Slayer, sau despre lucrurile care pot distruge o formatie mareata

319 vizualizări

Jeff a fost dintotdeauna un bautor”, spune Dave Lombardo in numarul din 2013 al prestigioasei publicatii Guitar World. “Totdeauna avea o cutie de Coors Light in mana. Totdeauna.

Jeff si cu mine beam mereu”, adauga Kerry King. „Lui Steven Tyler si lui Joe Perry li se spunea Gemenii Toxici (Toxic Twins). Noi eram fratii beti.” Rade. “Diferenta era ca eu cand ma trezeam dimineata nu simteam nevoia sa beau o bere. Jeff nu stia cum sa nu bea.”

“Ii spuneam ca sunt ingrijorata (de cantitatea de alcool pe care o bea) si el se lasa cateva luni – dar apoi se intorcea la bautura”, spune Kathy Hanneman, care a fost casatorita cu Jeff timp de 24 de ani. “Cu cativa ani inainte sa moara tatal lui, in 2008, mi-am dat seama ca Jeff isi incepea ziua band alcool. Dar in acel moment nu puteam sa-i zic prea multe, pentru ca stiam ca aveam sa ne certam din cauza asta. Si n-o sa spun ca nu beam cot la cot cu el – beam cot la cot cu el, uneori la greu. M-am gandit ca daca nu pot sa-l fac sa se lase, macar sa fiu alaturi de el. Dar in cele din urma mi-am dat seama ca nu puteam merge mai departe asa si ca daca ma opream, puteam sa-l ajut sa se opreasca si el. Dar nu am putut. Pur si simplu se baza prea mult pe alcool de la o zi la alta.”

Conform site-ului “slayerized.com”, colegii lui Hanneman au vorbit si despre artrita de care suferea acesta, din ce in ce mai accentuata, cu care se lupta de ani de zile si care ajunsese sa-i influenteze capacitatea de a canta. “Capacitatea lui de a canta se deteriora progresiv”, spune Tom Araya, “dar nu vorbea cu nimeni despre asta. Pur si simplu ne dadeam seama ca ceva era in neregula. Era din ce in ce mai greu sa scoatem ceva de la el. Era foarte mandru si nu voia ca altcineva sa-si faca griji. Jeff venea si canta si nu voia ca altcineva sa stie sau sa-si faca griji pentru ce se intampla in rest cu el. A incercat sa fie foarte puternic si uneori asta poate sa te doboare.

Se observa la maini si uneori, un pic, la felul cum mergea”, spune Lombardo. “Parca ii era greu sa cante – nu era fluent. Se auzea la solo-uri. Nu canta pe cat de curat ar fi putut.”

Despre perioada in care Slayer a cantat fara Hanneman, incepand cu ianuarie 2011, parerile apropiatilor sunt impartite.

Pentru mine a fost foarte greu sa iau hotararea sa merg mai departe fara Jeff”, spune Araya in Guitar World. “Au inceput sa propuna inlocuitori pentru el si le spuneam, ‘Cum va trece asa ceva prin gand? Nu putem sa cantam fara Jeff’. Dar a trebuit sa facem ceva. In Slayer, in afara de faptul ca suntem membri ai trupei si foarte legati, suntem si o afacere. Asta e un aspect pe care fanii il inteleg mai greu. Deci a trebuit sa luam o decizie, pentru ca eram obligati sa facem acele turnee.”

Imi amintesc ca atunci cand a inceput turneul Jeff mi-a spus, ‘Nu. Nu. La naiba, trupa asta nu o sa mearga mai departe fara mine”, spune Kathryn. “Categoric a fost ranit de faptul ca pentru prima data trupa trebuia sa mearga mai departe fara el, dar in cele din urma a fost de acord si o mare contributie a avut-o faptul ca Gary Holt era cel care-i tinea locul. Stia ca trupa trebuia sa mearga mai departe.

Gary era un prieten, nu un strain”, spune Araya. “Il stiam de 30 de ani si era prieten bun cu Jeff. Cand i-am cunoscut pe cei de la EXODUS, el si Jeff erau nedespartiti.”

Am sperat pana in ziua in care a murit“, spune King. “Daca venea la un moment dat si spunea, ‘Da, ma descurc’, nici nu se punea problema. Avea locul asigurat. Daca ma intrebi daca credeam ca asta chiar se va intampla, nu, nu credeam.”

Cred ca o parte din el stia ca nu o sa mai revina in trupa”, adauga Kathryn.

Oamenii trebuie sa hotarasca singuri cum vor sa isi traiasca viata”, spune Araya. “Nu poti sa le dictezi cum sa traiasca, pentru ca ii indepartezi. Nu ajuta la nimic. Nu a fost usor, dar vedeam ce se intampla. Si au fost momente in care am incercat sa-l ajutam si sa-l incurajam sa se intoarca – i-am spus ca poate fi in continuare o parte din ceea ce facem, chiar daca nu cu norma intreaga.

Dar cred ca a avut legatura cu faptul ca nu voia sa ne lase balta. Nu voia sa ne dezamageasca Cred ca i-a fost greu in ultimul an si n-a vrut ca noi sa stim. Spunea mereu ca mai are nevoie de timp. Si nici izolarea nu-l ajuta. Cred ca oricum ar fi iesit lucrurile, rezultatul final ar fi fost acelasi.

Te distruge, pentru ca te gandesti, De ce nu pot sa-l rezolv pe tipul asta?”, spune King. “Si nu ca nu voia sa i se rezolve problema. Adica nu voia sa moara. Dar nici nu si-a fost lui insusi de ajutor inainte sa fie prea tarziu.”

Dave Lombardo – care e vazut de multi fani ca o ultima veriga de legatura cu formula initiala, nu respinge impacarea cu fostii colegi.

„Daca vor sa vorbim, sunt dispus. Nu vreau sa fie neintelegeri intre noi. Viata e prea scurta si suntem prea batrani pentru rahaturi de-astea. Sunt deschis si dispus, deci sa vedem ce iese.“

Araya in schimb e nesigur in ceea ce priveste viitorul trupei.

„Dupa 30 de ani, ar insemna practic sa o luam de la zero. Nu ar fi acelasi lucru daca am continua fara Jeff si nu sunt sigur ca fanii ar accepta o asemenea schimbare radicala. Mai ales daca te gandesti cat a contribuit muzical la existenta acestei trupe. Poti sa iei pe cineva in locul lui, dar nimeni de pe planeta asta nu poate sa faca ce facea Jeff. Nimeni nu poate sa-l inlocuiasca.”


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*