Voices Of Silence – Mai motivati ca niciodata

Voices Of Silence (V.O.S.) este o formatie iubita de amatorii sonoritatilor prog din Romania si care, desi a stat intr-o oarecare umbra dupa plecarea lui Feri (clape) in SUA, a reusit printr-un line-up ce avea menirea sa-i suplineasca lipsa sa tina viu interesul fanilor pentru acest brand. Intoarcerea acestuia din SUA a produs cateva schimbari, insa asa cum declara membrii formatiei, au dus un nou suflu si o motivare pe masura. Un prim eveniment important in activitatea clujenilor este cu siguranta participarea in calitate de invitati la concertul Fates Warning de la Bucuresti, ocazie cu care am luat legatura cu formatia pentru a afla mai multe amanunte din tabara lor.

„Viitorul nostru a devenit prezent!”

Ce s-a intamplat cu Voices Of Silence (V.O.S.) dupa „The Human Saga lansat in 2008? Multi au crezut ca ati incetat activitatea mai ales ca pe Szabi (chitara), Dorin (chitara) si pe Adi (tobe) i-am gasit in Masterpiecce, trupa tribut Metallica?
Feri: Masterpiece nu a pornit ca o trupa post V.O.S. ci ca o alta trupa cu un alt caracter in care canta trei membri V.O.S., iar noi am muncit destul de intens punand bazele pentru ceea ce incercam sa realizam acum: un V.O.S. activ, modern, credincios fata de ce a facut pana acum, dar constient de imprejurarile, necesitatile si limbajul anilor in care traim. Nu ne-am incetat niciodata activitatea, ce-i drept concertele au fost foarte rare chiar si fata de anii precedenti, dar am stat cu totii cu gandul la viitor. Iar viitorul vostru a devenit prezent acum.

Szabi: In formatia Masterpiece am fost doar eu initial cu Nimrod, Andy, Liviu si Levi, dar la un momendat am ramas doar cu Andy si Liviu si a trebuit sa gasim 2 muzicieni seriosi si buni alatur de care sa putem continua la un nivel profesional! Astfel Dorin si Ady au acceptat propunerea si au fost la inaltimea asteptarilor noastre! Tin sa precizez ca nu am neglijat formatia Voices Of Silence niciunul din noi, doar am muncit mai mult la piese noi si am avut mai putine concerte!

Anul 2012 aduce o noua infatisare pentru V.O.S. si speram ca nu va fi numai atat… Ce ne poti spune despre noua componenta, despre schimbarile facute in trupa?
Feri: Cred ca in acest moment avem cel mai bun line-up posibil. Potentialul din trupa este urias, este multa creativitate, seriozitate si disciplina de munca. Pornim cu un program coerent si veti vedea cu totii ca schimbarea are de-a face cu mult mai multe aspecte, nu doar imaginea. In rest, la concret: Gabi s-a mutat definitiv in Carei, in locul lui avem exact omul de care avem nevoie, pe Ady. Dorin a venit in trupa odata cu plecarea mea, si tin sa-i multumesc ca mi-a tinut locul la clape si a facut-o intr-un mod mai mult decat excelent. Acum ca am revenit in tara, el trece la chitara. De mult stiam ca dorim sa-l pastram in trupa, avem nevoie de el atat ca om cat si ca muzician. Dudu este varful de lance, frontmanul si principalul atu in noul V.O.S. Cooptarea lui a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodata.

E inevitabil sa nu aducem in discutie si plecarea fostului solist vocal, Bandy. Ce s-a intamplat?

Feri: Familie, servici, viata incarcata de munca si responsabilitati – astea s-au intamplat. De aceea Bandy nu mai poate sa participe, nu mai poate sa depuna acel efort si sa sacrifice timpul necesar ca trupa sa aiba o activitate serioasa. Astfel ne-am inteles sa ne despartim.

Inainte de intoarcerea lui Feri in trupa, Dorin era la clape, acum el a trecut la chitara. A fost acest pas (de a avea doi chitaristi) gandit de multa vreme sau a fost un compromis dupa ce Feri si-a preluat vechiul post?
Feri: Au existat doua variante: una fiind ca eu sa trec la chitara si Dorin sa ramana la clape, a doua ca Dorin sa treaca la chitara iar eu sa-mi reiau locul la clape. Am decis s-o facem pe asta din urma din mai multe motive, unul fiind ca Dorin are deja experienta scenica serioasa la chitara (ceea ce eu nu am, n-am cantat in concert la chitara niciodata).

Dudu – un vocalist valoros si muzician multilateral

Dudu este un nume pe care il regasim si la inceputurile formatiei. Ce v-a facut sa va ganditi din nou la el?
Feri: A fost prima persoana la care ne-am gandit, in clipa in care ne-am despartit de Bandy. Il cunoastem, cam stim ce stie, ce vocalist valoros si muzician multilateral este, si stiam ca alaturi de el avem sansele cele mai bune de a ajunge la rezultatele pe care ni le dorim.

Cum s-a acomodat Dudu formatiei Voices Of Silence avand in vedere ca el mai are si alte proiecte: Hungry for Heaven, Seven, etc? Este Dudu un colaborator sau e o persoana cu drepturi depline in trupa?
Feri: Este lead vocalist cu drepturi depline, co-autor al materialului la care lucram, membru 100% in Voices Of Silence.

Vechile piese V.O.S. au fost compuse pentru vocea lui Bandy. Este aceasta o problema pentru Dudu, vor fi incluse si piese vechi in repertoriu sau vor fi doar piese noi?
Feri: Normal ca un numar mare dintre piesele vechi vor fi prezente in repertoriul de concert. Unele in forma cunoscuta, altele cu schimbari pe ici pe colo. In calitate de lead vocal al trupei Dudu are libertatea completa de a modifica oricare dintre melodiile vocale dupa cum simte el ca e mai bine, iar daca substratul instrumental vechi nu serveste noile variante melodice, va fi si acesta adaptat, scopul principal fiind expresivitatea.

Dudu Isabel: S-au modificat niste tonalitati, niste elemente de structura si niste linii melodice pentru a-mi coafa stilul de interpretare si pentru a obtine maximul posibil din piesele respective. Cuvantul de ordine este adaptabilitatea, iar miza principala gasirea unui loc comun in care ideile si personalitatile artistice ale tuturor membrilor sa-si afle expresia optima.

Dudu, ce inseamna pentru tine revenirea in Voices Of Silence? Ai mai avut o perioada de aproximativ 6 luni in care ai activat in V.O.S….
Dudu Isabel: Da, vara lui ‘99 am petrecut-o impreuna, insa era prea mult entuziasm atunci vis-a-vis de oportunitati reale, eu doream putin altceva si asa a luat nastere Seven. Acum, lucrurile sunt mai asezate, cu totii suntem muzicanti maturi, posibilitatile sunt altele si modalitatile de realizare ne sunt mai la indemana. In plus, formula de 6, cu 2 chitari si clapa, e foarte pe gustul meu, este modelul clasic finlandez, asa ca variantele de coagulare a unui nou sound sunt multiple.

Tu ai foarte multe idei si chiar piese pregatite pentru trupa cu care publicul te asociaza: Seven. Exista sansa ca aceste piese sa fie reorchestrate pentru V.O.S. sau ideide pe care le ai sa fie puse in slujba noii trupe, avand in vedere ca e pacat ca acestea sa zaca undeva intr-un coltisor…?
Dudu Isabel: Seven is my baby, asa ca oriunde si orice as canta, va exista o nuanta Seven – Seven nu ca trupa, neaparat, ci ca si construct cultural ideatic. Nu se pune problema de reorchestrat piese vechi, este cu totul si cu totul alta felie de pita cu unt. De asemenea, nu voi impune piese Seven in repertoriul V.O.S., dar in mod clar vor exista inflexiuni specifice, because this is how I roll.

Voices Of Silence, intre scena si studio

Ce planuri v-ati facut pentru urmatoarea perioada? Ce e mai important pentru voi acum: multe concerte sau sa scoateti piese noi in noua formula?
Feri: Amandoua. Ne dorim si o prezenta scenica pronuntata, dar si definitivarea unui repertoriu actual, proaspat.Viitoarele piese vor pastra aceeasi linie cu care ne-a obisnuit trupa V.O.S.?

Feri: Sper ca vor putea fi recunoscute ca piese V.O.S., dar inevitabil vor reflecta un limbaj muzical contemporan. V.O.S. s-a hranit intotdeauna foarte mult din muzica anilor ‘90, si a fost bine, pe acel fundal s-a creat un stil propriu, insa in 2012 anii ‘90 sunt la o distanta de doua decenii. Daca dorim ca muzica noastra sa comunice ceva inclusiv generatiei care se apuca de ascultat rock acum, atunci piesele pe care le compunem acum trebuie sa abordeze un limbaj accesibil pentru ei.

Dudu Isabel: Depinde de cheia interogativa. Pentru unii, noul V.O.S. va fi o mare si totala surpriza…

Imi aduc aminte ca pe piesa titlu a ultimului material discografic, intitulat „The Human Saga”, exista un pasaj recitat din Biblie, in ebraica. Cat de importanta este religia pentru voi?
Feri: Termenul „religie” mi se pare mult prea restrictiv. As zice mai degraba ca pentru mine e important ca in V.O.S. sa pot aborda o serie de subiecte ce tin de latura spirituala a gandirii. Cred ca in momentul de fata suntem in trupa 6 oameni cu 6 convingeri mai mult sau mai putin diferite despre ce exista sau nu exista dincolo de universul material. Nu putem fi incadrati deci intr-un sistem religios, intr-un „credo” unic si asta e OK.

Dudu Isabel: fac o mare diferenta intre religie si spiritualitate si deocamdata am sa ma opresc aici, fiindca ar fi multe de povestit si nu cred ca se incadreaza in obiectivul prezentului interviu. Hai sa spunem doar ca nu sunt cea mai dusa la biserica persoana.Dupa cum se stie deja, V.O.S. va deschide concertul formatiei Fates Warning de la Bucuresti. Putem spune ca anul 2012 incepe cu dreptul pentru voi…

Feri: Clar, invitatia de a deschide pentru Fates Warning ne onoreaza foarte mult, ei sunt una dintre trupele care au creat metalul progresiv, ramura din care V.O.S. culege multa seva. Speram sa facem fata asteptarilor, speram ca reintalnirea cu publicul din Bucuresti in acest cadru superb sa fie de bun augur.

Szabi, crezi ca o trupa poate reusi in business si fara un impresar/manager care sa impinga trupa din spate, sa caute concerte si sa dea acele sfaturi atat de necesare?
Szabi: Daca vrei sa traiesti din muzica si nu privesti muzica ca si un hobby dupa o vreme devine din ce in ce mai greu ca unul din formatie sa incerce sa rezolve concerte! Te limitezi la cateva cunostinte, oraganizatori de concerte si poti sa pierzi timp pretios … Cu un manager / impresar cred ca se poate lucra foarte usor daca formatia si managmentul ajunge sa fie multumit unul de celalalt!

Dudu Isabel: Un artistic and bussiness manager e absolut necesar, avand in vedere ca sunt 2 linii de munca diferite si este nevoie de un cap limpede fara implicatii artistice, cu luciditatea necesara sa ia decizii si sa formuleze directii de actiune. Evident, intre cele 2 parti trebuie sa existe un respect mutual si un sprijin neconditionat.

Cum vedeti scena rock autohtona acum, in 2012, fata de anii precedenti?
Szabi: sunt din ce in ce mai multe festivaluri mari in tara, unde formatii la care numai visam ajung in Romania ne inspira si ne arata reteta succesului …. Astfel incepe sa creasca standardele si la formatiile romanesti! Muzicienii din tara incep sa cante pe echipamente din ce in ce mai profesionale si fiecare incearca sa aduca ceva nou si bun in metalul autohton!

Ce ati vrea sa mai transmiteti celor care citesc acest interviu si asteapta sa va vada in concerte?
Feri: Va multumim ca sunteti alaturi de noi. Istoria VOS – avand deja aproape 18 ani in spate – are inca multe capitole de parcurs, multe evenimente si multa bucurie pe care le putem trai impreuna cu voi. Asteptam cu nerabdare sa ne-ntalnim la concerte si va invitam pe noul site V.O.S.!

(Nelu Brindusan)

Amanunte despre concertul Fates Warning si Voices Of Silence se pot afla AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*