De vorbă cu Negură Bunget, la aniversarea celor 20 de ani de activitate şi a deceniului scurs de la lansarea albumului „OM”

1.206 vizualizări
Au trecut 20 de ani de când formaţia Wiccan Rede devenea „Negură Bunget”. De atunci, timişorenii au lansat 6 albume de studio şi numeroase alte materiale discografice. Trupa a trecut prin numeroase schimbări de componenţă, rămânând, totuşi, tributari unui concept unic, cu care ea se identifică. Tot de atunci, grupul a susţinut peste 750 de concerte în ţară şi în străinătate, devenind, în timp, etalonul metal-ului românesc peste hotare. 

Totul a început în 1995, când Gabriel „Negru” Mafa (tobe) şi Edmond „Huppogramos” Karban (chitară, voce, clape) puneau bazele grupului „Wiccan Rede”. În luna noiembrie a aceluiaşi an, formaţia îşi lansează primul demo, „From Transilvanian Forests”. În anul următor, trupa îşi schimbă numele în „Negură Bunget” şi îşi publică albumul de debut, „Zîrnindu-să”. În 1997, celor doi membrii ai trupei li se alătură chitaristul Cristian Popescu („Sol Faur”). Apar, rând pe rând, cele mai de succes apariţii discografice din istoria grupului, printre care amintim „Măiastru Sfetnic” (1999), „‘N Crugu Bradului” (2003) şi „OM” (2006). În anul 2009, Huppogramos şi Sol Faur decid să urmeze un drum diferit. În perioada următoare, au loc schimbări în componenţa trupei, însă aceasta îşi continuă calea pe care a ales să o parcurgă. Astfel, în 2010 este lansat un nou album, intitulat „Vîrstele pămîntului”, iar în anul 2015 apare „Tău”, prima parte a „Trilogiei Transilvane”. În momentul de faţă, Negură Bunget înseamnă: Gabriel „Negru” Mafa (tobe, alte instrumente de percuţie), Tibor Kati (voce, chitară, clape), Adrian „OQ” Neagoe (chitară, voce, clape), Petrică Ionuţescu (fluier, trompetă, instrumente tradiţionale), Ovidiu Corodan (chitară bas), Daniel Dorobanţu (efecte vizuale). 

negura-bunget-2016-1
Cu ocazia împlinirii a peste două decenii de activitate, dar şi în scopul celebrării celor 10 ani scurşi de la apariţia albumului „OM”, Negură Bunget va susţine o serie de concerte, în cinci oraşe din ţară: Braşov, Cluj-Napoca, Bacău, Galaţi şi Bucureşti . În Capitală, fanii se vor întâlni cu trupa în cadrul unui eveniment ce va avea loc în Club Fabrica, duminică, 20 martie 2016. Alături de grupul timişorean vor mai urca pe scenă maghiarii de la The Moon and the Nightspirit.

Am stat de vorbă cu Negru despre începuturile Negură Bunget, dar şi despre cum trupa a ajuns să obţină succesul pe care îl are în momentul de faţă. Iată ce a ieşit: 

Au trecut 20 de ani de când numele Negură Bunget şi-a făcut apariţia în lumea muzicală underground din România, ca să nu mai punem la socoteală faptul că varianta iniţială a trupei, Wiccan Rede, exista încă din 1995. Cum vă vedeţi ca muzicieni acum faţă de atunci? Aţi reuşit să duceţi la îndeplinire toate planurile făcute acum două decenii?
Cred că nu aveam cum să ne imaginăm unde o să ajungem atunci când am început. Totul a evoluat natural, cu multă muncă şi perseverenţă. Privind retrospectiv, ne-am depăşit aşteptările de la începuturi, dar, în acelaşi timp, pe măsură ce am evoluat şi aşteptările noastre au evoluat în acelaşi ritm. Cu cât am avut mai multe oportunităţi, cu atât ne-am propus ţeluri tot mai înalte şi suntem conştienţi că mai avem în continuare multe de făcut.

Multe dintre formaţii susţin că au întâmpinat numeroase dificultăţi la începutul carierei lor. Cum a fost debutul pentru voi? Ce v-a motivat să mergeţi întotdeauna mai departe?
Eu aş zice că am fost destul de norocoşi, încă de la inceput, probabil şi pentru că nu ne-am aşteptat la multe. A fost destul de clasic începutul… După ce am avut ideea formaţiei, ne-am apucat de compus, iar, mai apoi, când am avut câteva piese finalizate, am înregistrat primul demo. Pentru înregistrarea demo-ului am mers la Bucureşti, în studioul Magic Sound, care era, la acea vreme, unul dintre cele mai tari studiouri din ţară. Chiar dacă era scump, am compensat costurile prin faptul că am înregistrat şi mixat totul în doar o zi. Am venit dimineaţa şi am plecat seara cu 6 piese complet terminate. Demo-ul l-am lansat într-o ediţie handmade cu copertă xerox, dar color (!), şi apoi am început să-l trimitem la tot felul de reviste, case de discuri, emisiuni radio, atât din ţară cat şi din străinătate. Am avut parte de un răspuns foarte bun, răspuns care a atras atenţia unui magazin de muzică din Timişoara, care s-a oferit să ne ajute în editarea unui album întreg. Aşa a început povestea Negură Bunget şi Bestial Records. Când am realizat că lucrurile iau o turnură mai serioasă decât era proiectul nostru personal la început, am făcut şi trecerea de la Wiccan Rede la Negură Bunget, trecere care a însemnat o asumare mult mai mare a responsabilităţii din partea noastră şi oarecum un nou început. După ce am lansat albumul „Zîrnindu-să”, alături de Bestial Records, totul a ajuns la un alt nivel. Uitându-ne în urmă, cred că ar fi nefiresc să ne plângem de greutăţile începuturilor, când noi, mai degrabă, am zburat peste dificultăţile inerente.

NegurăBunget2016-1
Sunteţi una dintre cele mai apreciate formaţii de metal din România. În timp, aţi devenit cea mai cunoscută trupă românească peste hotare. Cum a reuşit Negură Bunget să atingă această performanţă?
Perseverenţă, muncă, inspiraţie şi puţin noroc aş zice că sunt factorii principali. În acelaşi timp, e greu de identificat o reţetă universală, pentru că fiecare formaţie are drumul ei, felul ei de a lucra şi evolua, dar şi partea ei de noroc. Iar norocul ţine de multe ori cu cei puternici.

Aţi susţinut sute de concerte în mai multe ţări din lume. Numele vostru a fost pe afişele unor festivaluri de top, alături de nume importante din lumea metalului. Cât de uşor a fost să atrageţi atenţia publicului din străinătate? Este acesta mai receptiv decât publicul autohton?
Noi nu am făcut niciodată diferenţă între publicul din România şi cel străin. Probabil de aceea nici nu am întâmpinat dificultăţi de receptare, în ciuda faptului că întreaga noastră abordare e una profund locală şi textele noastre sunt scrise într-o măsură covârşitoare în limba română (ba chiar într-o română cu multe influenţe arhaice, care cu greu sunt înţelese chiar şi de publicul românesc). N-aş zice că publicul e diferit, astfel de generalizări sunt arareori corecte. Sunt, mai degrabă, locuri şi locuri, dar şi contexte. O mulţime de factori intervin în realizarea unui eveniment special, din care atât formaţia, cât şi spectatorii să plece împliniţi. Ne-am bucurat de astfel de evenimente în cele mai neaşteptate momente sau locuri şi tocmai asta e farmecul existenţei unei formaţii.

În istoria grupului au existat numeroase schimbări de componenţă, însă, cu toate acestea, el nu a renunţat să existe. Cum au afectat toate aceste modificări evoluţia muzicală a trupei?
Cred că, de fiecare dată, am reuşit să trecem peste perioadele dificile, iar asta ne-a făcut tot mai puternici. Am luat orice problemă ca pe o oportunitate şi am încercat, de fiecare dată, să venim cu ceva nou. Caracterul oamenilor se vede şi după cum ies din încercările prin care trec. Evoluţia muzicală a fost tot timpul influenţată şi de evoluţia formaţiei, dar, în acelaşi timp, toţi oamenii care au trecut prin Negură Bunget s-au adaptat şi ei la stilul şi conceptele pe care le-am explorat de-a lungul vremii. E vorba, deci, de o influenţă reciprocă între nou şi vechi, una din multele tensiuni pe care le-am explorat în muzica noastră.

Industria muzicală, indiferent de gen, se află într-o continuă schimbare. Apar genuri noi, influenţate de cele vechi, sunt formate grupuri noi, care încearcă să atingă, cel puţin, perfomanţele celor mai experimentate ş.a.m.d. Cum vede Negură Bunget evoluţia pieţei muzicale underground din România de-a lungul celor 20 de ani de activitate? S-au produs schimbări semnificative faţă de atunci?
Cu siguranţă, lucrurile sunt complet diferite faţă de acum 20 de ani. În tot acest timp, lucrurile au evoluat, însă, destul de haotic, uneori spre bine, alteori spre rău. Cu siguranţă, formaţiile actuale beneficiază de mult mai multe oportunităţi decât în trecut, dar, în acelaşi timp, au de depăşit o barieră mult mai grea în ceea ce priveşte relevanţa. Noi am încecat să ne adaptăm în toţi aceşti ani la evoluţiile din jurul nostru, fără însă a ne lăsa influenţaţi de ele în drumul noastru ca formaţie. În final, e bine să iei ceva nou dacă e folositor, la fel cum trebuie să protejezi lucrurile vechi care sunt de valoare.

Cu fiecare apariţie discografică, Negură Bunget a reuşit să-şi impresioneze fanii, venind, întotdeauna, cu ceva nou. Cu toate acestea, aveţi un sound unic, care vă reprezintă ca trupă. Prin urmare, să înţeleg că există un concept unitar, definitoriu, care se află la baza tuturor materialelor pe care le-aţi lansat până acum? Care este acesta?
Aş zice că conceptul din spatele muzicii a fost tot timpul elementul cel mai important. Noi nu ne propunem ceva anume când compunem un album, mai ales din punct de vedere muzical. Totul este în concordanţă cu evoluţia noastră spirituală, iar, câteodată, rezultatele ne uimesc şi pe noi. Suntem foarte ataşaţi ca şi concept de istorie, de spiritualitatea locurilor, de natură, obiceiuri şi practici străvechi, care ne definesc şi ne aşază în lume ca indivizi.


În aceşti 20 de ani, formaţia Negură Bunget a oferit publicului zeci de piese, disponibile atât pe cele şase albume de studio, dar şi pe EP-uri, compilaţii etc. Acum, după toată această perioadă de activitate, credeţi că există o compoziţie muzicală proprie despre care puteţi spune că este reprezentativă pentru voi?

Tot timpul, materialul cel mai recent pare să reprezinte cel mai bine viziunea formaţiei. Iar acum tocmai finalizăm un album nou, a doua parte a „Trilogiei Transilvane”, în care elementul uman este elementul central, aşa că mă simt cel mai apropiat de aceste compoziţii. Noul album va fi lansat în toamnă şi va apărea sub egida casei de discuri germane „Prophecy”.

Se împlinesc, de asemenea, 10 ani de la lansarea albumului „OM”. Cu ce se deosebeşte acest material discografic faţă de celelalte care poartă semnătura Negură Bunget? Prezintă un concept aparte, care îl diferenţiază de celelalte producţii muzicale lansate de trupă?
„OM” a fost un album care a însemnat un pas important în evoluţia trupei. El s-a bucurat şi se bucură încă de o apreciere imensă la public, iar anul acesta, când sărbătorim 20 de ani de existenţă a formaţiei, dar şi 10 ani de la lansarea albumului, marcăm aceste aniversări prin mai multe evenimente. Tocmai ce am re-editat, alături de casa de discuri „Aural Music” din Italia varianta de digipak a albumului „OM”, iar, alături de „Blood Music” din Finlanda, o nouă ediţie dublu vinyl. Vom avea ambele materiale disponibile la concertele de luna asta. Desigur, mai avem şi multe alte surprize, pe care le vom dezvălui la momentul potrivit. „OM” este, cu siguranţă, un album conceptual, cum sunt, de altfel, toate albumele Negurp Bunget. Pentru prima dată, pe „OM” am combinat oarecum elementul local cu unul universal, de unde şi bivalenşa numelui („OM” fiind şi un simbol spiritual important în metalitatea orientală).

Veţi sărbători cele două decenii de Negură Bunget, dar şi cei 10 ani scurşi de la apariţia discului „OM” printr-un concert organizat pe data de 20 martie, în Club Fabrica din Bucureşti. Ne puteţi spune dacă pregătiţi ceva special pentru acea seară?
Pregătim destul de multe surprize şi pentru seria aceasta de concerte aniversare. Alături de concertul din Fabrica, vom mai cânta şi la Braşov, Cluj-Napoca, Bacău şi Galaţi, deci, în total, vor fi cinci concerte. Playlist-ul este unul special gândit pentru aceste evenimente. Vom cânta mai multe piese de pe albumul „OM” (unele cântate foarte rar în trecut), dar şi câteva piese relevante pentru istoria trupei.

afişnegurăbunget20deani
Care va fi diferenţa între concertele următoare, cel din Fabrica şi cel de la „Stelele Rockului Românesc 2”?
Seria de cinci concerte aniversare de care vorbeam este una planificată şi pregatită doar de noi, în amănunt. În cadrul acestor apariţi ne putem desfăşura în voie, spre deosebire de alte evenimente, unde lucurile sunt planificare la un alt nivel, pe care nu îl controlăm noi. O să venim cu toate echipamentele noastre: backline complet, mixer digital, sunetist, show video… „Stele Rockului Românesc 2” este un eveniment deosebit pentru mişcarea rock în sine, în cadrul căruia implicarea noastră va fi, însă, mult mai redusă (în timpul alocat vom cânta, cel mai probabil, doar două piese).

Reamintim ca pentru concertul din Club Fabrica, biletele pot fi găsite pe www.AmBilet.ro şi în ziua concertului, la intrare, la următoarele preţuri:
– 30 RON – primele 50 de bilete (ofertă limitată „early bird”) Sold Out!
– 35 RON – până pe 19 martie, inclusiv;
– 40 RON – în ziua concertului, la intrarea in club.

Important: număr limitat de bilete!

Mai multe detalii despre concert şi invitaţi în curând.

Un eveniment Maximum Rock şi Promusic Events.Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*