Valențe de progressive death metal cu In Mourning (interviu)

1.088 vizualizări

Nu am idee dacă IN MOURNING (foto) este o formație foarte cunoscută pe meleagurile noastre: într-un interviu mai vechi de al nostru, citeam că avem nevoie cu toții de romantismul doom-metalului în „lumea asta rece”. Ținând cont de faptul că trăim vremuri incerte și pasive, faptul că o formație importantă a scenei nordice își face apariția în România, eu îl văd ca un plus enorm.

In Mourning este o formație suedeză înființată în anul 2000, având la acest moment următorul line-up: Tobias Netzell (voce), Pierre Stam (bas), Björn Petterson (chitară), Tim Nedergård (chitară) și Daniel Liljekvis (tobe). Formația, un important factor element al maselor de formații de doom/death metal din zilele noastre, a lansat până acum patru materiale discografice, printre care și „Afterglow”, cel mai recent, care a apărut în data de 20 mai, via Agonia Records.

Cu această ocazie, am stat de vorbă cu Bjorn Petterson despre noul album, despre venirea lui Daniel Liljekvis în formație, asta după ce a părăsit Katatonia, și despre apariția în premieră a formației la Maximum Rock Festival. Rezultatul final îl puteți citi mai jos.
Trebuie mentionat ca acest interviu a fost realizat cu cateva zile inainte de lansarea oficiala a acestui nou album.

Pentru început, aș dori să vă felicit pentru nou vostru material discografic. După ce în anul 2012 am fost absolut uimit de „The Weight Of Oceans”, sunt încrezător că piesele noi vor fi incredibile.

Îți mulțumim frumos pentru aceste cuvinte frumoase, așteptăm să lansăm noul album. În ultimul timp, după ce am predate înregistrările și am pregătit lansarea, am început să repetăm un set live. Plus, au apărut prioritățile cu familia și cu slujbele noastre, care se situează paralel cu munca cu formația.

Pentru a începe să vorbim despre noul material, ce abordare ați ales pentru „Afterglow”: ați mers pe o nișă brută sau ați ales reminiscențe ale operelor voastre mai vechi, ori ați preferat să îmbinați aceste două elemente?
Tobias a fost cel care a compus primele idei pentru acest album, la scurt timp după lansarea lui „The Weight Of Oceans”. Totul a început cu o idee mult mai șlefuită și modernă decât ceea ce a ieșit acum, cred, dar foarte multe evenimente au avut loc de-a lungul călătoriei, datorate de schimbările de line-up și de expansiunile în familii. În timpul acestui drum, materialul a suferit schimbări mai aspre și neșlefuite, dar de care sunt fericit. Consider că el continuă să captureze vibe-urile și finalul albumului precendent într-o manieră foarte bună.

Care au fost așteptările pe care le-ați avut atunci când ați înregistrat „Afterglow”: au existat elemente pe care le-ați dorit neapărat incluse în noul album?
Atunci când ne-am apropiat de sesiunile de înregistare, cred că am ales să mergem pe un sunet mult mai dur și natural. Să fiu și mai sincer, am vrut să fim o formație adevărată, în continuare heavy și cu un sunet plăcut. Există atât de mult sunet greu care a fost editat și aranjat, încât a ajuns la un nivel unde nu a existat loc de nicio joacă. Cred că Jonas Martinsson (Necrosavant Studio) a făcut o treabă minunată cu mixajul noului album.

Ne poți descrie implicațiile titlului „Afterglow”? Ce reprezintă el în ansamblu? Există o simbolistică specială în spatele său?
Într-un fel, el cuprinde povestea și vibe-urile sale într-un mod super fain, chiar am scris întreaga aventură înainte să stabilim „Afterglow” ca și titlu. Albumul continuă povestea acolo unde „The Weight Of Ocean” a lăsat-o: Soarele a căzut din cer și a picat în ocean. Așa, Soarele căzut călătorește către centrul Pământului pentru a fi reunit cu o flacără nouă și iese pentru a emana căldura către planeta noastră. Așa ajunge să conducă cerul, din nou.

Ne poți spune mai multe despre versuri? A existat ceva anume care v-a inspirat? De unde ați venit cu aceste idei?
Eu și Pierre am început să lucrăm împreună la versurile pentru „The Weight Of Oceans” și chiar mi-a plăcut să facem acest lucru. Noi suntem cei care am venit cu această inspirație mitologică în timp ce scriam versurile pentru acel album, și tot noi am venit cu continuarea pentru albumul nou. Așadar, aș spune că acea particulă de inspirație a venit odată cu „The Wieght Of Oceans”, de acolo am început.

BjornPettersonInMOurning

Cât de important ți se pare că oamenii ar trebui să fie mai atenți la versuri, înafară de restul părților din melodii?
Pentru mine nu este așa de important. Ceea ce facem noi prin scream-uri, pe lângă altele, devine doar un element adițional. Noi tindem să lucrăm piesele mai întâi din punct de vedere instrumental, până ne apropiem de înregistrări, așadar piesele sunt aproape la fel de interesante instrumental ca și vocile. Totuși, ador părțile vocale și versurile incredibil de mult, dar sunt indiferent dacă oamenii ascultă sau nu. În ultimele două albume, povestea și tema principală a reprezentat o parte importantă pentru rezultatul final. Coperta discului este bazată pe aceste elemente, acestea se leagă cu muzica și așa avem o conexiune.

Urmează o întrebare pe care mulți fani o așteaptă: cum ați început să lucrați cu Daniel Liljekvist, în condițiile în care el s-a retras din Katatonia pentru a se concentra pe viața personală?
Ei bine, am întâmpinat multe piedici după ce am lansat „The Weight Of Oceans”. Christian a decis să părăsească trupa, iar copiii au început să apară în stânga și în dreapta. Îl știm pe Daniel de ceva timp, așa că Pierre s-a întâlnit cu el și l-a întrebat dacă dorește să vină la noi la repetiții. A făcut acest lucru, și asta l-a bucurat, el pune accent pe muzică și ne-am potrivit, cred. Am mers într-un turneu scurt la care el a participat, iar în timpul acestuia s-a creat o conexiune, așa că s-a alăturat formației.

Luând în considerare faptul că el a părăsit Katatonia pentru a se concentra pe viața personală, trebuie să spun că există o diferență imensă în a merge într-un turneu cu Katatonia, în comparație cu cele ale noastre. Toți avem job-uri full-time și familii, și am decis că nu putem merge în turneu prea mult. E un lucru pe care l-am acceptat, așa că dacă faci parte din trupa noastră, e mult mai puțină muncă față de o formație mult mai mare.

Cum ai descrie noul vostru album pentru cineva care nu a ascultat niciodată formația voastră până acum?
Nu aș dori să descriu nimic. Nu îmi place să povestesc muzica noastră, aș spune că dacă ești într-o formație de metal poți să îi dai o șansă materialului și poți să vezi singur dacă îți place.

Aveți multe albume lansate până acum, așa că a reușit In Mourning să depășească visurile cu care ați început? Care a fost cel mai satisfăcător rezultat pe care l-ai avut de când ești în formație?
Atunci când am intrat în formație, aceasta era activă de câțiva ani, fără să lanseze vreun album, ci doar patru demo-uri. În locurile în care trăim, trupa avea o mică reputație realizată, i-am văzut live la un show și țin minte că am fost șocat. Am reușit să îl cunosc pe Tobias prin prietena mea, care era amică cu prietena lui, iar la un moment dat am ajuns să cânt cu ei. De când m-am alăturat trupei, au fost multe momente amuzante. Nu m-am gândit niciodată unde m-am oprit din a visa, dar sunt mândru de punctul la care am ajuns. Am reușit să lansăm muzica noastră așa cum este normal și am călătorit destul de mult, am realizat niște show-uri foarte reușite, și am reușit să ne ținem job-urile și familiile aproape.

Care este opinia ta despre scena metal de astăzi? Care este părerea ta despre trupele din acest moment și ce crezi că lipsește din scenă?
Nu prea urmăresc multe trupe. Am ales puține dintre ele care să îmi placă și pe care le urmăresc, plus că tind să descopăr lucruri noi din când în când. În metal, cred că sunt prea multe trupe care editează prea mult, cum am mențional mai devreme. Sunt multe materiale care apar și, desigur, există formații care se retrag. Așa cum e și normal.

Veți cânta pentru prima dată în România la Maximum Rock Festival…
Da, și abia așteptăm să ajungem. Nu am ajuns niciodată în țara voastră, doar Tobias și Pierre au vizitat România cu un show October Tide atunci când făceau parte din grupul lor. Mereu m-am simțit bine când am vizitat locuri noi, și în plus, festivalul arată super.

Ce rezervă viitorul pentru In Mourning?
Vom cânta la câteva show-uri și avem câteva planuri vagi pentru câteva concerte, dar nu avem nimic setat încă. Sunt prea multe lucruri pentru noi, să lansăm un album și să încercăm să găsim câteva evenimente bune în care să ne intercalăm programul. De asemenea, vor apărea niște vești non-Afterglow în curând, dar nu pot da niciun spoiler.

Au rămas anumite părți pe care le consideri că le-am lăsat în urmă?
Cred că am acoperit totul. Îți mulțumesc pentru interviu, mulțumesc și celor care l-au citit și pentru celor care ne susțin. Ne vedem la Maximum Rock Festival!

Vă reamintim că MAXIMUM ROCK FESTIVAL revine in 2016 cu o nouă ediție în perioada 14-15 octombrie la Arenele Romane din București, unde, alături de IN MOURNING, îi veți putea asculta și pe cei de la KAMELOT, MOONSPELL, SERENITY și mulți alții. Abonamentele se pot cumpăra online pe pe www.AmBilet.ro,www.IaBilet.ro, dar și în rețeaua Eventim.ro (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo și librăriile Cărturești și Humanitas) la prețul de 115 lei, urmând ca în perioada următoare să coste 125, respectiv 135 lei în timpul festivalului. De asemenea, există și o ofertă pentru cei care vor să vină la festival însoțiți, despre care puteți afla mai multe AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*