Cele mai scandaloase mituri despre Led Zeppelin

Revista Rolling Stone a incropit de curand o lista cu zvonurile stranii care au circulat pe seama formatiei LED ZEPPELIN in perioada de glorie a acesteia.

Nu sunt multe trupele care se pot lauda cu faptul ca au devenit adevarate legende. Acest statut, insa, aduce cu sine o multime de fenomene culturale interesante, intre care si crearea unor mituri in jurul muzicii dar si a muzicienilor.

Citeste mai jos despre acele zvonuri/ mituri/ povesti/ legende care s-au nascut pe masura ce Led Zeppelin urca celebra scara spre cel mai inalt rai al creatiei artistice.

Mitul 1 – Figura de pe coperta interioara a albumului „Led Zeppelin IV” este un personaj din „Stapanul Inelelor”

Chiar daca membrii trupei erau fani ai cartilor scrise de J.R.R. Tolkien, acestia nu au folosit personajele din romanele lor preferate pe post de inspiratie pentru artworkul lor. Figura la care fac aluzie zvonurile este de fapt un „eremit”, intalnit des in cartile de tarot. Acesta simbolizeaza natura misterioasa a existentei umane si face referire la necesitatea contemplarii interioritatii fiintei.

Mitul 2 – Numele piesei „D’yer Mak’er” se pronunta „Dire Maker”

De fapt„, explica Robert Plant, „este vorba despre o gluma tipic englezeasca, Cockney ca sa fiu mai precis, in care un barbat ii spune altuia ca sotia lui pleaca in vacanta. Surprins, interlocutorul intreaba „Jamaica?”, dar primul barbat intelege cu totul altceva, adica: Did you make her? (Ai obligat-o?). Raspunsul lui este: nu, merge de bunavoie„.

Nota redactiei: „Jamaica” si „Did You Make Her” se pronunta similar, mai ales in cockney, iar gluma vrea sa scoata la iveala educatia precara a interlocutorilor.

Mitul 3 – Motivul pentru care albumul cu numarul 4 nu poarta un nume este ca formatia a vrut sa infurie presa muzicala

Led Zeppelin nu erau foarte fericiti cu felul in care presa muzicala vorbea despre arta lor, asa ca este posibil ca aceasta poveste sa fie adevarata. Formatia a ales sa foloseasca doar simboluri pentru artwork si a creat cate un model pentru fiecare membru al trupei. Albumul este numit de fani „Zoso” pentru ca simbolul lui Page pare sa contina aceste litere. Cu toate acestea, Page insista ca albumul nu are niciun nume.

Nu am folosit nicio litera in artworkul celui de-al patrulea album„, a declarat chitaristul cand a fost intrebat daca, totusi, materialul are un titlu.

Mitul 4 – O fana a fost „murdarita” cu bucati din corpul unui rechin

In biografia „Hammer of the Gods” publicata in 1985 si bazata pe informatiile oferite de Richard Cole, road-managerul din acea perioada a trupei, autorul scrie ca la editia din 1969 a Festivalului Seattle Pop, membrii trupei au pangarit o groupie care a mers in camera de hotel a muzicienilor de la Edgewater Inn…introducand in partile intime ale acesteia bucati din corpul unui rechin. Artistii pescuisera rechinul direct din camera. 

Zvonul nu a fost confirmat niciodata, desi mai multi muzicieni si l-au asumat. Carmine Appice, tobosarul Vanilla Fudge, o alta trupa prezenta la festival si cazata in acelasi loc ca Zeppelin, a declarat ca, de fapt, el a fost artizanul faptei. Potrivit spuselor altor trupe, dintre toti membrii Led Zeppelin, numai John Bonham a fost prin preajma cand „evenimentul” a avut loc. Cu toate acestea, nu se stie nimic sigur.

Mitul 5 – Jimmy Page a avut o iubita care avea frageda varsta de 14 ani

Zvonul a fost starnit de presupusa iubita, pe numele sau Lori Maddox, care avea doar 14 ani cand si-a dat seama ca dorinta ei cea mai arzatoare este sa fie o groupie. Aceasta a declarat ca totul a inceput cand Jimmy i-a cerut unui roadie sa o aduca pe tanara fata in apartamentul sau din L.A. Hyatt House.

Dar da, este adevarat! Page a avut o „relatie” de mai multi ani cu Lori, dupa care a parasit-o pentru Bebe Buell. True story!

Mitul 6 – Jimmy Page era satanist si toti membrii Zeppelin si-au vandut sufletul diavolului in schimbul faimei

Page nu era satanist. Era adeptul unora din principiile controversatului Aleister Crowley, cunoscut pentru viziunea sa extrema – in ochii unora – asupra libertatii umane. Motivul pentru care Page nu a negat zvonurile este reclama pe care acestea i-o faceau.

Mitul 7 – John Bonham a baut 40 de shot-uri de vodka in noaptea in care a murit

John Bonham a fost gasit mort in locuinta lui Jimmy Page pe data de 25 septembrie 1980. Motivul? A baut atat de mult incat nu a reusit sa se trezeasca pentru a varsa, ceea ce a facut ca tot continutul stomacului sau sa ii refuleze in plamani. Artistul a murit asfixiat. Raportul medicului legist a aratat ca Bonham avea in sange echivalentul a 40 de shoturi de vodka.

Mitul 8 – Keith Moon de la The Who a inspirat numele de Led Zeppelin

Versiunile celor implicati nu corespund in totalitate. Se pare ca in 1966, Moon, John Entwistle, Jimmy Page, John Paul Jones si Jeff Beck au inregistrat o piesa numita „Beck’s Bolero”, despre care Keith Moon a spus ca va trece pe cerul rockului ca un balon din plumb. Doi ani mai tarziu, Page a folosit aceasta metafora pentru a da numele noii sale trupe – Led Zeppelin. De-a lungul timpului, Entwistle a declarat ca el a fost cel care a folosit prima data sintagma, dar adevarul pare sa fie de partea lui Keith Moon.

Mitul 9 – Jimmy Page a fost proprietarul casei lui Aleister Crowley

Este adevarat! Mai mult, muzicianul pretinde ca locuinta este bantuita. Aceasta este situata in Loch Ness, in Scotia si a fost cumparata de Page in 1971.

„Inaintea lui Crowley, casa a mai avut doi proprietari. Povestea ei este foarte stranie. Odinioara a fost folosita pe post de biserica, dar a ars cu toti enoriasii in ea. Dupa aceea, un barbat a fost decapitat intr-una din camere. Foarte multe lucruri rele s-au intamplat in aceasta casa. Uneori pot sa aud cum se rostogoleste capul omului aceluia pe scari”, a declarat Page.

Mitul 10 – Daca asculti „Stairway to Heaven” invers, poti auzi mesaje sataniste

Acesta este probabil cel mai popular zvon legat de Led Zeppelin. Tele-evanghelicul (un fel de prezentator TV care se ocupa cu propovaduirea invataturilor Evangheliei) american Paul Crouch a declarat in 1982 ca el aude clar cuvintele de mai jos atunci cand asculta invers piesa „Stairway to Heaven”:

Here’s to my sweet Satan/The one whose little path would make me sad, whose power is Satan/He will give those with him 666/There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan

Robert Plant, insa, a desfiintat zvonurile, declarand ca doar oamenii fara ocupatie se pot gandi la asemenea absurditati.

Cui naiba i-ar fi trecut prin cap sa faca asa ceva? Trebuie sa ai foarte mult timp la dispozitie ca sa te gandesti sa inregistrezi o asemenea chestie si apoi sa speri ca o persoana va asculta invers discul si o va auzi. De-a dreptul ridicol!„, a explicat Plant.

Aceste mituri au savoarea lor speciala si contribuie din plin la crearea unei povesti frumoase si controversate in jurul unui fenomen muzical. Chiar daca efectele lor nu au fost mereu benefice, si aceste mituri si-au adus aportul la formarea legendei Led Zeppelin.

Noi speram totusi sa asistam si la o reuniune a trupei in 2013, pentru a ne putea bucura live de vraja dubioasa tesuta de epica trupa de hard rock.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*