Ce se întâmplă după 15 iunie cu concertele?

Foto: Valentin Dieratte Diaconescu
962 vizualizări

Pentru cei care încearcă să afle ce se întâmplă după 15 iunie, dacă vor fi sau nu restricții, dacă vor exista sau nu concerte în cluburi, dar și alte întrebări care ne stau la toți pe limbă, este o adevărată provocare.
În timp ce Adevărul.ro postează un titlu ce te face să te bucuri: „21 iunie, ultima zi de restricţii. Adio, distanţare socială şi măşti! Revine înghesuiala în restaurante” (textul de mai jos), pe MEDIAFAX.ro găsim un alt titlu ce ne face să suspinăm: Prelungirea stării de alertă. Ce presupune și la ce ne așteptăm de săptamâna viitoare. (Textul mai jos).

Adevărul.ro: 21 iunie, ultima zi de restricţii. Adio, distanţare socială şi măşti! Revine înghesuiala în restaurante
PSD, ALDE şi ProRomânia – partidele care formează majoritatea parlamentară – nu vor vota prelungirea stării de alertă, aşa cum ar vrea Guvernul Orban, prin urmare ultima zi de restricţii va fi 21 iunie. Nu vor mai fi obligatorii măsurile de distanţare socială pe stradă sau în restaurante (2m între mese şi 1,5m între persoane). O eventuală ordonanţă de urgenţă ar pica la CCR, susţin avocaţii consultaţi de Adevărul.

Starea de alertă a intrat în vigoare pe 18 mai pentru o perioadă de 30 de zile. Teoretic, prima zi de libertate ar fi 17 iunie. Însă până atunci Guvernul Orban va adopa o hotărâre prin care va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, cu mai puţine restricţii. Numai că majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia nu e de acord cu prleungirea stării de alertă. ”Preşedintele nu vine cu niciun fel de dovadă ştiinţifică. Decizia PSD este de a nu vota prleungirea stării de alertă. Există ordonanţe de urgenţă şi alte mijloace ale Guvernului, nu e nevoie de prelungirea stării de alertă. Avem 100 şi ceva de cazuri pe zi, cu deschiderea teraselor şi cozi la graniţe. Nu vedem o explozie de cazuri. Vreţi să legiferăm, veniţi cu argumente ştiinţifice”, a spus Lucian Romaşcanu la Digi 24.

Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Cum Legislativul e în dezacord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte cel târziu pe data de 21 iunie.

În cazul în care starea de alertă nu va fi prelungită, Guvernul nu va mai putea impune carantina şi izolarea la domiciliu şi nu va putea restrânge circulaţia persoanelor şi a vehiculelor. De asemenea, cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să poarte mască de protecţie în spaţiile publice închise, magazine şi în transportul public în comun. Nici măsurile de distanţare socială nu vor mai fi obligatorii: nici pe stradă, nici în restaurante. Organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni va fi din nou permisă.

Pentru a prelungi unele restricţii, Guvernul Orban ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă, însă orice OUG care restrânge drepturi va pica la CCR, susţin avocaţii consultaţi de Adevărul. Aşadar, orice amendă va fi dată de poliţişti în baza unei OUG va fi anulată ulterior în instanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să prelungească starea de alertă, pentru că virusul nu a dispărut. ”Şi, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă. Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – şi am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei”, a pledat Klaus Iohannis.

MEDIAFAX: Prelungirea stării de alertă. Ce presupune și la ce ne așteptăm de săptamâna viitoare

  • Starea de alertă urmează să fie prelungită de Guvernul Orban, a anunţat preşedintele Iohannis
  • Măsura va trebui aprobată însă şi de Marcel Ciolacu şi ceilalţi parlamentari din opoziţie
  • Data de 15 iunie va veni cu un nou val de măsuri de relaxare
  • Redeschiderea mallurilor, a sălilor de fitness şi a piscinelor exterioare, printre măsurile anunţate
  • Restaurantele şi locurile de joacă vor rămâne închise

Cu o săptămână înainte de încheierea stării de alertă (16 iunie fiind ultima zi), preşedintele Klaus Iohannis tocmai te-a anunţat că starea de alertă urmează să fie prelungită.

Trebuie să ştii că, potrivit legii, starea de alertă poate fi prelungită cu alte maximum 30 de zile, însă o eventuală prelungire aprobată de Ludovic Orban, Nelu Tătaru şi ceilalţi membri ai Guvernului va trebui supusă, din nou, încuviinţării Parlamentului. Dacă Marcel Ciolacu şi ceilalţi parlamentari nu vor fi de acord cu măsura prelungirii, starea de alertă va înceta de îndată. Majoritatea PSD-ALDE a anunţat deja că nu va vota o nouă stare de alertă.

Prelungirea stării de alertă vine, la pachet, cu obligaţia de a purta în continuare mască în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun, până la momentul la care starea de alertă va fi ridicată.

Din perspectiva relaxării măsurilor, şeful statului a spus că de la 15 iunie se vor redeschide mallurile, piscinele exterioare şi sălile de fitness, care vor funcţiona însă cu respectarea unor reguli clare.

Părinţii care se întorc la locul de muncă îşi vor putea lăsa copiii la afterschool, grădiniţe sau şcoli private.

O altă măsură mult aşteptată de mediul de afaceri, redeschiderea restaurantelor, trebuie să mai aştepte, astfel că, în continuare, vor fi deschise numai terasele.

 

Noi ce să mai înțelegem?
Deci, trageți voi singuri concluzia…
Din păcate toate evenimentele mari din România au fost deja amânate pentru 2021. Ne rămâne doar speranța unor concerte adevărate  de club.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*