Death DTA, Obscura, Taine, Illuminati/ 04.04.2016, Arenele Romane, București

Concert-eveniment pe data de 4 aprilie 2016, la Arenele Romane din București. Formația americană Death DTA a cântat pentru prima dată în România, oferind publicului un show pe care românii l-au așteptat încă de dinainte ca Chuck Schuldiner să ne părăsească. În deschidere au fost prezenți germanii de la Obscura și trupele românești Taine și Illuminati.

Conceptul Death DTA (,,Death To All”) Tours a luat ființă în urmă cu numai 4 ani, fiind bazat pe participarea foștilor membrii ai trupei Death (care și-a încheiat activitatea în anul 2001, odată cu dispariția celui considerat „The Father of Death Metal”) într-un turneu de celebrare a muzicii create de Schuldiner. Show-ul de la București a făcut parte din seria de concerte „European Thought Patterns 2016”, desfășurată până acum în orașe precum Roma, Atena, Belgrad sau Sofia.

Seara s-a deschis cu concertul celor de la Illuminati, o formație de technical death metal din București, formată la începutul anului 2008, de către Andrei Popa (voce, chitară). Alături de acesta, pe scena de la Arenele Romane au mai urcat Matei Tibacu-Blendea (tobe), chitaristul Ștefan Hâncu (Dulceața Morții, Lost Society), percuționistul Răzvan Albu (Coma) și solista Laura Mihăilă (Gray Matters).

În cadrul show-ului, trupa a cântat în totalitate piesele de pe albumul ei de debut, „The Core” (2013), plus un cover, alături de Laura Mihăilă. Foarte preciși în execuție, dedicați în totalitate muzicii lor, însă nu au avut acel element distinctiv, care să îi deosebească de celelalte formații care abordează un astfel de gen.

Taine a fost mult mai prezentă pe scenă față de formația precedentă. Bineînțeles, experiența în industria muzicală își spune cuvântul. La fel ca și în cazul trupei de dinainte, se remarcă influența lui Chuck Schuldiner în tot ceea ce s-a cântat. În acest sens, solistul Andy Ionescu a precizat înainte de a prezenta, împreună cu colegii săi, piesa „No Personality”, faptul că aceasta a fost scrisă special pentru cel care a fost fondatorul Death.

Printre celelalte melodii interpretate: „The Dark Days Of Our Lives” (piesă în primă audiție), „Înger Sau Demon” și „Pierdut”. În timpul concertului, frontman-ul trupei a îndemnat publicul să țină un moment de reculegere în memoria celor care au dispărut, în mod tragic, în Club Colectiv. Nu avem voie să uităm.

Cea de-a treia formație din deschiderea show-ului celor de la Death DTA a fost Obscura, din Germania. Trupa de progressive death metal și-a promovat, în cadrul turneului în care a fost inclus și concertul de la București, cel mai recent album al său, „Akroasis”, lansat pe data de 5 februarie 2016, via Relapse Records. La Arene, trupa a cântat piese atât de pe noul lor disc, cât și de pe cele precedente.

Printre melodiile prezentate: „Akroasis”, „The Anticosmic Overload”, „The Monist”, „Ode To The Sun” sau „Centric Flow”. Nemții au transmis energie pe tot parcursul concertului, iar publicul a simțit acest lucru din plin. Mi-au plăcut și sper să îi revăd cu proxima ocazie.

La 21:55, conform programului, urcă pe scena de la Arenele Romane Gene Holgan (tobe), Steve DiGiorgio (bas), Bobby Koelble (chitară ritmică) și Max Phelps (voce, chitară solo). Americanii își încep show-ul cu piesa „Out Of Touch”, la care publicul rezonează încă de la primele acorduri.

Pe parcursul concertului, formația a prezentat piese de pe toate cele șapte albume de studio lansate de cei de la Death. Printre melodiile pe care le-am ascultat în seara de luni, 4 aprilie, la Arenele Romane: „The Philosopher”, „Suicide Machine”, „Lack Of Comprehension”, „Symbolic”, „Zero Tolerance”, „Bite The Pain”, „Spirit Crusher”, „Crystal Mountain” și „Pull The Plug”. A fost mișcare, lumea s-a bucurat de muzică, iar DiGiorgio nu mai știa cum să mulțumească publicului pentru primirea nemaipomenită pe care i-a făcut-o lui și formației cu care concertase. În semn de apreciere, a cântat cu steagul României pe basul său. Tipul nu numai că e un bun profesionist, ci și trăiește muzica, alături de spectatorii care vin să îl vadă și să îl asculte.

Un show cu adevărat inedit, cam așa a fost concertul celor de la Death DTA, Obscura, Taine și Illuminati, de pe data de 4 aprilie 2016, de la Arenele Romane, București. Trupele din deschidere s-au bucurat de aprecierea publicului. Headlinerii s-au prezentat impecabil. Spectatorii au fost mulți și puși pe treabă. O seară mai mult decât reușită, zic eu. 

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*