incantat ca putem in sfarsit sa cantam in Romania. Turneul asta din octombrie a fost facut special ca sa ajungem in tari pe care nu le vizitam prea des sau in care n-am mai fost deloc. Nu am pus inca la punct ultimele detalii ale turneului, deci nu pot sa-ti descriu prea multe, dar cred ca vor fi piese de pe aproape toate albumele.

(Paul „Slayer” Grigoriu)

Reamintim ca pe data de 9 octombrie 2011 se va organiza la Bucuresti ROMANIAN ROCK MEETING, eveniment in cadrul caruia pozitia de headliner va fi ocupata de catre suedezii de la Pain Of Salvation. Evenimentul ce va avea loc la Arenele Romane intr-un cort special amenajat si incalzit printr-o instalatie de climatizare de mare putere, este organizat de Promusic Events si Revista Maximum Rock (Producator – Nelu Brindusan).

Formatiile participante la acest eveniment sunt Pain Of Salvation (Suedia), Von Hertzen Brothers (Finlanda), White Walls (Romania) si Goodbye To Gravity (Romania).

ROMANIAN ROCK MEETING se doreste a fi un eveniment periodic, interactiv, o posibilitate pentru fanii muzicii rock sa se intalneasca, sa asculte muzica preferata si, de ce nu, sa se intalneasca cu formatiile preferate.

Pagina oficiala a evenimentului: www.promusicprod.ro/rockmeeting

Biletele pentru ROMANIAN ROCK MEETING se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro) la urmatoarele preturi:

48 lei pana la data de 3august 2011 / Bilete SPECIALE pentru cei mai fideli fani ai muzicii ROCK.
125 lei (Special 2 persoane) / Oferta prelungita
78 lei in perioada 4 august – 30 septembrie 2011
85 lei in perioada 1 octombrie – 8 octombrie 2011
95 lei pentru biletele achizitionate in ziua concertului, 9 octombrie 2011. Acestea se achizitioneaza DOAR la intrarea in locatia evenimentului.

O lista cu toate magazinele din tara unde gasiti bilete pentru acest concert se poate vedea AICI.

Eveniment sustinut de: XLAB Solution

Recomandat de : RockFM

Parteneri:
Metalhead.ro, Metalfan,ro, Let’s Rock, Rockstage.ro, I Concert.ro, Magomedia.ro, Radio 3 Net „Florian Pitis”, Radio Nord Est Iasi, Port.ro, Welcome 2 Cluj, Cartea de nisip, Rock4u.ro Romania Rock Radio, Blackhawk Security, Spard Team,
Metalsupport.ro, 4arte.ro


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*