Trupa de symphonic metal TIARRA traversează o etapă evolutivă diferită, pregătindu-se să lanseze în curând un album nou, „A Different Place and Time”, dar înainte de toate, la finele lunii aprilie, vor începe un turneu național de promovare care se anunță incendiar. Cu 4 trupe românești în deschidere (INVADER, RABBIT, BETWEEN COLORS și W3 4R3 NUM83R5), cu un setlist care îmbină melodii vechi și sunete noi, TIARRA vrea să ia fanii prin surprindere, arătându-le că cele mai complicate emoții se exprimă într-o formulă ecletică: cu chitare electrice, dar și cu vioara și violoncelul alături.
Pentru mai multe detalii, citiți răspunsurile Andei, solista e hotărâtă să vă dea playlistul peste cap primăvara asta, făcându-vă să vă îndrăgostiți iremediabil de noile compoziții.
Concerte în rafală peste tot în țară
TIARRA în acțiune, LIVE!
Vă pregătiţi pentru o etapă creativă nouă. Care e conceptul din spatele proiectului „A Different Place and Time”? E strâns legat de tranziţiile prin care a trecut formaţia?
Într-adevăr, începem o nouă etapă creativă şi considerăm că piesa „A Different Place and Time” este una de tranziţie, fiind şi cea mai amplă ca durată şi cea care dă tonul schimbării care începe să se înfiripe. Astfel, următorul material discografic va cuprinde cumva ecoul celor 10 ani TIARRA ce au reuşit să se materializeze prin albumul „X” şi va aduce un suflu nou. Cumva, cred că titlul exprimă cel mai bine ceea ce încerc să spun.
Pe 28 aprilie, începeţi turneul de promovare a noului album, turneu care va debuta la Timişoara, în club Daos. Cum v-aţi gândit setlistul? Bănuiesc că piesa centrală e noul single, dar ce alegeţi să prezentaţi din proiectele vechi? Ce rimează cel mai bine cu „A Different Place and Time”?
Da, piesa nouă va fi elementul de rezistență, la propriu și la figurat, dată fiind lungimea și complexitatea melodiei, însă sperăm că va capta atenția publicului. Din vechiul proiect ne concentrăm asupra acelor piese specifice pe care le cântăm cu cea mai mare plăcere live astfel încât criteriile de alcătuire ale setlistului…trebuie să recunosc, sunt total subiective. Totodată, „șlagărul” nostru, „Ielele” va gâdila urechile celor prezenți. Ok. „A different place, a different time, an obsession for rime, is that a crime”? În piesă versul ăsta nu are o rimă cu alt vers așa că am improvizat ca să nu dezvălui continuarea.
Piese de headbang și piese de ascultat în intimitate
Ce a inspirat cântecul „Swan Song”? Este piesă mea preferată de pe albumul „X” şi îmi plac momentele narative dintre strofe, melodia are un aer gotic foarte elegant.
Cred că este una dintre piesele cele mai triste pe care am compus-o vreodată, are o încărcătură destul de mare poate şi de aceea evităm să o cântăm în concerte, cred că această piesă mi-am imaginat-o de la bun început ca fiind ascultată, mai degrabă, în intimitate şi nu pe o scenă. În orice caz, ca să răspund la întrebare, frigul ne-a influenţat, iarna ne-a inspirat.
Noul single va avea un lyrics video sau un videoclip filmat, cu o poveste în spate? Când estimați că va fi gata?
Piesa va fi gata înainte de 28 aprilie, cum spuneam, e o piesă mai lungă, rog seriozitate, cei interesaţi să o asculte până la capăt! Revenind la lucruri serioase, dată fiind lungimea piesei am recurs la varianta de lyrics video care să nu plictisească audiența. Filip Brunet (NEGATIVE CORE PROJECT) este responsabil de acest lucru, dar aveți puțină răbdare că spunem și arătăm tot până la urmă.
Se pare că aţi legat o prietenie strânsă cu trupa Between Colors. Cum v-aţi cunoscut şi cum aţi decis să plecaţi în turneu împreună? Ce va face să rezonați?
Cu ocazia acestui turneu o să descoperim exact ce ne-a determinat să pornim la drum împreună. Nu a fost ceva superplanificat, ne-a venit ideea după ce am cântat împreună cu ei ultima oară, ei și-au arătat disponibilitatea și am zis că ar fi faină așa combinație…deci, de ce nu ?
Principii și preferințe muzicale
Credeţi că muzica rock şi muzica clasică fac casă bună, fuzionând natural? Comunică organic sau puse laolaltă, dau naştere unui experiment artistic interesant, dar prefabricat? Pe scurt, e metalul simfonic mai mult decât un mixaj de stiluri?
Cred că e într-adevăr vorba de o fuziune şi nu o suprapunere de stiluri. Dacă ar fi fost aşa, nu am fi rămas în niciun caz 10 ani de zile fideli acestei formule, am fi căutat noi şi noi elemente. Nu suntem genul de trupă care să creeze pasaje în care să lăsăm fie latura simfonică, fie cea metal să se desfăşoare în voie, ne place să le îmbinăm, să le împletim, poate uneori riscând să aglomerăm materialul, dar asta e viziunea noastră artistică. Se pare că şi în etapa următoare tot opt vom fi pe scenă, vai de noi!
Ca să înțelegeți mai bine cum comunică muzica metal cu cea clasică în compozițiile TIARRA, ascultați „Pain knows our names”. It’s a treat!
Ce ascultă TIARRA când nu cântă? Ce artişti vă inspiră, ce artişti vă dau energie să credeţi în voi, ce muzică ascultaţi după o zi proastă, dar mai presus de toate, care e plăcerea voastră vinovată? Acel cântec pe care apăsaţi replay în continuu, dar pentru care nu dă bine să ai un crush.
Eu recunosc…ascult puţin metal, mai puţin decât acum 10 ani, cred că îmi place să îmi păstrez energia mai mult pentru momentele de creaţie, muzică ascult pentru relaxare, iar metalul mă agită, îmi place să îl ascult live în mod special, e altă energie. Probabil m-am şi obişnuit aşa. Iar în ceea ce priveşte piesa preferată cred că o schimb săptămânal, e haos! Îmi plac mult prea multe.
Lasă un comentariu