Through Struggle, Hathor, Numai Pe Rosu/29.12.2013, Club Scena, Galati

Spre fericirea mea – in paralel cu surprinderea care tot mie imi apartine – am savurat ultimul concert rock / metal intr-un mic local din Galati, oras care si-a scufundat, in mare parte, miscarea muzicala, in Dunare …

In seara de 29 decembrie s-a tinut concertul de retragere al formatiei THROUGH STRUGGLE, alaturi de care au cantat in calitate de invitati speciali veteranii HATHOR si NUMAI PE ROSU.

Cantarea a fost tinuta in Scena Cafe, ultimul bastion al „nonconformismului” muzical, cu toate ca interesul conducerii pentru astfel de evenimente a incetat cu mult timp in urma.

Ca a fost vacanta, ca a fost weekend, ca lumea tanjea dupa un astfel de eveniment, nu stiu sigur, dar cert e ca au participat peste 200 de oameni.

Intr-un concert din capitala sau din marile orase ale tarii, ne permitem sa strambam din nas, insa atunci chiar a fost ceva semnificativ. De adaugat ca frigiderul a ramas fara bere (la inceput a fost plin) si s-a terminat si gheata pentru vodka sau whisky.

Toate trei proiectele au luat nastere in orasul port. Through Struggle a fost „un proiect de liceu” ca sa-l citez pe basistul formatiei, Andrei Pruna. Despre Hathor s-a auzit prin toata tara in mediul underground, intrucat ei activeaza de 18 ani.

Numai pe Rosu are o activitate de mai bine de trei ani, timp in care au trecut prin diferite dificultati si schimbari. Intr-o perioada lunga de timp, acestia au activat sub numele de Headstuck.

Dupa plecarea bateristei (!) (Oana) si a solistului (Vladimir) si noi adjustari ale line up-ului, au revenit la numele initial si s-au dedicat exclusiv coverurilor acustice.

Astfel s-a desfasurat si concertul de deschidere. Coveruri placute pentru public, cu chitara, percutie, voce si muzicuta. Atmosfera a fost superba si lumea s-a simtit bine, altfel nu-mi pot explica disparitia infrastructurii alcoolice.

Dupa acestia au urcat cei de la Hathor pe scena, invitatii speciali, care au avut bunavointa de a-i lasa pe mult mai tinerii Through Struggle ca headlineri, cu toate ca experienta, anii si compozitiile ar fi pus la indoiala acest lucru. Un gest prietenesc, solidar si fair play.

Cantarea lor a fost superba. Genul abordat de formatie este melodic death metal cu ceva influente black, insa un proiect promitator si care merita mult mai mult promovat. Sonorizarea nu prea i-a ajutat (caci orasul nu duce lipsa numai de venue, ci si de echipamente audio), iar clapele Georgianei s-au auzit destul de greu, la fel si basul lui Nazgul (Marius, de asemenea si vocalist).

Sursele de inspiratie pentru versuri sunt misticismul, civilizatiile extraterestre si miturile antice. Un extraterestru, mascota lor, a urmarit indeaproape tot spectacolul, dintr-un colt al scenei. Formatia a lansat un album in anul 2007, Ancient si are, pe langa acesta, diferite alte compozitii.

Spre finalul serii au urcat cei de la Through Struggle. Formatia are o vocalista, nu un vocalist, dupa cum am fost obisnuiti. Vocea ei a fost cel putin la fel de puternica precum a unui barbat si a interpretat intr-o maniera de genul Arch Enemy piese din repertoriul Kreator, Sepultura, Gojira sau Rage Against the Machine.

Revenind la problema logisticii si suportului tehnic in ceea ce priveste muzica din Galati, T.S. nu au avut ocazia sa-si exprime propriile creatii. Nu exista suficiente sali de repetitii, asa ca membrii nu au putut sa se vada suficient incat sa puna totul cap la cap. Mai mult decat atat, acestia se disperseaza, se duc in alte locuri (motivul destramarii), pentru a-si continua fiecare studiile.

Seara a fost pe cinste cu spectacole faine din partea celor trei trupe. E drept, numai una din ele a cantat propriile compozitii, celelalte doua, desi incredibil de promitatoare, au fost blocate in dificultati si diferite alte situatii neplacute.

Speranta moare ultima si chiar imi doresc pentru galateni sa scoata noi trupe, noi proiecte si sa ajunga departe. Timpul a aratat ca se poate si ca trupetii de aici mai au de scos cativa asi din maneca.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*