Bucovina Rock Castle: despre cum Robin and The Backstabbers incită la „violență”, iar Dark Funeral îl invocă pe Satana în cântece

Bucovina Rock Castle
Bucovina Rock Castle
539 vizualizări

În vara anului 2020, supuneam atenției publicului faptul că organizatorul principal al festivalului Bucovina Rock Castle, Ion Drăgușanul, a câștigat procesul împotriva reprezentantului „grupului de creștini”. Potrivit Monitorului de Suceava, Ion Drăgușanul l-a chemat în judecată pe Ionel Butnariu, cel care a solicitat în cursul anului 2018 Consiliului Județean Suceava blocarea festivalului, datorită faptului că „formațiile rock invitate la festival promovează „satanismul” și nu ar trebui să fie primite în Cetatea de Scaun a Sucevei”.

Parcursul litigiilor. În primă instanță, potrivit informațiilor publice extrase de pe platformele portal.just.ro și rolii.ro, Ionel Butnariu a fost obligat de Judecătoria Suceava să îi achite lui Ion Drăgușanul suma de 1.000 de lei, cu titlu de daune morale pentru repararea prejudiciului suferit: „Reținând calitatea reclamantului de organizator al evenimentului cultural Bucovina Rock Castle, consecințele grave produse de publicarea articolului (asocierea reclamantului cu un grup infracțional organizat, acuzații practici sataniste), precum și mijlocul de exprimare a informațiilor (este de notorietate că orice informație pe suport electronic este susceptibilă a fi transmisă, răspândită, preluată și accesată mult mai ușor decât o informație pe orice alt suport), instanța apreciază că suma de 1.000 lei constituie o satisfacție echitabilă pentru prejudiciul moral cauzat”. În apel, Tribunalul Suceava a menținut această hotărâre și a adăugat faptul că „în atare împrejurări, este evident că afirmațiile formulate de apelant au fost de natură să afecteze onoarea și reputația reclamantului, în contextul în care acesta este un reprezentant al valorilor culturale în zonă, în condițiile în care este promotorul unor evenimente de amploare, de natura festivalului Bucovina Rock Castle. Caracterizarea făcută de apelant cu privire la cântecele, versurile, artiștii, formațiile care au fost invitate să participe este de natură să confirme odată în plus, că acesta, implicit, a făcut susțineri jignitoare la adresa reclamantului, care au adus atingere onoarei și reputației acestuia”.

Decizia Tribunalului Suceava a fost însă casată în recurs de către Curtea de Apel Suceava, care a considerat că instanța de apel nu a luat în calcul, pentru pronunțarea unei decizii judecătorești, și alegațiile făcute de Ion Drăgușanul împotriva lui Ionel Butnariu înainte de demararea litigiului dintre părți: „Curtea reține însă ca fiind întemeiat recursul sub un alt aspect (…) în legătură cu criticile recurentului ce vizează greșita aplicare a art. 1349 Cod civil raportat la fapta ilicită de publicare pe pagina de facebook a reclamantului pârât, a fotografiei recurentului, alături de un prieten, cu titlul „Satane penticostale” . În acest sens, Curtea reține că instanța de apel nu a analizat criticile apelantului cu privire la caracterul ilicit și gravitatea acestei fapte prin care susține că el și cultul penticostal a fost umilit, disprețuit, jignit și calomniat. Or, dreptul la un proces echitabil presupune și motivarea hotărârilor, întrucât justițiabilul trebuie să se convingă că s-a făcut dreptate și că judecătorul a examinat în mod real problemele esențiale care i-au fost prezentate”.

În rejudecare, Tribunalul Suceava, în luna ianuarie 2021 a menținut în continuare hotărârea pronunțată de Judecătoria Suceava și a arătat că în privința conflictului dintre cele două părți, „prin postarea pe rețeaua de socializare Facebook a fotografiei în cauză nu se poate susține, în mod obiectiv și pertinent, că apelantul a fost descurajat să-și exercite credința sa, specifică Cultului Penticostal, apelantul nefiind perturbat să-și exercite cultul său ca urmare a activității intimatului, astfel încât, prin raportare la dispozițiile art. 29 din Constituția României și la dispozițiile art. 9 CEDO nu se poate reține caracterul ilicit al faptei intimatului”.

La acest moment, Ionel Butnariu a atacat din nou cu recurs ultima decizie a Tribunalului Suceava, Curtea de Apel Suceava judecând la acest moment această cale de atac, prevăzută expres de lege.

Acuzațiile celor două părți. Merită notat cu această ocazie și unele dintre susținerile celor două părți, în special cele legate de organizarea și formațiile care au participat la festivalul Bucovina Rock Castle, care au fost notate pe scurt de Tribunalul Suceava, în ultima hotărârea pronunțată în luna ianuarie 2021.

Potrivit considerentelor, Ion Drăgușanul a susținut că în ciuda aprobărilor obținute de la instituțiile publice pentru organizarea festivalului, a avut loc o „stigmatizare” a trupelor și a autorilor de muzică rock drept „sataniști”, ceea ce le-a adus trupelor prejudicii de imagine și economice: „pârâtul a adus prejudicii onoarei, demnității și reputației unor muzicieni totali, care compun muzică, scriu versurile și interpretează cântecele care țin de cultura generațiilor tinere și a celor viitoare, enoriași ai bisericilor tradiționale românești, funcție de etnia în care s-au născut, stigmatizându-i drept „sataniști”, drept „mafie a spălării de bani”, drept „oameni care fac parte din Organizații progresiste-ateiste-sorosiste, dușmane a tot ce este românesc, valori creștine, tradiționale și culturale bucovinene românești”.

În replică, Ionel Butnariu a susținut că nu a folosit imaginea muzicienilor, ci a vorbit la modul general, „de pe poziția de apărător al valorilor creștine, morale, spirituale și tradiționale bucovinene, românești, și-a afirmat opinia sa că muzica rock nu se înscrie în contextul valorilor tradiționale și a argumentat că sigla Marii Uniri nu trebuie folosită pe afișul unui concret rock, deoarece nu există nicio legătură istorică între cele două, rock-ul apărând ca gen muzical abia după 30-40 de ani de la marea unire, iar în România, mult mai târziu. Pentru poporul român, rock-ul este un gen nou, în niciun caz tradițional. În privința formației Robin and The Backstabbers, a menționat că numele acesteia instigă la violență și crimă, tocmai pentru că denumirea „Backstabbers” înseamnă „cel înjunghiat în spate” și instanța este îndreptățită să se „înfioare” datorită „presiunii ce se exercită asupra minții tinerilor la astfel de concerte”. Totodată, în privința formației Dark Funeral, adresarea de „rock satanist” este justificată prin prisma faptului că trupa îl invocă pe Satana în cântecele ei.

Ulterior, în considerente mai sunt notat unele susțineri ale pârâtului legate de versurile formațiilor invitate la festival: „Dacă nu sunt astfel de instigări, atunci cum califică instanța expresii de genul:„pumnu-n gură”, „pică dinții jos”, „zi-i la mă-ta să ti-o frece” (instiga ia relații sexuale, lucru condamnat si incriminat in România), „cum ai comentat ti-am tras un glonț în tâmplă”, „își vede tata familia în frigider”, „tata pică jos că i-am spart lu tata ceafa”, „sânge peste tot”, „am ales să nu mai cred/nimic din ce mă lași să văd/nimic din uniforma ta/din pumnii tăi, din legea ta/bătaia ta, frustrarea ta/se sparg acum de fața mea…/în capul tău nu sunt decât/decât un alt proces-verbal și-atât/mă urmărești dar nu mă vezi/m-auzi vorbind dar nu mă crezi/nu cred nici eu că arma ta/îți dă vreun drept asupra mea/și tot ce fac e ca să ai/un alt motiv mai bun să dai/un sens la tot nimicul tău/ești doar un om mai slab mai rău…”-aceasta este percepția lor despre autorități, despre dvs., Onorată Instanță, și asta îi învață pe tinerii noștri, „E alta dimineață/Dar aceeași greață/Si toți cu-același gând:/Am să mă omor”, „Viața ce-o urăsc/E ura ce-o trăiesc”, „chipul tău vopsit a rău și trei cuțite am visat”.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*