Vlad Vacarescu: Vreau sa fac din Neutron o trupa consacrata

Pe Vlad Vacarescu generatia tanara il cunoaste pentru activitatea lui alaturi de ACT si MotorAct, insa sunt multi cei care au luat primul contact cu el de pe vremea cand NEUTRON dadea o lectie de metal pe scenele bucurestene sau pe la diferite festivaluri.
Dupa o pauza de 15 ani NEUTRON revine intr-o noua componenta, cu un sound mai dur, dar si mai melodic.

Afla, din interviul de mai jos, ce l-a determinat pe Vlad sa dea din nou viata formatiei Neutron dupa un periplu in Metrock, Schimbul 3, Act si MotorAct.

Vlad, spune-mi pentru inceput cum ai luat tu contactul cu muzica rock si implicit cu chitara electrica.
Prima oara cand am ascultat rock este pierduta undeva in negura timpului. A fost Motorhead, daca imi aduc bine aminte si mi-am spus ca asta este muzica pentru mine. Fascinatia a inceput cand, intr-una din multiplele mele expeditii pe care le faceam in podul bunicii mele si descopeream diverse “comori”, am descoperit o ghitara. Am reusit sa scot un sunet punand un deget pe grif la intamplare si nu am mai lasat-o din mana. Mi-am dorit foarte mult o ghitara electrica si intr-o zi am cumparat poate cel mai prost instrument de acest gen din lume. Griful era de la o ghitara acustica, innadit cu o sipca de lemn, corpul era din placaj de traforaj iar doza era bobinata de mana si avea jumatate din dimensiunea unei casete video. Aveam si un efect deosebit, un fel de fuzz, care arata ca un manunchi de fire si piese fara cutie. De aici a inceput totul…

Au fost alte formatii in care ai activat inainte de Neutron?
Neutron a fost prima formatie cu care am iesit pe scena.

Neutron si-a inceput activitatea in 1995. Ce v-a determinat atunci sa faceti acest lucru?
Dorinta de a canta acest stil de muzica. Aveam un material deja scris, pe care pur si simplu am inceput sa-l lucram. Sincer sa fiu, Liviu a fost cel care m-a convins sa refac trupa in acel moment. Eu ma gandeam sa ma duc intr-o trupa deja consacrata dar asa a fost mai bine, pentru sufletul nostru 🙂

Peste ceva timp, daca vei primi o oferta de la o trupa consacrata, ce vei face cu Neutron?
Vreau sa fac din Neutron o trupa consacrata.


Stiu ca o parte din voi aveti studii in ale muzicii… Vlad, tu ai ajuns la un Conservator in Sofia. De ce acolo si care au fost visele tale in momentul cand ai decis sa faci Conservatorul?
M-am dus acolo intrucat exista sectie de ghitara jazz-rock. Nu vreau sa insist pe acest subiect, a fost o experienta frumoasa. Aveam 18 ani pe vremea aceea si aveam vise marete. Voiam sa ajung pe marea scena, sa “rup muntii” daca pot sa ma exprim asa. Cert este ca voiam sa devin un ghitarist bun, sa invat muzica, sa inteleg in detaliu despre ce e vorba. De fapt, mai tot ceea ce am facut in viata a fost in aceasta directie. Am vrut mereu sa fiu mai bun.

Chiar daca tu nu insisti, noi vrem (si cu siguranta si publicul) sa aflam mai multe… Cand ai plecat la Sofia doreai sa faci jazz sau rock? Multi instrumentisti incep cu rock-ul insa doresc mai mult si se orienteaza spre jazz sau alte stiluri mai complexe.
Voiam sa invat mai mult, sa-mi imping limitele si sa aduc totul in muzica rock pe care o scriu.

Demo-ul “Green Ices” si LP-ul “Memories” au fost foarte bine primate de public. De ce nu s-au materializat acestea intr-un material oficial desi la un moment dat ati primit o ofera din partea labelului Promusic Prod, defapt singurul label din Romania care adrea astfel de sonoritati…
A fost o perioada dificila pentru toti cei care activau in underground-ul romanesc pe vremea aceea. Atat e dificila incat, sincer sa fiu, am fost descurajati. Chiar total descurajati. Munceam asiduu, ieseam pe scena unde dadeam tot ceea ce aveam mai bun; publicul ne primea foarte bine si…nimic. Nu se mai intampla nimic mai mult decat atat. Incepuse si perioada muzicii facute cu mouse-ul care ne-a pus capac. Multumim inca o data labelului Promusic Prod. pentru oferta si suntem dispusi oricand sa stam de vorba pe aceasta tema.


Crezi ca “Memories” va mai fi lansat vreodata in Romania?
Desigur si suntem nerabdatori sa se intample. Va fi parte a unui dublu CD care va contine materialul vechi si materialul nou.

Aveti materialul pregatit, ati discutat deja cu cineva, cu un studio, pentru inregistrari?
Avem materialul nou scris in proportie de 80% si am inceput sa il lucram. Cand vom fi pregatiti de inregistrare vom decide cu care studio vom lucra.

Vlad, ai un background puternic in spate. Ultimele trupe in care ai actival au fost ACT si Motoract, dupa care ai disparut. Ma temeam ca iar te vei ascunde multi ani, insa ai revenit. Ce s-a intamplat?
Au fost doi ani minunati in cele doua trupe, alaturi de oameni la care tin si pe care ii apreciez. Singurul lucru care s-a intamplat a fost ca mi-am schimbat viata si am plecat din tara, nu m-am ascuns. De fapt, nu ma voi mai ascunde pana in momentul in care ma voi pensiona :). Am avut posibilitatea sa cunosc si traiesc intr-o cultura total diferita de cea europeana, care si este foarte pe gustul meu. Ma consider un om mai bogat interior dupa aceasta experienta si de abia astept sa ma intorc acolo.

Ai incercat sa faci muzica afara sau a fost doar ceva in plan personal?
Am incercat sa fac muzica si am si colaborat cu o formatie de metal cu care am ramas foarte apropiat. Desigur a existat si un plan personal pentru care am plecat.

Imi spuneai ca “Neutron va mentine acceasi imagine de ‘diferit si avangardist’ si are teluri ‘obraznice’”. La ce sa ne asteptam la trupa dupa o pauza de 15 ani?
La un sound mai dur dar si mai melodic. La muzica facuta din multe si profunde trairi, mult mai matura. La un Neutron care suna “fresh” in complexitatea muzicii pe care o scrie si canta. La un dublu album, precum spuneam mai devreme, care sa includa materialul vechi reorchestrat si materialul nou. La multa energie. La tot ceea ce nu am reusit sa facem atunci si mult mai mult decat atat…


Neutron este intr-o formula oarecum noua…
Avem un line-up schimbat 50% fata de formula precedenta, din care am ramas eu si Liviu. Sorin Ristea (ex Ritual, Interval, Reborn) este la tobe iar la ghitara este Teodor Moderau (ex E.L.E.M.E.N.T.). Ambii sunt niste instrumentisti de exceptie si sunt foarte mandru de ei.

Un mic preview la noul album precum si piesele vechi pot fi ascultate live, dupa 15 ani, sambata, 26 ianuarie, in Private Hell Club (Info AICI), cand Neutron se va relansa oficial. Intrarea este libera. La ce va asteptati de la acest eveniment?
Sa fie asa cum nu a fost niciodata!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*