Autor: Sebastian Voicu
Curaj, energie, musai ambiție și, cel mai evident, o fortă debordantă în exprimare. Cam acestea ar fi primele atribute care ne vin în minte când vorbim de Akral Necrosis.
Black-thrasherii bucuresteni nu prea au nevoie de prezentare, fie ea și una sumară, chiar dacă în cei aproape 10 ani de activitate a grupului memoria primelor tatonări cu scena metal se poate să se fi estompat în ceața unor alte vremuri. Nu pe deplin. Corpse paint-ul degradabil și riff-urile tăioase s-au impus ca embleme marcante ale formației.
Azi trăim într-o Romanie mai prezentă ca niciodată pe lista datelor de concert a trupelor uriașe din afară. Natural, fenomenul intern a „explodat”. Nivelul scenei a crescut; formațiilor radiate le-au luat locul altele noi, dar Akral Necrosis a rămas relevantă. Un perpetuum mobile energic, din ce în ce mai eficient.
După lansarea primului album, în 2012, „pandemia” a prins curenți favorabili propagării dincolo de granițe. La sfârșitul lunii iulie, Akral Necrosis pleacă în turneul internațional
„Black Initiatic Mass Tour”, cu borne interesante pe itinerariu, cel mai important punct fiind prezența la Carpathian Alliance Metal Festival, în Ucraina.
Peste o lună de zile mergeți în turneu. Cum ați pornit la drum? Nu vi se pare riscant să vizitați o țară aflată în război?
Avem în față două săptămâni în care ne vom desfăta pasiunea pentru muzică și concerte. Cântăm în orașe în care nu am mai ajuns până acum, vom întâlni oameni noi, revenim în unele locuri, deci ne bucurăm să întâlnim sau să revedem oameni cu care rezonăm și împreună cu care putem crea un show consistent. Este o ocazie excelentă să răspândim sound-ul Akral Necrosis și ne așteaptă cel mai solid turneu de până acum.
Cât despre partea cu razboiul, el este unul dintre temele recurente ale pieselor noastre. Consider că prezența noastră în Ucraina consolidează mesajul nostru. Desigur, se poate spune că vestul țării este o zonă oarecum sigură în zilele noastre, dar să nu uităm că a fost unul dintre infernurile căscate pe fața pământului în prima parte a secolului trecut.
Numele turneului vostru este Black Initiatic Mass, de ce ați ales acest titlu? Ce a pregătit trupa cu această ocazie?
Titlul poate fi explicat și prin faptul că 2015 a început pentru noi cu o nouă componență. Ne-am întărit forțele cu Traian în spatele tobelor și cu Andrei la a doua chitară. Am lucrat intens împreună ca să putem ajunge într-o formă corespunzătoare cu acest turneu și pot spune că s-a simțit energia unor oameni proaspeți și entuziaști. Într-un timp foarte scurt, maximum 6 luni, am reușit să pregătim un setlist de o oră, din care nu lipsesc piese absolut noi, ne-am mobilizat să trecem deja 3 concerte în portofoliu, am înregistrat material pentru un split și lucrăm în continuare la compoziții noi. Este o perioadă fecundă, așa cum ziceam, credem că este momentul să ne lăsăm duși de vânt. Pe 23 iulie plecăm deci la drum. Nu îmi place să intru în detalii privind noutățile show-ului nostru, mai degrabă aș prefera ca publicul să vina și să ia parte direct la experiența Akral Necrosis.
În turneul acesta o să cântați la Carpathian Alliance Metal Festival. Cum face o trupă din România să ajungă într-un festival important de afară?
Cred că în cazul de față, rețeta cuprinde două componente foarte importante. Pe de o parte ai nevoie de o „carte de vizită” bună, și aici vorbim despre muzica în sine, un presskit cât mai profesionist, o parte vizuală interesantă – chit că vorbim de coperta unui album sau un videoclip (în ambele situații ne-am bucurat de excelente colaborări cu Costin Chioreanu). Pe de altă parte, este la fel de important să fii reprezentat de o agenție de booking cu relații, care să creadă în tine. Pentru asta le mulțumim prietenilor din Cavalleria pentru toată susținerea lor. Ei sunt „vinovați” de acest turneu și de prezența noastră la Carpathian Alliance Metal Festival. Am avut un feedback foarte bun din partea organizatorului de acolo, ca urmare ocupăm un spot excelent în line-up-ul unei seri în care mai sunt anunțate nume ca Moonspell sau Septic Flesh. O să luăm cu asalt scena din Lviv, chiar după numărul celor de la Kistvaen. Două trupe românești consecutive la un fest însemnat din străinătate?! Eu zic ca este un pas important pentru “metalul” din RO.
În afară de prezența voastră în Ucraina, mai aveți și alte date pe meleaguri străine?
Ne va face o mare plăcere să revenim în Bulgaria cu niște concerte, mai ales că experiența de anul trecut a fost memorabilă. Am fost onorați să acceptăm invitația de a cânta la Sea of Black Fest din Burgas, unde am descoperit un public care a vibrat foarte intens pe muzica noastră și unde am întâlnit niște organizatori foarte-foarte primitori. Altă surpriză a fost prezența televiziunii bulgare publice la eveniment și în backstage. Se făcea un reportaj amplu despre festival. Vorbim despre un festival de metal extrem, totuși. Am fost plăcut impresionați, dar și cumva mâhniți că la nord de Dunăre simțim mai puțină deschidere față de astfel de manifestări. Dar, ce mai!, ne-am văzut ulterior pe “Bulgari 2”, ne-am amuzat, dar – mai în glumă, mai în serios – chiar ne-am bucurat fățiș că am ajuns în emisia unei televiziuni ce demult ne anima serile cu un “Leka noșt deța”. Poate într-o zi vom forța și un remake. :))
În contextul în care Akral Necrosis schimbă destul de des membrii, ce ne puteți spune despre noua componență? Vă simtiți pregătiți pentru acest turneu?
Modificările apărute în formula trupei ne-au urmarit întotdeauna ca un blestem, nu e de ascuns. Uneori au fost inopinate, alteori s-au impus pentru binele formației. Dar în pofida acestui fapt, Akral Necrosis s-a încăpățânat să existe. Cred că am învățat din mers să o luăm de fiecare dată de la capăt aproape, să stăruim, să ne luăm instrumentele în spate și să plecăm la drum. E un mod de viață, o aventură pe care ne-o asumăm pentru că am visat dintotdeauna la asta și pentru că ulterior am avut un steag de ținut sus pentru cei care apreciază ce facem. Pregătiți de turneu? Pot spune că Traian și Andrei au depus eforturi admirabile pentru a se integra și a repune mașinăria cât mai repede în mișcare. Sound-ul a devenit mai dinamic la etajul percuției și a căpătat modulații mai atmosferice în zona armonică. Am testat deja cu succes noua formulă și, cum lucrurile nu vor putea sta decât mai bine pe viitor, am toate motivele să las spaimele astea acasă și să mă concentrez la alte detalii legate de turneu.
Ați anunțat recent că lansați un split alături de Marchosias în toamnă. Când va fi disponibil și ce vedeți mai departe după acest material?
Split-ul va fi lansat în luna octombrie, treabă stabilită împreună cu Loud Rage Music și Marchosias. O să oferim o dată exactă curând. A fost o surpriză plăcută când casa de discuri ne-a propus să colaborăm pentru apariția acestui material, mai ales că a venit din partea unui om cu care eu am comunicat foarte mult pe vremuri, în special pe celebrele forumuri. Am pierdut legătura în timp, dar iată că ne-am reîntâlnit, și muzica ne leagă din nou. După split o sa turăm motoarele la maximum pentru lansarea albumului cu numărul 2, creionat la ora aceasta în linii mari.
Akral Necrosis pare să fie o trupă obsedată de simbolistică, multe mesaje sunt criptate. Veți continua în viitor pe aceeași linie, aveți o temă centrală pentru un al doilea album, ceva conceptual cum s-a întâmplat și pe “Pandemic Dominion”?
E adevarat, ne-am făcut o pasiune din a insera discret ideile noastre în construcția unor povești croite cât mai abil pentru a dramatiza expunerea și a releva semnificația celor care au urechi să audă și ochi să cuprindă. În cazul albumului „Pandemic Dominion” am avut un concept-poveste. În cazul celui nou, pur și simplu s-a întâmplat să avem un concept, dar fără un schelet narativ. Știi cum e, începi să lucrezi la material nou, ies piese, faci versuri, îți dorești să încerci și altceva… De data asta am preferat să las exclusiv muzica să-mi dicteze subiectul pe care îl voi aborda. După câteva compoziții noi am găsit punctul comun. La fel ca pe primul material, mesajul nostru rămâne strâns legat de mizerabilul arhetipului uman. După atât timp, omul rămâne specia infernală, agonizând peste secole și la toate vârstele între sublim și grotesc. Momentan mă opresc aici, deși aș putea dezvolta imens subiectul.
De câteva luni oferiți constant cărți fanilor voștri prin pagina de facebook. Care e strategia cu aceste “cărți negre”?
De multe ori nu ne simțim comfortabil cu multe dintre metodele clasice de promovare ale trupelor. Am evitat formulări de tipul „cea mai”, „cel mai” șamd. De asemenea, e foarte usor în ziua de astăzi să bagi bani în ads pe rețele de socializare. Am preferat ca în loc să ne bombardăm publicul si să-l rugam de fiecare dată să ne acorde like-uri, share-uri etc, să le oferim noi ceva pentru susținerea lor. Și ce poți să oferi mai valoros decât o carte? Faptul că îmbrăcăm aceste cărți în negru ține de legătura noastră intimă cu literatura și cunoașterea ca surse de inspirație și ca arme eficiente în fața deșertăciunilor de zi cu zi. Muzica neagră, carte neagră. În modul ăsta readucem oamenii interesați de Akral Necrosis pe pagina noastră într-un mod mai natural, mai sincer. Și sinceritatea este o conexiune forte pe care o întreținem cu publicul nostru. Am avut tot timpul plăcerea să întâlnim oameni noi după concerte și chestia asta ne-a oferit de multe ori energie să depășim vremurile tulburi. Din punctul ăsta de vedere, cu siguranță ne vom întoarce cu forțe noi din acest turneu.
Așă că așteptăm pe cât mai mulți dintre voi lângă scenă, în iulie. The plague has erupted!
Lasă un comentariu