Summer Well (ziua 1)/ 9-10 august 2014, Domeniul Stirbey, Buftea

In contextul disparitiei unui numar mare de festivaluri de pe piata locala de evenimente de gen, Summer Well 2014, cu al sau line-up 100% actual si in voga, promitea sa aline macar o parte din suferinta amatorilor „saturnaliilor” sonice, intinse pe mai multe zile.

Summer Well are loc intre 9 si 10 august anul acesta iar prima zi a event-ului a trecut deja si nu se poate spune ca in plina glorie. Problemele au inceput cu transportul in comun, care, in cazul primelor autobuze, s-a desfasurat cel putin greoi. Grupuri confuze de festivalisti se stransesera in statia de la Muzeul Taranului Roman (de fapt, din spatele Muzeului, pe B-dul Ion Mihalache), a carei locatie exacta a fost sumar explicata de organizatori, si asteptau, fara foarte mult succes, sosirea vehiculelor, intr-o caldura innabusitoare, in plin soare.

Daca pana la ora 16, linia speciala a circulat anevoios, ulterior lucrurile s-au mai remediat. La locatie, s-a observat mult mai multa lume decat in anii precedenti, ceea ce, pe deoparte, este un lucru bun, dovedind ca evenimentul a castigat prestigiu, pe de alta parte, ridica reale probleme organizatorilor. Astfel, pana la aproximatix ora 19, unele standuri ramasesera fara jetoane, in food-court-uri mancarea se saracise semnificativ iar baile devenisera monumente de mizerie. Lipsa elementara de igiena, de la absenta apei (ca de sapun nici nu poate fi vorba), la rolele goale de hartie igienica si la urina (si altele) de pe jos, a creat probleme participantilor care, totusi, merita mai mult respect din partea celor care s-au ocupat de aceste aspecte.

Dat fiind faptul ca anul acesta este limpede ca vanzarile au mers foarte bine, platitorii de bilet nu avea de ce sa riste sa se imbolnaveasca din cauza lipsei crase de igiena. In plus, festivalul a parut usor suprapopulat, lucru care a luat prin surprindere, in modul traditional romanesc, organizatorii, acestia aratandu-se depasiti de situatie in privinta problemelor enumerate mai sus.

Igiena ca igiena, dar ce s-a intamplat cu sunetul? Se poate lesne spune ca participantii au ascultat una dintre cele mai proaste sonorizari din ultimii ani, artisti ca Chloe Howl si John Newman avand cel mai mult de suferit. Mai mult, daca stateai in fata, mai auzeai ce auzeai, asta in cazul in care puteai distinge ceva dincolo de murmurul basului, dar daca aveai nesansa sa te asezi in spate, puteai lesne sa citesti o carte sau sa asculti la casti o alta formatie, fara sa te perturbe scena. Ne pare rau sa o spunem dar sunetul a fost execrabil. Nu exista alt cuvant care sa descrie ce s-a intamplat aseara la eveniment, in ceea ce priveste sonorizarea.

Este rusinos ca, la acest nivel, sa faci economie fix acolo unde nu trebuie si sa le creezi, prin acest lucru, un disconfort celor care au platit pentru a se simti bine.

Lasand deoparte aspectele rele, formatiile care au cantat ieri, 9 august 2014, Prides, Chloe Howl, The 1975, John Newman si Bastille, si-au dat silinta sa distreze publicul si sa faca atmosfera. Dintre toate, The 1975 s-au bucurat de cea mai calduroasa primire, baietii aterizand in sfarsit in Romania, dupa anularea unor show-uri precedente. Sunetul a fost mai bun decat la Chloe Howl, dar nicidecum la standarde. S-au auzit piese ca „So Far”, „Settle Down”, „Girls” sau „Pressure”. John Newman a fost lovit dintru inceput de un sunet si mai prost, dar, cam dupa trei piese, acesta si-a mai revenit, artistul reusind sa ofere un spectacol animat, plin de pasiune si cu certe note soul. Cat despre Bastille, acestia si-au cantat hiturile, „Bad Blood”, „Things We Lost In The Fire” si „Pompeii”, creand un setlist imbatabil pentru o prima prestatie in Romania.

De apreciat ca, la plecare, autobusele erau deja pregatite sa duca oamenii acasa, iar acestia nu se mai ingramadeau ca anul trecut. Trebuie remarcat ca festivalul a avut un start destul de dificil, poate si din cauza faptului ca este primul an in care efortul depus de organizatori pana acum se face simtit, atat in ceea ce priveste numarul mare de participanti, cat si notorietatea evenimentului. 

Astfel, pentru ca seara a fost, per total, una reusita, se pot trece cu vederea unele incovnveniente, cu conditia ca acestea sa nu se mai repete si organizatorii sa invete ceva din experienta primei zilei, nu tocmai cea mai buna din istoria show-ului. 

Asteptam cu nerabdare ziua a doua, cu Placebo, The National, Miles Kane, Tom Odell si Reptile Youth.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*