Robin and the Backstabbers/08.05.15, Halele Carol, București

În data de 8 mai 2015, formația ROBIN AND THE BACKSTABBERS a lansat oficial noul album, „Arhanghel’sk”, partea a doua a trilogiei „Bacovia Overdrive”, în cadrul unui concert susținut la Halele Carol din București.

Și a fost măreț, doamnelor, domnișoarelor și domnilor. Evenimentul a făcut limpede „agenda” trupei pentru perioada care urmează: concerte cu o producție extinsă, melodii care se despart de manierismele impuse de „Stalingrad” și foarte mult suflet pus în spectacol, dar și în compoziții.

Alegerea locației a fost una fericită, deoarece spațiul a fost perfect ca anvergură pentru numărul mare de oameni prezenți la eveniment. Nu este puțin lucru să umpli o hală a cărei capacitate este undeva la 2000 de oameni. Dacă s-ar lucra la acustica și la aerisire, Halele Carol ar putea deveni un fel de middle-ground bine-venit al venue-urilor din București.  

Lucrul care a ieșit cel mai mult în evidență a fost evoluția show-ului live Robin and the Backstabbers, care a trecut la un alt nivel, nutrind ambiții mari. Formația a sunat bogat și masiv, ceea ce arată că este pregătită pentru scene consistente.

Cât despre piesele de pe noul disc, live acestea transmit cu totul altceva față de precedentele. „Arhanghel’sk” nu este un album de hituri, ci o creație gândită cumva în răspărul primului material, al cărui succes imediat la public va face dificilă înțelegerea follow-up-ului. Fanii care se așteptau la un al doilea „Stalingrad” vor face un efort mai mare pentru a „încorpora” cântecele noi în structura lor sufletească dar, până la urmă, vor descoperi că are rost să frângă prejudecățile iar compozițiile se vor lipi de ei de la sine.

Piesele cer mai multă virtuozitate în prestații, sunt mai mature și arată o altă latură a trupei care, din fericire, nu a căzut în plasa obsesiei de a se consacra și a reușit să lanseze un material autentic și integru, chiar dacă mai greu de digerat. Pe lângă tracklist-ul „Arhanghel’sk”, au putut fi ascultate melodii deja celebre dar și piesa „Regele verii”, semnată de Andrei „Robin” Proca în colaborare cu Gojira & Planet H.

Atmosfera la eveniment a fost una de reală sărbătoare și asta pentru că fanii RATB sunt printre cei mai respectuoși și entuziaști. Aceștia nu au încălcat dorința organizatorilor ca în sală să nu se fumeze și au urmărit cu atenție show-ul, fojgăiala obișnuită de la asemenea evenimente fiind la nivel minim – lucru foarte rar.

La final, trupa a stat la discuții cu fanii, a făcut poze cu aceștia, le-a semnat albumele și a creat senzația de familiaritate și prietenie. Nu vezi prea des o atitudine atât de deschisă din partea unor artiști ajunși deja la faimă. Sperăm ca acest comportament să dăinuie și pe viitor deoarece este de admirat.

Lansarea „Arhanghel’sk” a fost, în mod clar, unul dintre cele mai reușite evenimente de acest tip, realizat de o formație locală. Atmosfera călduroasă, pasiunea fanilor, energia specială a trupei, toate au contribuit la succesul spectacolului, arătând că există motive întemeiate pentru care RATB este una dintre cele mai iubite trupe ale momentului.

Așteptăm să vedem ce le va aduce viitorul trupeților și ne dorim cât mai multe concerte RATB realizate după tiparul impus de lansarea „Arhanghel’sk”.

Citește recenzia noului album RATB AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*