Despre adoraţie şi decădere. Un interviu neuman cu Hteththemeth

Hteththemeth este o formaţie aparte în peisajul muzical underground din România. Oamenii ăştia au un sound diferit de tot ceea ce întâlnim pe la noi. Nu cântă un anume gen de muzică şi, în acelaşi timp, parcă interpretează mai multe deodată. 

Cu toate astea, şi-au definit stilul ca fiind „unhuman music”. Acesta este doar un tipar, deoarece braşovenii recunosc că tot ceea ce cântă nu se încadrează într-o clasificare anume. Pentru ei, această muzică neumană reprezintă, de fapt, o formă superioară de a-şi exprima trăirile prin intermediul sunetelor.

Vor reprezenta ţara noastră în finala mondială a competiţiei „Global Battle of the Bands”, organizată la sfârşitul lunii mai, la Berlin. S-au calificat, alături de For The Wicked, în finala naţională „Wacken Metal Battle Romania 2016”. Au lansat primul lor videoclip oficial, „You Are My Last Girlfriend”. Îşi vor face public un nou material discografic, „Best Worst Case Scenario”, printr-un turneu organizat în mai multe oraşe din ţară. Reuşitele par să nu se mai oprească. 

Primul eveniment din seria amintită se va desfăşura vineri, 1 aprilie, în Club Fabrica din Bucureşti. Aici, Htheththemeth îi va avea ca invitaţi pe Tiarra şi Aeon Blank. Despre acest concert, dar şi despre multe alte chestiuni neumane, într-un interviu cu Lao Kreegan (unhuman vocals, incomprehensible lyrics), Luci (psychedelic guitar), Bob (upset vocals, guitars, bipolar mixing & mastering), Mihai (celestial bass guitar) şi Vlad (dreamy keyboards): 

Numele formakiei voastre e mai mult decât original, trebuie să recunosc asta. Cine sau ce este, de fapt, acest „Htheththemeth”?
Lao Kreegan: „Hteththemeth” a luat naştere într-una din nopţile pline de ninsoare ale lui decembrie 1999. După o discuţie filosofică profundă, purtată cu prietenul meu Jamm Klirk, ne-am hotărât să înfiinţăm împreun o trupă-proiect, cu care să scoatem un singur album.

În aceeaşi noapte, ajuns în lumea viselor, mi s-a revelat o întreagă poveste. Se făcea că eram undeva prin Univers şi asistam la „necazul” unui arhanghel! Adoriel pe numele său, încerca să-i convingă pe oameni că ar fi cazul să depună mai mult efort vis-a-vis de sentimentele lor şi să ducă dragostea la paroxism! Noţiunea inventată de el, pe numele ei „adoraţie”, urma să fie sentimentul ce va înlocui „dragostea” deja perimată. Toate bune şi frumoase, numai că oamenii la căpătâiul cărora arhanghelul veghea, nu erau „convinşi” de puritatea adoraţiei, parazitănd-o cu minciuni şi sentimente vulgare. Dezamăgit, arhanghelul hotărăşte să decadă pentru a strânge în desaga sa sufletele oropsite ale muritorilor impuri. Decăderea lui este una fizică şi spirituală, el părăsind Cerurile pentru a fi în mijlocul „acţiunii”. Astfel, ca toţi îngerii „plecaţi”, Adoriel, îşi găseste un nou nume! Şi astfel ia naştere Hteththemeth!

Luci: Hteththemeth, în afară de existenţa sa ca personaj mitologic pe care i-o atribuim prin viziunea lui Lao, poate fi privit şi ca o metaforă, care întrupează în primul rând iubirea absolută – adoraţia, care, într-o formă lărgită, poate deveni idealul luptei pentru perfecţiune (în forma pre Hteththemeth-iană a personajului). În acelaşi timp, Hteththemeth înseamnă şi o revoltă, un strigăt acuzator care denunţă falsitatea, minciuna, superficialitatea, precum şi o rupere simbolică de neajunsurile societăţii umane, care transformă şi, de cele mai multe ori, schilodeşte sufletele care altfel ar fi fost mult mai aproape de idealul de puritate spirituală.

Bob: Hteththemeth este o entitate incomprehensibilă, a cărui suflu se află în fiecare notă pe care o cântăm. Pe lângă faptul că el este personajul principal al povestirii pe care o prezentăm prin muzica noastră, Hteththemeth reprezintă şi un ideal spiritual.

Hteththemeth1
Cum s-a născut ideea trupei? Ce v-a determinat să vă apucaţi de cântat?
Lao Kreegan: În timp, pentru că de la momentul decăderii îngerului au trecut milenii. Pentru a avea un randament mai mare, personajul principal al poveştii se hotărăşte să găsească 6 muzicieni plecaţi cu sorcova, cu care să realizeze o simbioză perfectă. Astfel, după întalnirea cu Lao Kreegan (un extraterestru care venise pe Pământ cu diverse treburi), treptat, prin acesta, îi descoperă pe Koldr, Bob (Robert Cotoros), Vlad, Luci şi Codrez şi le propune simbioza de care vorbeam mai devreme. Şi, astfel, ia naştere al doilea Hteththemeth, mult mai complet şi mai prolific.

Bob: Conceptul şi proiectul Hteththemeth s-a născut la iniţiativa vocalului nostru Lao Kreegan, în 1999. Eu am descoperit Hteththemeth în anul 2011, în urma unor cântări pe care le-am avut împreună cu Lao, alături de un alt proiect. La fiecare cântare cu acest proiect, mereu am introdus câte o piesă sau două de pe albumul de debut Hteththemeth, „Ziduri Mucegăite cu Rosturi”. Simţind o conexiune puternică cu atmosfera şi sonoritatea proiectului, m-a cuprins o inspiraţie puternică ce mi-a permis să încep să compun muzica pentru acest proiect. Am ştiut din momentul acela că Hteththemeth este ceva cu adevarat special.

Mihai: Hteththemeth, ca proiect, exista de mai bine de zece ani, în momentul în care l-am întâlnit pe Lao Kreegan. Am avut ocazia să văd Lao’s Hteththemeth pe scenă în primăvara lui 2010, iar ceea ce făcea el singur mi se părea interesant şi… altfel. Am început să discutăm şi… acum suntem aici şi pe 1 aprilie în Bucureşti.

Luci: Fiecare are o poveste privind motivele pentru care s-a apucat de cântat. Eu am practicat badminton în timpul şcolii generale, însă după începerea liceului nu am mai putut continua, astfel că am avut nevoie de altceva care să îmi umple timpul. Cum sora mea tocmai se înscrisese la cercul de muzică uşoară a Clubului Elevilor din Braşov şi având în vedere că muzica m-a atras de mic, am zis să încerc şi eu şi de atunci nu m-am mai oprit.

Vlad: Eu m-am apucat de cântat cu vreo 11 ani în urmă, deşi îmi dorisem să o fac cu mai mult timp înainte. Mi-am cumpărat un sintetizator cu banii din primele salarii, m-am înscris la Şcoala de Arte din Braşov si am început să studiez. Mai am de studiat încă vreo 7 vieţi ca să ajung la un nivel pe care să îl consider bun. În materie de ce înseamnă o trupă, am învăţat foarte mult din experienţa cu prima mea trupa, True Mind. Dar Hteththemeth e altceva, altă mentalitate, alţi oameni, alte idei, alte perspective. Şi cred că avem un drum lung şi frumos în faţa noastră.

Ce înseamnă să cânţi muzică „neumană”? Ce îl inspiră pe un artist „neom” să creeze piese care se încadrează în acest gen?
Lao Kreegan: Muzica neumană e muzica pe care o percepem de undeva de departe. Are treabă cu lumea în care trăim, dar nu este vocea ei, ci vocea „criticilor”, a spiritelor celeste.

Luci: Muzica neumană (unhuman music) nu reprezintă neapărat un gen stilistic, ci mai degrabă o formă de exprimare a unor trăiri sufleteşti aparte, care cumva depăşesc sfera umană, atât ca inspiraţie, cât şi ca identitate spirituală. Cred că pentru a putea să te exprimi artistic într-o formă neumană trebuie ca respectivele trăiri sufleteşti să fie chiar autentice, indiferent de sursa inspiraţiei. Dar până la urmă acest lucru este valabil în orice formă de exprimare.

Bob: Nu am făcut o alegere conştientă de a cânta muzică neumană. Suntem inspiraţi de peisajele şi gândurile neumane ce trec prin mintea noastră. Rezultatul este, inevitabil, la fel de neuman ca noi.

Vlad: E neumană pentru că tot ce vine din punct de vedere creativ, vine dintr-o dimensiune care transcede tot ce este uman. Eu consider că nu suntem primii şi că nu vom fi nici ultimii neoameni.

Mihai: Trebuie să evadez în lumile mele, la fel de neumane.

Ce vă face să fiţi „neoameni”? E acesta un mod de viaţă?
Lao Kreegan: Ar fi mai multe răspunsuri pe care aş putea să ţi le dau la această întrebare, toate reflectănd viziunea proprie asupra conceptului de „neuman”. În primul rând, personal nu îmi face plăcere să fiu încadrat în niciun fel de tipar, neapreciind nicio categorie, pentru că niciuna nu mă defineşte perfect. Spre exemplu, nu mă consider bărbat pentru că sunt convins că deţin calităţi feminine, chiar dacă din punct de vedere estetic şi sexual sunt încadrabil în categoria bărbaţilor. Şi, dacă tot am deschis subiectul, aş putea spune că am 50% caracteristici feminine şi 50% masculine. Cu toate astea, sunt atras doar de sexul frumos. Continuând în acelaşi stil, putem ajunge la ideea de neuman. Tot personal, sunt convins că pot comunica mai profund cu lumea animală şi cu natura, mult mai mult decât cu oamenii, astfel că nu mă regăsesc nici în această din urmă categorie. Îmi place mult mai mult să latru decât să vorbesc!

Bob: Ceea ce ne face „neoameni” este pur şi simplu firea noastră. Gândim şi ne comportăm într-un mod care nu rezonează cu societatea. Suntem de-a dreptul săriţi de pe fix.

Luci: Personal nu mă consider „neom” în toate aspectele vieţii, însă apartenenţa la Hteththemeth şi-a pus amprenta asupra mea în felul în care mă manifest artistic şi muzical sub influenţa filosofiei şi a mitologiei din spatele acestui concept.

Vlad: E o discuţie lungă şi cu mare potenţial de ambiguitate şi de controversă. A deschis-o Lao, dar nu o sa o duc mai departe. Suntem „neoameni” pentru că aşa ne declarăm.

Veţi reprezenta România la finala mondială Global Battle of the Bands, desfăşurată pe data de 26 mai 2016, la Berlin, în Germania. Cât de mult înseamnă această reuşită pentru voi?
Lao Kreegan: GBOB este un concurs cu tradiţie, un concurs cu ştaif. GBOB, Wacken Metal Battle şi probabil mai sunt multe alte concursuri de gen (acum a aparut şi Ostring care este foarte interesant şi atractiv), toate acestea nu sunt doar competiţii muzicale, ci şi o şansă de promovare a muzicii şi imaginii la un alt nivel. Pentru noi, oricare concurs la care am participat nu a fost doar un concurs, a fost o oportunitate de a ne spune povestea în faţa altui public, o şansă de a ne câştiga noi prieteni.

Legat de finala cea mare din Germania, răspunsul de mai sus este din nou valabil. Ne vom face noi prieteni şi vom duce muzica de la noi din ţară şi în special din Braşov, mai departe şi mai sus.

Luci: În primul rând, înseamnă o imensă responsabilitate, să reprezentăm muzica din România la o competiţie internaţională, şi mă bucur să spun că reprezentăm scena underground din România, o scenă formată din artişti care merită mult mai mult din punct de vedere al recunoaşterii valorii. Apoi, este o şansă fantastică pentru a creşte ca trupă, ca muzicieni, având în vedere că avem doar 8 minute să ne desfăşurăm pe scenă în competiţie cu muzicieni foarte buni din toată lumea. La nivel personal, este una dintre cele mai mari realizări ale mele şi sunt mândru că am reuşit să ajung într-o asemenea postură.

Bob: Câştigarea GBOB-ului naţional este cea mai mare reuşită a trupei de până acum. Suntem tare onoraţi să avem o astfel de realizare în CV-ul nostru şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem unde ne va duce viitorul.

Vlad: A fost o surpriză uriaşă pentru mine rezultatul Finalei GBOB Romania 2015. Şi a venit, pe de-o parte, ca o confirmare a faptului că drumul pe care mergem este cel potrivit şi, pe de altă parte, ca un factor motivaţional uriaş. Simpla prezenţă la Berlin este un câştig uriaş, pentru că vom cânta alături de alte trupe foarte valoroase. Dar nu ne ducem la Berlin doar ca să câştigăm experienţă! Ne dorim să ducem muzica noastră neumană pe primul loc şi la Finala Mondială Global Battle of the Bands.

Mihai: Este, cu siguranţă, unul dintre cele mai importante momente de până acum. Ne ambiţionează să dăm şi mai mult din noi şi să ne dorim să ajungem cât mai departe.

Hteththemeth GBOB

Tocmai v-aţi calificat, alături de For The Wicked, în finala naţională „Wacken Metal Battle Romania 2016”, lucru pentru care vă felicit. Ce credeţi că v-a avantajat faţă de celelalte formaţii înscrise în competiţie?
Lao Kreegan: Mulţumim frumos pentru felicitări. Legat de semifinala Wacken pot să spun că absolut toate trupele au fost valoroase. E greu să spunem ce ne-a avantajat. Poate faptul că nu prea suntem „de pe aici”. În traducere, suntem conştienţi că nu suntem normali nici la cap, nici ca muzică şi în nici un caz pe partea comportamentală. Dar, ăştia suntem noi şi probabil şi publicul şi juriul au simţit că suntem sinceri şi au fost atinşi de sinceritatea noastră.

Luci: Am un singur lucru de spus: Lao. Oricine a văzut Hteththemeth live măcar o singură dată va înţelege.

Vlad: Cred că unul dintre lucrurile care ne diferenţiază categoric de multe alte trupe este prezenţa elementelor teatrale în show-urile noastre. Majoritatea pieselor au ceva pregătit dinainte, ceva care aduce un plus muzicii, încercăm să gândim totul ca pe un spectacol amplu, nu doar ca pe un concert sau un recital. Nu va face deloc excepţie concertul de lansare a albumului nostru, „Best Worst Case Scenario”, care va avea loc pe 1 aprilie, în Club Fabrica din Bucureşti. Acolo şi la Rockstadt, pe 2 aprilie, vor fi cele mai deosebite spectacole pe care le-am avut până acum. Am pregătit mai multe lucruri speciale şi ne dorim să fie cât mai mulţi prieteni alături de noi la cele două show-uri.

La începutul acestei luni aţi lansat primul vostru videoclip oficial, „You Are My Last Girlfriend”. Care este povestea din spatele clipului? Au existat momente inedite pe parcursul filmărilor?
Lao Kreegan: În contextul poveştii apariţiei personajului Hteththemeth şi întreaga tevatură legată de această apariţie, videoclipul surprinde momentul înţelegerii faptului că oamenii nu sunt capabili să ducă sentimentul iubirii la paroxism şi că eforturile lor sunt inutile, astfel că personajul divin suferă o transformare, alegând o „cădere” în care îl implică şi pe partenerul său pământean, cei doi îndepărtându-se de superficiala societate umană şi alegând un alt drum. 

Momente inedite? Păi dacă ai vedea cum decurge o zi când suntem toţi laolaltă… Hai o zi cu noi şi ori o iei razna, ori o dai în comportament dereglat şi tu!

Bob: Când am conceput videoclipul pentru „You Are My Last Girlfriend”, intenţia a fost mereu de a pune accent pe poveste. Pentru a face acest lucru cu success, marele risc pe care ni l-am asumat a fost de a ne omite pe noi în videoclip, concentrându-ne pe actori şi pe prestaţiile lor. Personajul principal al videoclipului este „The Guy”, jucat de Bogdan Nechifor, unul dintre cei mai valoroşi tineri actori din România. În piesa „You Are My Last Girlfriend”, „The Guy” se află într-un punct crucial, moment în care realizează că adoraţia sa a fost irosită pe fiinţe umane nemerituoase. În acel moment, el devine una cu Hteththemeth urmând ca planul lor sinistru să fie pus în aplicare.

Luci: Videoclipul a venit oarecum neaşteptat, cu toate că aveam în gând să ajungem şi la capitolul acesta, însă mult mai târziu decât am făcut-o. Şansa noastră a fost oferta celor de la H!T Music Channel, care au transmis live finala românească a Global Battle of the Bands şi care ne-au pus în vedere că vor susţine câştigătorii prin difuzarea unui videoclip, în cazul în care vor fi de acord cu conţinutul acestuia. Cumva totul s-a legat, căci Vlad, colegul nostru responsabil cu claviaturile, lucrează în domeniu, chiar la Velius Media, compania care a şi realizat videoclipul. Au fost două zile nebune de filmări, completate cu alte zile la fel de nebune de căutări şi pregătiri, însă eu cred ca a meritat.

Vlad: Câteva dintre momentele inedite vor apărea pe un „Behind the scenes”, pe care îl pregătim şi pe care îl vom publica pe canalul nostru de YouTube şi pe pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/Hteththemeth/) în curând.

Noul vostru album, „Best Worst Case Scenario”, va ajunge, în curând, în mâinile tuturor fanilor voştri neumani, discul urmând să fie promovat în cadrul unui turneu ce cuprinde mai multe locaţii din ţară. Care este povestea din spatele acestui material? Cine şi cum a contribuit la realizarea lui?
Bob: Albumul nostru, „Best Worst Case Scenario”, este un album conceptual ce prezintă povestea unui personaj aparte, care nu-şi găseşte locul printre fiinţele umane mincinoase şi perfide. Călăuzit de o entitate misterioasă, acest personaj decide că este datoria lui să schimbe lumea conform viziunii sale. Această poveste a fost concepută de Lao Kreegan, el fiind ţesătorul versurilor de pe fiecare piesă. Eu am fost compozitor principal pentru acest album, fiind susţinut şi de colegii mei de trupă, având şi piese care s-au născut pur şi simplu în urma unor jam session-uri.

Lao Kreegan: Povestea albumului urmăreşte destinul unui personaj neobişnuit, aflat în căutarea sentimentului perfect al adoraţiei, susţinut şi protejat de o entitate divină, între cei doi existând o puternică legatură spirituală.

Cei care au contribuit în cea mai mare parte suntem noi, reuşind să facem în regie proprie cam totul, de la concept, compoziţie, versuri până la mix şi masterizare. Fiecare pe felia lui, dar şi de multe ori amestecând feliile. Apoi ar mai fi o grămadă de prieteni care ne-au susţinut şi ajutat cum au putut şi pe unde au putut. Pe mulţi dintre ei o să-i găsiţi la rubrica de mulţumiri din booklet-ul albumului.

Luci: Conceptual, Hteththemeth se învârte în jurul viziunii lui Lao, care are acest album în minte de peste 15 ani. Muzical vorbind, Robert a fost principalul creator al luminilor și umbrelor muzicale din povestea pe care o prezentăm. Trebuie să menţionăm că tot Robert s-a ocupat şi de producţie, înregistrări, mix şi master. Bineînţeles, fiecare membru al trupei şi-a adus contribuția în ceea ce priveşte instrumentul propriu, într-o mai mică sau mai mare măsură.

Pe data de 1 aprilie veţi lansa discul printr-un concert susţinut alături de Tiarra şi Aeon Blank, în Club Fabrica din Bucureşti. Pregătiţi ceva special pentru acest show?
Bob: Absolut! Dar nu vom dezvălui nimic până la data concertului.

Lao Kreegan: Lăsând modestia deoparte, fiecare show al nostru este special, în sensul că dăm totul din noi şi automat iese de fiecare dată diferit, căci de fiecare dată avem mai mult de oferit prietenilor noştri din public.

Vlad: Cum spuneam şi mai sus, concertele de lansare de la Bucureşti şi Braşov vor fi cele mai spectaculoase concerte Hteththemeth de până acum. Avem mai multe elemente pregătite, dar nu putem să dezvăluim nimic dinainte. Dar credeţi-ne pe cuvânt, va fi special. Iar Tiarra şi Aeon Blank sunt două trupe excepţionale, aşa că seara de 1 aprilie va fi una de poveste.

Luci: Da, pregătim un spectacol special pentru primele două concerte de lansare a albumului, cel din Bucureşti din Club Fabrica şi cel din Braşov, din club Rockstadt. Din păcate, nu cred că vom putea folosi acest concept şi în alte locaţii, din considerente financiare şi logistice.

afis-hteththemeth
Ultimele cuvinte, preferabil neumane, vă aparţin.

Luci: Live long and prosper!

Vlad: „Solitude is beautiful…”

Bob: Cuvinte neumane? Nic fan blornig cuando fluuuuu.

Lao Kreegan: Vă aşteptăm pe 1 Aprilie la Fabrica. Nu-i o păcăleală şi dovada suntem noi, Hteththemeth, cei care nu vă pot minţi!

Hteththemeth lansează un nou album, în Club Fabrica din Bucureşti, pe data de 1 aprilie 2016. Invitaţi: Tiarra şi Aeon Blank.

Număr limitat de bilete!
Preț bilete :
25 RON – disponibile până la data de 31.03.2016, pe ambilet.ro
35 RON – la intrare (în limita biletelor rămase disponibile)

Concertul va avea loc la etajul 1, fumatul fiind interzis în spaţiul de concert.

Un eveniment Maximum Rock şi Promusic Events. 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*