Proiectul „Bătrânul Phoenix” simboluri ale imaginarului eminescian în muzica românească

Asociația ANCE EUROPE a organizat în data 28 ianuarie 2018 la Palatul Noblesse din București evenimentul cu titlul “Eminescu, eternul Phoenix”. Evenimentul este parte a proiectului „Bătrânul Phoenix” – simboluri ale imaginarului eminescian în muzica românească”, proiect realizat cu Ministerul Culturii si Identității Naționale, care își propune să deschidă o dezbatere contemporană cu privire la influența poeziei eminesciene asupra muzicii românești, cu preponderență folk si rock, din anii șaizeci și până astăzi.

Dezvoltată în anii șaizeci, muzica românească folk și rock continuă până în prezent să încânte un număr foarte mare de melomani atât prin estetica sa modernă, cât și prin mesaj. Proiectul își dorește să realizeze o dezbatere culturală între diferite generații în scopul punerii în valoare a importanței pe care poezia eminesciană a avut-o în formularea unui mesaj național în muzica românească, inclusiv în perioada de cenzură, precum și a rolului pe care muzica românească l-a avut în distribuirea și popularizarea poeziei lui Eminescu la nivelul maselor.

Evenimentul este complex și conține mai multe componente. Prima componentă constă într-o dezbatere adresată publicului larg, dar și specialiștilor în domeniul literaturii și muzicii, care își propune să puncteze elementele cheie ale imaginarului poetic eminescian prezent în muzica românească și influențele pe care le-a avut aceasta în spațiul cultural românesc din anii șaizeci și până în prezent. Dezbaterile vor aduce laolaltă membri ai unor formații de muzică, scriitori, critici muzicali și literari, reprezentanți ai unor asociații culturale, reprezentanți ai presei.

La dezbatere au participat, în calitate de vorbitori, următorii:

  1. Nicolae Covaci, fondator al formației Phoenix – compozitor, chitarist, pictor și grafician cu o activitate artistică impresionantă atat la nivel național, cât și internațional, autor al volumelor „Însă eu, o pasăre” și „Giudecata înțelepților”
  2. Doru Ionescu, jurnalist și critic muzical, realizator a numeroase emisiuni radio TV în nume propriu, între care „Timpul Chitarelor”, „Remix”, „Rock Forum”, „Jazz Restitutio”, „Pop Cultura”, „O poveste cu cântec”, ”UndergROund”.
  3. George Anca, Profesor universitar doctor, eminescolog, președinte fondator al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.
  4. Mircea Colosenco, critic literar, editor și bibliograf
  5. George Stanca, publicist, scriitor și jurnalist
  6. Tic Petrosel, vocalist discului ”Rockul Baroc” al formatiei Pro Musica
  7. Bianca Beatrice Michi Nema, poet și filosof, presedinte al Asociatiei ANCE EUROPE și organizator al evenimentului
  8. Cristian Radu Nema, cineast si specialist multimedia, membru al Asociației ANCE EUROPE, co-organizator și initiator al proiectului

Evenimentul a fost însoțit și de o prezentare multimedia constând in proiecții audio-video din spectacole și concerte pe versuri de Mihai Eminescu ale principalelor formații rock si pop, precum și în proiecția unui montaj de filme de animație inspirate din volumul “Cantafabule” al formației Phoenix.

Punctul culminant al serii a fost recitalul sustinut de către formația Phoenix în componența actuală în cadrul căruia s-au cântat piese pe versuri de Mihai Eminescu (de exemplu „Scrisoarea a III-a” sau “Un Phoenix e o pasăre-n vechime”), precum și piese mai puțin cunoscute publicului larg cum ar fi “Cantec-Lu Cucuvesaua-lliei”. Invitatul special al serii a fost muzicianul Stelu Enache care a mai colaborat cu formația și în cadrul altor evenimente aniversare.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă neconvențională ce reconstituie confortul Bucureștiului de la începutul secolului XX. Invitații au avut ocazia să deguste aromele rafinate ale cognacului si lichioruri realizate dupa rețete exclusive de către partenerul evenimentului, Alexandrion Group.

Inițiatorul proiectului, Asociația ANCE EUROPE, este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2014, în scopul promovării valorilor sociale, culturale și socio-culturale ale României și pentru încurajarea accesului la educație, cultură și ocupare, prin dezvoltarea de proiecte multidisciplinare.

sursă: Comunicat de presă


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*