Cronica de film: „Dallas Buyers Club”

346 vizualizări

Filmul „Dallas Buyers Club”, in care rolurile principale le detin Jared Leto, solistul formatiei 30 Seconds To Mars si actorul pasionat de bong Matthew McConaughey, a primit numeroase laude, fiind nominalizat la „Globurile de Aur” si la „Premiile Oscar”.

De alta, atat Jared cat si Matthew au plecat acasa cu trofeele „Golden Globes”, pentru „Cel mai bun actor intr-un rol secundar”, respectiv „Cel mai bun actor in rolul principal” si au fost nominalizati si la Premiile Oscar.

Cu asemenea referinte si aprecieri este greu sa crezi ca filmul este altceva decat foarte bun. Iar aici nu va inselati. Pelicula are tot ce ii trebuie pentru a fi un succes: personaje provocatoare, drama si un discurs despre cruzimea oamenilor ignoranti.

Cat despre Jared Leto, vocalistul trupei 30 Seconds To Mars, acesta dovedeste din plin ca este un actor exceptional. Ne intrebam cum de poate Jared sa fie atat de talentat in doua domenii artistice extrem de pretentioase: actorie si muzica.

Unul dintre punctele forte ale filmului este minimalismul cand vine vorba de ceea ce tine de vizual. Nu vom intalni efecte sau cadre experimentale, nu vor exista jocuri de imagine si nici „semne” marcate prin elemente vizuale complicate – totul este curat, in timp real si sincer.

Scenariul este bine scris si coerent iar fiecare personaj este aparte, se remarca prin ceva, ceea ce ofera o profunda intelegere a diferentelor identitare.

RonWoodroof

Matthew face un rol exceptional, intrand perfect in pielea paradoxalului Ron Woodroof care, incet, incet, accepta ca purtarea sa iresponsabila – sexul neprotejat cu numeroase partenere, intre care o femeie care folosea droguri intravenoase – a avut drept consecinta infectarea cu virusul HIV. Transformarea lui Ron din homofobul macho si intolerant intr-un fel de Mesia in raspar al bolnavilor de SIDA nu este spectaculoasa, ci naturala, meritul lui McConaughey fiind acela ca a reusit sa reprezinte de la inceput umanitatea profunda a lui Ron, ascunsa in spatele discursului sau intolerant si teribilist.

Insa vedeta filmului este clar Jared Leto, al carui trup emaciat este dovada a devotamentului profund pe care actorul i l-a aratat lui Rayon, transsexualul bolnav de SIDA in faza terminala.

„Daca il sunai sambata dimineata, iti raspundea Rayon”, spune Jennifer Garner, co-star-ul lui McConaughey si Leto, despre pasiunea cu care Jared si-a interpretat rolul.

RayonLeto

Personajul este de un dramatism coplesitor iar scufundarea sa in sentimentul inevitabiliatii mortii este exprimata atat de credibil de Leto incat nu poti inabusi lacrimile. Cel mai socant, putem spune, este modul in care actorul reuseste sa creeze in mintea privitorului senzatia ca Rayon este, inainte de orice, o femeie prinsa in trupul unui barbat.

De la gesturi si pana la tensiunea erotica extrem de subtila care exista intre Rayon si Ron – venita mai mult din partea ei – totul exprima tragedia cauzata de imposibilitatea incadrarii identitare in sablonul „genurilor”. Una din scenele care iti frange inima este cea in care Rayon se prezinta in biroul tatalui sau – un corporatist bogat – pentru a-i cere o favoare. Aici, personajul flamboaiant apare fara artificiile care ii confera protectie prin masca feminitatii iar Leto straluceste efectiv intr-o scena scurta, dar devastatoare.

Recomandam acest film atat fanilor trupei 30 Seconds To Mars, cat si cinefililor in general intrucat el detine si o latura educativa puternica – o lectie de toleranta, o campanie impotriva ignorantei si un semnal de alarma cand vine vorba de deciziile pe care le ia sistemul medical corupt in numele bolnavilor.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*