Victor Carcu catre Nicu Covaci: „Lasa prigoana ca si tu ai ars parjoala!”

In ultima vreme Nicu Covaci, solistul si liderul legendarei formatii PHOENIX, a avut o multime de conflicte cu fostii sai colegi de trupa, si nu numai.

Aceste iesiri au facut ca unii dintre oamenii cu care Covaci a lucrat in trecut sa ia atitudine si sa-si exprime parerea cu privire la comportamentul excentric al muzicianului.

De data aceasta cel care a vorbit a fost Victor Carcu, textierul care a realizat, printre altele, versurile cantecelor „Fata verde” si „Mugur de fluier”.

Carcu este poet si are un har ar vorbirii si al scrierii, ceea ce il face potrivit pentru rolul de „avocat” al cauzei linistii si pacii, pe care intelectualul vrea sa i-o insufle si lui Covaci.

Autorul a parasit Romania in 1986, construindu-si o cariera de regizor in Germania. El revine pe „scena” entertainmentului autohton cu o scrisoare deschisa catre prietenul si colaboratorul sau Nicu.

Carcu vorbeste despre anumite gesturi urate pe care le-ar fi facut Covaci, inclusiv confiscarea fara drept a unor instrumente care ii apartineau solistului vocal Moni Bordeianu.

Mai mult, poetul pune la indoiala motivatia pe care a avut-o Covaci atunci cand a parasit tara. La final, artistul se semneaza „fara drag”.

Reproducem partial textul scrisorii deschise, asa cum apare ea citata pe site-ul EVZ.

Stimate Covaci, draga prietene nu-ti mai pot spune, nici te numi,

UN SFAT daca mai poti asculta, nu ma refer la ratiune, cand spun asa ceva, ci la o ureche de muzician care ai vrut sa fii si esti. Lasa mort trecutul! Ai trecut prin multe, AVE, si noi toti. Am strabatut un drum si am inteles ca nu poti fi totodata ce-ai fost si ce esti. Deci fii! Sunt pe parcursul vietii tale curmuri si carmari ca la toti altii… Nu esti de unul singur si nici nu poti. Ce faci este o arta colectiva. Calauzeste-ti energia acolo unde poti si nu mai improsca trecutul,

Incep cu ’69. Ai hotarat ca gasca lui Moni Bordeianu (n.r. voce) aduce “prejudicii” formatiei si l-ai dat afara confiscandu-i sculele – Selmer, microfoane, chitara „Klira” care ti-a dat-o cadou – si le-ai incuiat la Lyra, un club din Timisoara unde cantati pe atunci. Cand dupa niste votci, pe la 12 noaptea, am dat cu hei-rupul si ti-am spart lacatul, pentru ca intre timp am aranjat cu Tudan & co sa facem un supergroup – si am furat propriile scule pe care le-am trimis la gara cu un rocker, ne-ai denuntat la militie. Misto, nu? Nicu Covaci, liderul. Ne-am dus frumos la militie cu actele vamale si ce ti s-a-ntamplat, liderule? N-ai mai avut nici chitara Klira nici Selmer, ci numai buza umflata.

Cand am inceput cu compozitiile si ne-a luat casa de discuri de stat datorita insistentelor lui Chiriac (Cornel Chiriac, legendarul DJ, ucis ulterior in Germania de Securitate – n.r.), te-ai prezentat cu ratiunea ta incipienta pe atunci si ne-ai cerut sa-ti dam tie bani de la Electrecord pentru texte caci, cum ai sustinut, noi le-am scris acolo in cinci minute si tu cu trupa ati repetat saptamani la rand.

Sar peste multe episoade penibile initiate de tine care au dus la plecarea din mijlocul turneului a trei membri de scena. Remember Braila. Sar si peste scoaterea trupei din tara, o treaba de curaj si pagina de istorie, intrebandu-te, daca ai sirea spinarii, de ce ai facut-o. Pentru ei sau pentru tine care, cum povesteai tu, mancai sfecla de pe camp. Ce a iesit stim toti. Ce a iesit la intoarcere, vedem toti si noi si fanii. Opreste-o. Nimeni nu te-a furat. Du-o cu cine mai poti cu mult noroc. Lasa prigoana ca si tu ai ars parjoala. Canta, nu mai vorbi.

Fara drag,

Victor Carcu

De curand, Nicu Covaci l-a facut pe Tandarica, genialul tobosar, „psihopat cu complexe”. Mai mult decat atat, cu ceilalti fosti membrii artistul este in plin proces. El i-a dat in judecata pentru a le interzice cantarea pieselor Phoenix.

Se stie ca in ultima vreme s-au nascut tabere „pro” si „contra”, numai ca trebuie mentionat un lucru – daca vrei sa faci performanta in industria muzicala, trebuie sa ai un lider si, de multe ori, este nevoie ca acesta sa fie putin iesit din comun.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*