Celelalte Cuvinte este, la ora actuală, cea mai constantă trupă din rock-ul românesc. Din punctul de vedere al longevităţii, dar şi al calităţii. Ciclurile de concerte se succed, poate mai rar decât şi-ar dori unii dintre noi, dar totdeauna la nivel înalt. Iar perioadele scurse între albume se justifică deplin prin compoziţii una şi una. În aceste vremuri tulburi, trupa din Oradea, mereu departe de bârfele şi cancanurile de care au parte din plin alţi colegi de scenă, se pregăteşte să lanseze un nou album, pe care apare în premieră şi cel mai nou muzician cooptat. Celelalte Cuvinte nu se rostesc, ci se cântă şi se simt, după cum ne spune frontmanul trupei, Călin Pop, cu care am realizat interviul de mai jos. Ca de obicei, o încântare, chiar dacă unele întrebări rămân… poate pentru altădată.
Paul „Slayer” Grigoriu (Maximum Rock): Dacă ne uităm la multe dintre trupele încă active contemporane cu voi, observăm că unele s-au destrămat, altele au suferit schimbări drastice de componență. Care crezi că este explicația stabilității Celelalte Cuvinte?
Călin Pop (Celelalte Cuvinte): O explicație ar fi bucuria, dăruirea și pasiunea enorma pentru a cânta, a crea și a concerta în fata publicului, a fanilor plus factorul responsabilitate fata de cei cărora le-am schimbat și luminat viețile prin cântecele noastre pe parcursul existenței trupei.
Evenimentul cooptării unui nou membru este cu atât mai surprinzător, cu cât nu este o simplă schimbare de instrumentiști, ci una de sound. Chitara a doua ce rol are în noul context?
Trupa a revenit la formula inițială – două chitare, vocal, bas și tobe, formula existența pe primul, cunoscutul album integral cu ‘Pătratele” din 1987. Dar nu numai atât, pentru că a doua chitară care s-a alăturat trupei aparține unui foarte bun și cunoscut chitarist, Marius Pop. Aceasta noua prezență a completat total spiritual și energetic întregul Celelalte Cuvinte, dând o paleta de culori foarte diversificata sunetului trupei, de la rifuri energice, solo-uri iscusite pana chiar și la nuanțe fusion și corduri cu efecte de decor vecine pe alocuri cu sintetizatoarele.
Cum a influențat noua configurație compozițiile de pe „Clepsidra fără nisip”?
Compozițiile erau deja făcute, stabilite cu ceva timp înainte de aceasta nouă apariție a lui Marius în trupă așa că el s-a adaptat și s-a integrat adăugând aspecte instrumentale suplimentare.
Marius Pop este membru al familiei Celelalte Cuvinte prin descendență și, iată, de acum, și prin muzicalitate. Ce a adus nou cooptarea lui în privința înregistrărilor și a concertelor, mai ales ținând seama că se ocupă și de aspecte legate de producție?
„Clepsidra fără nisip” este și va fi un album nou cu un sound mai actual, mai agresiv pe alocuri, conceput și adaptat pentru noua formulă. Surpriza constă și în faptul că piesele vechi live sună și mai bine având o hotărâre și o energie suplimentară. Marius are și el un studio propriu, Rootz Music Studio, la Oradea, unde realizează și producții muzicale și filmări. Varianta scurtă editată a piesei ‘Aproape cerul’ apărută la finele anului trecut a realizat-o el folosindu-și viziunea de producer muzical. În același timp își mai aduce contribuția și alături de sunetistul live al trupei, Ovidiu Roșu, la mixurile și masterele făcute împreuna în studioul nostru cu Marcel Breazu, basistul trupei.
Muzica are acum o nuanță mai heavy. Cu cele două chitare mergând în paralel, sunt momente când, de pildă, „Fântâna suspinelor” aduce, pe anumite pasaje, evident, cu Iron Maiden. Cum a primit publicul această doză de energie? Credeți că unii fani mai vechi ar putea fi dezamăgiți?
Nu am văzut dezamăgire ci, dimpotrivă, entuziasm din partea publicului. „Fântâna suspinelor” am compus-o personal pe vremea când nici nu auzisem de Iron Maiden și nu găsesc potrivita nicio paralela sau asemănare cu Maiden la aceasta piesa cu rădăcini folclorice autohtone atât instrumental cât și ca poveste – legenda Meșterului Manole.
Cu toate cele întâmplate în ultimii ani, cum a decurs procesul de compoziție pentru „Clepsidra fără nisip”? Ați avut mai mult timp, activitatea concertistică fiind practic inexistentă, sau restricțiile v-au îngreunat munca?
Restricțiile ne-au dat timp pentru compus, înregistrat. Plus ca nu compunem după plan ci doar când simțim și consideram de comun acord niște structuri. Oricum acest album se tot compune de mai mulți ani, dar pandemia ne-a ajutat sa ajungem la forma lui finala.
Sunt piese pe acest album care par, din punctul de vedere al versurilor, o retrospectivă a ceea ce sunteți și reprezentați. Privind în urmă, ce credeți că a însemnat Celelalte Cuvinte pe scena culturală românească, ce lasă în urmă?
Ce lasă aceasta trupa în urma în primul rând este la latitudinea fanilor și o hotărăște și o va hotărî publicul, o va spune timpul, odată cu trecerea lui. Ce cred eu este ca am lăsat ceva, deși încă nu e totul gata, iar ca am lăsat este dovedit de existența celor care ne apreciază, a publicului, la concerte. Ce mai cred eu este ca am lăsat și lăsăm un rock aristocrat.
Nu ați fost niciodată o trupă politică, dar arta voastră a reprezentat mereu o formă de a rămâne în zonele mai pure ale frumuseții și spiritualității, într-o vreme foarte urâtă și cenușie, a cărei linie oficială avea alte direcții. Trăim și astăzi vremuri învolburate, ale superficialității și ale opiniilor impuse „de sus”, nu prin miliție, ci prin presă și manipulare. Este „Nesupus” un strigăt de libertate în fața conformismului curent?
Da, este, dar e și spiritul doar liber, neconstrâns de nimeni al nostru.
După turneul aniversar, plănuiți concerte dedicate și promovării noului album?
Bineînțeles, dacă condițiile ne-o vor permite, mai ales ca Universal Music au plănuit pentru colecționari o editare pe CD, dar și pe viniluri. Toate acestea după ce albumul va fi gata în întregime.
Cum vedeți generația nouă de admiratori, pe cei care v-ar putea fi copii sau chiar nepoți? Cum este comunicarea cu ei, cum vă raportați la ei?
Așa este, nu sunt foarte mulți, dar bine ca sunt. Cei pe care-i vedem la concerte sunt poate rodul educației unor părinți rafinați, fani ai trupei, pentru ca radio-urile în timp nu s-au străduit să ne promoveze. Treaba cred ca a mers din mana-n mana cu discurile și cu cele descoperite de copii în biblioteca părinților sau pe internet. Și spun asta pentru ca Celelalte Cuvinte este în primul rând o treaba de educație muzicala la capitolul rock.
Se gândește Celelalte Cuvinte să iasă la pensie sau simțiți că au rămas încă lucruri… nerostite?
Foarte multe. O infinitate. Celelalte Cuvinte nu se rostesc, se simt și se cânta.
Mulțumesc mult!
Reamintim că Celelalte Cuvinte va susține trei concerte, după programul de mai jos, biletele online fiind disponibile prin www.ambilet.ro/celelaltecuvinte.
31.03.2022 / Adrenalitera Concert Hall, Buzau
02.04.2022 / Oldies Pub, Sibiu
03.04.2022 / Jazz & Blues Club, Tg-Mures
Lasă un comentariu