Welicoruss: „Punem foarte mult accent pe expresivitate, interpretare scenică puternică și muzică inconfundabilă” (Interviu)

-Inițial un proiect al unui singur om, WELICORUSS (foto) a luat naștere în 2002 în îndepărtata Siberie. 15 ani mai târziu, trupa concertează prin întreaga Europă, prinzând rădăcini și lăsându-și amprenta asupra fanilor, deși foarte puțină lume le înțelege versurile. Au patru albume care împletesc stiluri și concepte muzicale ușor diferite, dar care în miez păstrează tema principală: filosofia asupra omului și locul său în natură.

În prezent, cei patru băieți nu stau degeaba. Se pregătesc să lanseze al cincilea material discografic chiar la începutul lui 2018. Și, cu atât mai important, urmează să viziteze România, unde vor susține două concerte la rând, în Cluj și în București.

În continuare, am stat de vorbă cu fondatorul și solistul grupului, Alexey Boganov, care ne-a povestit detalii incitante despre viața de turneu, dezbinările care au ținut trupa în loc de multe ori, cariera de artist într-o țară precum Rusia, ostilă și înghețată, dar și despre ce își propun să transmită prin muzica lor.

Și nu în ultimul rând, Welicoruss vă invită să vă alăturați lor la spectacolele live pe care le vor susține în România la sfârșitul lunii. Veți avea ocazia să îi vedeți și ascultați pe băieți mai întâi în Flying Circus din Cluj pe 28 septembrie, apoi la București pe 29 septembrie, în clubul Quantic. Alexey promite un show unic, cântat în grai rusesc, care vă va purta prin mai multe lumi, lumile în jurul cărora se axează tematica trupei.

Pentru cei care nu cunosc limba rusă, despre ce cântați?

Versurile noastre ating multe teme filosofice, dar cele centrale vorbesc despre locul omului în univers, lumea interioară, legătura cu forțele naturii etc. Toate aceste teme sunt abordate în așa fel încât versurile sună ca o alegorie. Avem, de asemenea, multe piese în care se regăsește stilul fantasy, cu împrumuturi din mitologiile scandinave și ruse. Alte melodii sunt doar despre simple instincte și sentimente. Muzica noastră este despre emoție. Dar, în același timp, unul dintre punctele de bază îl reprezintă tema evoluției omenirii, viitorul ei. Toate aceste întrebări sunt esențiale pentru noi, de aceea ne luăm creativitatea foarte în serios și nu o vedem doar ca pe un motiv de distracție.

Credeți că a produce muzică în limba maternă ajută când vine vorba de o răspândire mai largă, la nivel internațional?

E greu de zis. Pe de o parte, fanii noștri ne sfătuiesc des să nu cântăm în engleză pentru că rusa sună interesant și autentic. Pe de altă parte, este foarte important pentru noi ca tema și mesajul nostru să ajungă la ascultători, ca ei să poată cânta alături de noi și să înțeleagă totul, pentru că înțelegerea face parte din procesul de creație. În plus, noi nu cântăm pagan sau folk metal, unde este foarte important să cânți în limba maternă. Ne-am setat niște priorități acum ceva timp și încercăm să le păstrăm. Pe noul album, veți putea auzi atât engleză, cât și rusă, și multe altele.

Care a fost cel mai mare sau cel mai memorabil concert pe care l-ați avut până acum?

Unul dintre cele mai semnificative spectacole pe care le-am avut a fost Hellfest în Franța, acum câteva luni, acolo unde am avut oportunitatea de a performa în fața a peste zece mii de oameni. Mai târziu, concertul și muzica noastră au primit o serie de review-uri pozitive in presa franceză, precum și mult feedback din partea fanilor – totul este pe pagina noastră de Facebook. Pentru noi, această experiență a fost de neuitat. Hellfest, pentru cei care nu știu, este cel mai mare festival de muzică metal din Europa și a fost o onoare să ne aflăm acolo.

Pregătiți piese noi? Dacă da, va apărea în curând și un album?

Da, asta facem acum. Avem deja mai mult de 5-6 piese cu concepte, orchestrații și texte noi. Lucrăm intensiv la structură și detalii. Noul album va reprezenta o altă etapă a carierei noastre și va conține multe elemente muzicale noi, ceva ce nu am folosit până acum. Lansarea va avea loc la începutul anului viitor, iar inaugurarea se va face prin intermediul unui videoclip.

De unde vine ”Welicoruss”? Ne puteți spune, pe scurt, istoria trupei? 

Numele trupei provine din istoria Rusiei. În secolul 19, filosoful rus Chernysehvskiy crea flyere promoționale numite ”Welicoruss”, dar de fapt numele înseamnă ”Marea Rusie”. Bineînțeles, nu susținem nazismul sau altceva de genul ăsta. Pur și simplu ne iubim patria-mamă și toată lumea ar trebui să înțeleagă chestia asta.

Trupa s-a înființat în 2002, în Novosibirsk (Siberia), când eu am pornit un proiect cu singur membru. La început, făceam doar experimente cu diverse stiluri. La finalul acelui an, totul s-a concretizat în primul meu demo – având un sound brutal, dar unic pentru scena muzicală din Novosibirsk. În 2005, deja îmi venea ideea de a întocmi un grup, dar prima componență a fost foarte instabilă, muzicienii schimbându-se constant. În 2007, situația s-a mai echilibrat puțin, astfel că în 2008 lansam albumul nostru de debut „Wintermoon Symphony“, ce a fost urmat de două turnee majore prin întreaga Rusie, lucru care a dus la recunoașterea trupei pe scena underground rusească. În 2009, lansam al doilea mini-album „Apeiron“, pe care am făcut din nou experimente cu sunetul, introducând câteva piese noi și câteva revizuiri ale celor vechi. Apoi au urmat o despărțire lungă, cauzată încă o dată de instabilitatea membrilor, și o mulțime de concerte și festivaluri la nivel local. În sfârșit, la finalul lui 2013, m-am decis să mă mut la Praga și să caut persoane noi, dornice să facă parte din trupă. Și am reușit. În 2015 a apărut „Az Ezm“, cel mai recent material discografic al nostru, iar din acel moment până în prezent am susținut peste 280 de concerte prin toată Europa, cântând piese de pe acest album.

Ați trecut printr-o serie de despărțiri, regrupări, căutări de noi membri. Cum v-au afectat aceste schimbări muzica? A fost un lucru pozitiv sau negativ?

Să schimbi componența trupei este mereu un proces dureros și cu siguranță ne-a afectat muzica, dar într-un mod nu foarte dăunător având în vedere că peste 80% din piesele și versurile noastre au fost scrise de mine la început. Doar pe albumul „Az Esm“ ceilalți membri și-au pus amprenta în procesul de înregistrare. Pe acest album am avut de asemenea și mulți invitați, așa că puteți auzi live inclusiv cimpoi, flaut, voci masculine și feminine.

Ne puteți spune câteva cuvinte despre fiecare membru al trupei? Ca să vă cunoaștem mai bine.   

În prezent, Welicoruss este formată din patru oameni.

Eu, Alexey Boganov, lider și solist. Această trupă este ca și copilul meu, cu care trăiesc de mai mult de 14 ani.

Gojko Maric este chitaristul nostru, care este la fel de entuziasmat ca mine de ideea de a fi într-o trupă și mă susține în orice fac. Gojko este din Belgrad, Serbia, și a moștenit pasiunea pentru muzică din familie. Este foarte talentat și deștept. El a luat parte și la înregistrarea ultimului nostru album, iar în momentul de față ne ajută să compunem piese noi pentru următorul.

Ilya Tabachnik – toboșarul nostru – o personalitate remarcabilă care, deși a trăit aproape toată viața în Cehia, este de origine rusă și simte foarte bine muzica noastră, o înțelege perfect și putem observa cum, la fiecare concert, îi dă viață, o trece prin propriul filtru și îi aduce un plus de energie. Acest lucru face ca sunetul nostru să pulseze și să devină mai bun. Este foarte talentat și promițător.

Ondrej Hec – noul nostru basist – a venit recent în trupă și aproape că nu am cântat mai nimic live împreună cu el încă, dar posedă o tehnică excelentă și compune mult.

Din moment ce locuiți în țări diferite, cum vă întâlniți ca să produceți muzica? Care este procedura?

Nu, locuim toți în Praga. Prin urmare, nu este nicio problemă pentru noi să repetăm și să mergem în turnee.

Mai aveți turnee în Rusia?

În acest moment nu mai cântăm în Rusia precum obișnuiam, locuim în Praga și mergem contant în turnee prin Europa.

Cum era să filmați videoclipuri pe înghețatul pământ siberian?

Acesta a fost mereu un proces incitant și interesant, care rămânea în amintirile noastre mult timp după ce se încheia. De exemplu, ultimul videoclip la piesa „Sons of the North“ a fost filmat în munții Sheregesh, la 2500 de metri deasupra nivelului mării, și a trebuit să ne cărăm tot echipamentul format din costume din armură, tobe și instrumente până sus, în vârful muntelui. Vedeam cum se formau norii în jurul nostru. A fost o experiență minunată! Dacă vă interesează, puteți vedea în videoblogul nostru imagini de la acea filmare, pe canalul de YouTube.

Cum arată scena metal din Rusia? Este suficient loc pentru metaliști?

Nu știu nimic din ce se întâmplă în acest moment acolo, pentru că m-am mutat din țară de patru ani. Înainte să plec din Rusia, scena muzicală era în degradare din cauza crizei economice, multe cluburi fuseseră închise, iar trupele nu mai aveau unde să cânte, dar în același timp erau și multe trupe talentate și interesante care încă scriau materiale noi și publicau albume. Sunt o grămadă de fani metal în Rusia, dar care nu au ocazia să vadă la fel de multe concerte în țară ca în Europa.

Ce trupe sau artiști vă inspiră? 

Eu, personal, am fost inspirat de trupe precum Metallica, Megadeth, Manowar, Lacrimosa, Therion, Nightwish, Dimmu Borgir, Nocturnal Mortum, Aghora, Tristania, Haggard, Tesseract, Symphony X, Dream Theater, Wardruna, Immortal, Moonspell. Sunt foarte multe și aș putea continua mult timp pe tema asta.

De ce ar trebui ca oamenii să asculte Welicoruss? 

Pentru că este un proiect muzical unic. Și ar trebui să luați parte la spectacolele live pentru că noi creăm o atmosferă expresivă, cu o interpretare scenică puternică și muzică inconfundabilă.

Aveți ceva să le transmiteți fanilor români înainte de cele două concerte din Cluj și București? 

Prieteni, ne-ar plăcea foarte mult să vă întâlnim la cele două concerte. Veți avea ocazia să simțiți din plin atmosfera din înzăpezitele peisaje ale Siberiei, precum și puterea naturii!

Vă așteptăm:

28.09 Cluj-Napoca / Flying Circus

29.09 București / Quantic


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*