Dirty Shirt: „Am reusit sa facem un album pe care il consider exceptional, fara compromisuri artistice, un album pe bune”

759 vizualizări

Formația DIRTY SHIRT nu acceptă jumătățile de măsură. Tocmai de aceea, în ultimii ani, grupul maramureșean s-a mișcat prin industria „grea” autohtonă cu energia unei forțe seismice metal, de proporții uriașe.
 
Lansări discografice, premii, turnee internaționale, contracte de endrosement, Dirty Shirt este o formație care trăiește pe pielea ei visul marilor trupe din străinătate, la care aspiră atâtea grupuri românești.
 
Anul trecut, DS a câștigat locul II la Wacken Metal Battle, cel mai mare concurs internațional dedicat metalului. A urmat adjudecarea trofeelor „Best Rock Ambassador” la Metalhead Awards și „Best Romanian Metal Band” la Maximum Rock Awards (in baza voturilor venite de la public). După aceea, DS a semnat două contracte de endorsement cu Washburn și Randall!
 
Acum, Wacken Foundation, finanțată de Wacken Open Air, i-a oferit trupei sprijinul său pentru turneul național „Dirtylicious”, dedicat promovării noului disc al grupului, pentru care Dirty Shirt a pregătit o producție excepțională, la cele mai înalte standarde.
 
Lista de realizări poate continua, însă îl vom lăsa pe Mihai Tivadar, liderul formației, să vorbească în detaliu despre tot ceea ce se întâmplă cu Dirty Shirt de la un timp încoace, despre viitorul album ce urmează să fie lansat cât de curând, țelurile grupului pentru anul 2015 și multe altele, într-un interviu comprehensiv cu una dintre cele mai de succes și integre formații românești. 

Dirty Shirt Dirtylicious

„Best Rock Ambassador” la Metalhead Awards, „Best Romanian Metal Band” la Maximum Rock Awards, locul 2 la Wacken Open Air Metal Battle în 2014, contracte de endorsement cu Washburn si Randall – cred că este „safe” să spun că sunteți pe val! Cât de important este pentru o trupă să primească asemenea confirmări ale valorii?
Cred că pentru orice artist, indiferent de nivelul său de modestie, premiile astea ar reprezenta o confirmare a propriei valori și un imbold extraordinar. În cazul nostru, cred că recompensele recente sunt rezultatul evoluției constante din ultimii cinci ani. Dacă ne-ai fi întrebat în fiecare an „E Dirty Shirt pe val?”, am fi răspuns pozitiv de fiecare dată. Personal, eu văd însă mai degrabă că suntem pe același val sau drum care ne duce înainte. Am adoptat politica pașilor mărunți, ne-am luptat cu multe obstacole, și iată că începem să ajungem unde visam acum ceva ani.

Pe lângă aceste realizări, veţi cânta anul acesta în cadrul Rockstadt Extreme Fest, I Am The Rocker şi Romanian Rock Meeting, trei evenimente metal de căpătâi din România. Pregătiţi ceva special pentru aceste concerte?
Pentru noi, participarea la mai multe evenimente importante din România e ca un vis. Vom cânta pe scenă alături de nume mari ale rockului internațional. Însă, pentru noi e important turneul Dirtylicious în ansamblul său. De aceea vom pregăti un spectacol special la toate concertele.

Cum vi se pare că veți urca pe aceeași scenă cu Blind Guardian și Orden Ogan la Romanian Rock Meeting, pe 15 mai 2015?
Blind Guardian e un nume cu rezonanță pentru fanii heavy metal, și sunt cunoscuți datorită showurilor excelente. Ce să zic, suntem nerăbdători ca toate astea să se întâmple  :). Orden Ogan nu îi cunoșteam înainte de a fi anunțați la festival, sunt o trupă cu experiență vastă în undergroundul european.

„Dirtylicious”, follow-up-ul lui „Freak Show” este aproape gata – e în faza finală a producției audio. Privind rezultatul final, vi se pare ca v-ați atins scopul cu discul?
Nu m-am gandit la “Dirtylicious” ca un fel de follow-up al precedentului album. Însa într-adevăr, direcția muzicală a trupei deja prinsese contur pe “Freak Show”. În privința “scopului” albumului, pot spune că pe toată durata procesului creativ și de producție am fost încrezător în rezultatul final. Deja la nivel de machete instrumentale de bază, piesele noi sunau excelent. Pe urmă, colaborarea cu muzicienii tradiționali a fost extraordinară: niște oameni extrem de talentați, profesioniști și deschiși din punct de vedere artistic. Până în prezent, toate etapele producției s-au desfășurat minunat: de la înregistrările din 7 Cats Studio, Baia Mare, până la versiunea premix a pieselor, pe care deja am trimis-o pentru finalizare.

Însă recunosc că au fost momente în care simțeam o presiune mare, în parte tocmai datorită calității albumului “Freak Show”: va ieși cel puțin la fel de bun? O altă presiune a venit din faptul că am investit foarte mult timp şi pasiune într-un proiect ambițios cu implicarea unor resurse importante: îmbinarea armonioasă între rock/metal şi muzica tradițională, la un nivel fără precedent. Au fost momente în care ne întrebam dacă “trip”-ul nostru se va materializa exact în forma pe care ne-o doream. Din fericire, ne-am îndeplinit visul de a duce acest proiect la bun sfârşit, şi suntem nerăbdători să-l prezentăm publicului larg.

De ce ați ales să faceți înregistrările în România iar mixarea și masterizarea în Los Angeles?
Din 2010, când am înregistrat majoritatea albumului “Same Shirt Different Day” în Franța, România a progresat mult pe partea de producție audio. Astfel, în prezent găsești și la noi studiouri și ingineri de sunet de calitate. Pentru înregistrări, am avut o colaborare excelentă cu Dan Secheli (7 Cats Studio) și Adrian Uritescu (LosBass5 Studio). Producția artistică, aranjamentele, editarea și mixul inițial le-am făcut eu, deoarece de la “Freak Show” încoace am câștigat mult în experienta pe partea de producție audio. Însă mixul final îmi doream să fie făcut de Charles „Kallaghan” Massabo, un inginer de sunet excepțional, stabilit în prezent la Los Angeles. El a fost producătorul albumelor precedente. În ceea ce privește masteringul, am optat pentru o persoană care se potrivește cu sound-ul nostru și se încadrează cel mai bine în bugetul disponibil. Cred că pentru mulți muzicieni și fani metal, numele Alan Douches (n.r. mastering pentru albumele formatiilor: MotörheadSepultura, Mastodon, Killswitch EngageSymphony X, Death, Chimaira, Cannibal Corpse, Belphegor, Baroness, Atheist, Aghora, Deicide, Flotsam and Jetsam si multe altele)  sună cunoscut. De asemenea, la fel ca pe albumele precedente, vrem să avem un “touch” occidental privind sunetul.

Cat de importanți sunt producătorii în realizarea unui album? Vrem să auzim acest lucru direct de la sursă, de la o trupă cu experiență.
Producătorii au o responsabilitate și o contribuție foarte importantă la realizarea unui album: începând cu producția artistică (dacă e realizată de o persoană din exterior), până la calitatea sunetului și ambianța creată.

Dirty Shirt este una dintre formațiile cu cel mai „masiv” sunet din România. Cum obțineți acest sondwall consistent și de ce nu va mulțumiți cu mai puțin?  
Mereu am învățat de la cei cu care colaborăm și interacționăm. Cum am organizat festivalul „East West Fest” în Franța și în România, și am făcut turnee alături de trupe tari din undergroundul francez (Eths, Tripod, Babylon Pression), am învățat foarte multe de la ei: pregătirea unui proiect, organizarea turneului, gestiunea în timpul turneului, atitudinea și soundul pe scenă. O altă etapă importantă în crearea soundului Dirty Shirt au fost colaborările cu ingineri de sunet francezi. Pe de o parte, am asistat la înregistrările, editarea și parțial mixul albumului „Same Shirt Different Day” și am învățat multe atunci. Pe urmă, două turnee integrale am avut doi sunetiști live francezi, Alex și Ben, alături de care am făcut rezidențe (repetiții în condiții de concert, cu sunet, lumini, etc.) și am lucrat împreună la sound. Cred că aceea a fost perioada în care soundul Dirty Shirt a devenit o „marcă înregistrată”. Bineînțeles, documentarea individuală și experienta live destul de serioasă (cred că avem peste 150 de concerte în ultimii cinci ani) au avut un cuvânt de spus.

De ce ati ales sa lucrati cu un taraf si cum ati putut impaca atat de multi oameni, ca timp, dar si muzical?
Compoziţia pentru „Dirtylicious” a început imediat după finalizarea albumului „Freak Show”. Eram în prima parte a turneului când au apărut primele idei. Pe parcurs ne-am dat seama că toate piesele au influenţe tradiţionale. Devenea clar faptul că va fi un album orientat puternic spre folclor, balkan, world music. Rapid, ne-am dat seama că avem oportunitatea de a produce o muzică nouă, originală, o simbioză între două lumi aparent incompatibile. Nu am stat pe gânduri şi rapid am găsit muzicienii potriviţi. Ca timp a fost foarte dificil. Am lucrat intens la acest proiect peste un an datorită producţiei mari şi a numărului mare de persoane implicate (23 de persoane active din punct de vedere artistic sau tehnic). Însă sunt bucuros că toată lumea, fără exceptie, a făcut o treaba extraordinară, şi rezultatul final e pe măsură.

Celor din „Transylvanian Folkcore Orchestra” le place metalul?
Nu cred că sunt fani metal. Însă au descoperit un univers nou alături de noi și, culmea, le-a plăcut foarte mult. La început au părut neîncrezători, dar foarte rapid și-au dat seama că e serios ce facem, știm ce vrem, și au devenit foarte deschiși și implicați. Poate faptul ca toți au tangențe și cu alte genuri de muzică, nu doar populară, a contat. De exemplu Marius Sabo (vioara) e dirijor la Ansamblul Național Transilvania, Andrei Oșan (clarinet) termină în curând conservatorul din Cluj-Napoca, Csaby Cserey e un percuționist respectat pe scena jazz și experimentală din România, iar Leonard Negrea face parte dintr-o o familie cunoscută de muzicieni din nord-vest, fiind un instrumentist extraordinar.

Care a fost unul dintre cele mai hazlii momente din întregul proces de realizare a „Dirtylicious”?
Greu de găsit un moment anume. Faza e că s-au întâmplat aşa de multe, într-o ambianţă faină, că se amestecă… Însă momentele mele preferate din timpul realizării albumului „Dirtylicious” au fost cele de simbioză muzicală, de unison, între cei care au participat. E un sentiment de nedescris când mai multi oameni „aud” acelaşi lucru înainte de a discuta sau schimba informaţii despre acesta. Un exemplu cu Rini (solist): la un moment dat îmi era clar că ar merge o parte inspirată din „Pintea Haiducul” ca intro voce la Maramu’, însă nu apucasem să discut cu nimeni din trupă. Dupa nici o oră mă suna Rini să-mi spună: „Ştii ce ar merge ca intro la Maramu’?”. Evident, ştiam amândoi  :).

Sau finalul de la piesa „Dirtylicious”: structura de bază a pasajelor metal şi înlănţuirea lor au fost compuse într-un singur jam, însă rămăsese doar la stadiul respectiv. In studio, când am tras ţambalul, am uitat înregistrarea pornită, şi Leo s-a apucat să improvizeze. Era genial, aşa că l-am rugat să mai improvizeze de trei ori ca să am de unde alege. Cu un pic de editare şi alegeri în privinţa aranjamentelor la ţambal a ieşit extraordinar. Mai mult chiar, când am înregistrat clarinetul, la fel am uitat să opresc înregistrarea, si Andrei a improvizat un solo care, după câteva încercări şi discuţii, a devenit soloul final pe piesă. De aici, era clar că şi Csaby va veni cu idei la percuţii, pe urmă voci adiţionale, etc. În prezent, pasajul respectiv este departe de cum era iniţial proiectat, tocmai datorită faptului că evident a avut loc o „alchimie” muzicală. Sunt sigur că se simte asta pe tot albumul.

Cam pe când estimaţi că va ieţi discul?
În mod normal, albumul va fi disponibil într-o lună maxim. Oricum, înainte de turneul de lansare, asta e clar.

Plănuiţi încă un turneu internaţional şi pentru acest album?
Da, bineînteles. Avem deja experienţa a două turnee europene, şi ne dorim un nou turneu internaţional. De data asta ne dorim să cântăm şi-n alte ţări europene. Însă numărul de evenimente confirmate în acest an e deja mare, şi avem nevoie de timp pentru pregătirea turneului şi finalizarea albumului. Astfel, cel mai probabil vom face un nou turneu internaţional doar în 2016.

Care este ţelul vostru numărul 1 pentru 2015?
DIRTYLICIOUS!!! Atât albumul, cât şi turneul, sunt un proiect comun. Albumul e deja 95% terminat, şi ţelul cred că a fost atins: am reuşit să facem un album pe care îl consider excepţional, fără compromisuri artistice, un album „pe bune”, pe care totul a fost inregistrat cu adevăraţi muzicieni. Sunt de asemenea încrezător în privinţa reacţiei publicului si a presei. Am urcat, de exemplu, versiunea demo de la „Maramu’” pe Soundcloud, şi a depăşit deja 15.000 de ascultări.

În ceea ce priveşte turneul, faptul că am obţinut finanţare din partea Wacken Foundation a făcut posibil un alt ţel: un turneu alături de colaboratorii de pe album. Nu va fi posibil într-o formulă integrală la toate concertele, însă vom fi mereu cel puţin 9 muzicieni pe scenă, ajungând la unele concerte chiar la 12. Aşteptăm publicul la concerte şi promitem un show extraordinar.

Noul website DIRTY SHIRT poate fi accesat AICI.
Pagina de FACEBOOK a trupei este disponibila AICI.

Momentan, datele turneului „Dirtylicious” sunt urmatoarele.

Miercuri 6 Mai – Hesh Experience, Baia Mare
Joi 7 Mai – Daos, Timisoara
Vineri 8 Mai – Moszkva, Oradea
Sambata 9 Mai – Zamfirescu, Satu Mare
Duminica 10 Mai – Palatul Culturii, Sighet
Miercuri 13 Mai –  Jazz & Blues Club, Tg. Mures
Joi 14 Mai – Rockstadt, Brasov
Vineri 15 Mai – Romanian Rock Meeting, Bucuresti
Sambata 16 Mai – The Shelter, Cluj Napoca
Sambata 15 August – Rockstadt Extreme Fest, Rasnov

Poster Dirty Shirt Turneu Complet

Info turneu

Fanii pot asculta o prima piesa, varianta demo, extrasa de pe noul album, intitulata „Maramu'”. Aceasta este disponibila pe Soundcloud.

Un preview instrumental demo al albumului este disponibil aici :

RRM FB Nou


INFORMATII DESPRE BILETE:

Biletele se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, Humanitas, online pe www.eventim.ro), prin IaBilet.ro si prin sistemul PayPal sau direct de la sediul Maximum Rock Romania.

Bilet VIP – 200 lei / 45.5 euro (40 bucati, disponibile doar prin PayPal) – include:
– acces eveniment

– acces warm up party eveniment*
– acces meet & greet pentru toate formatiile din eveniment
– poster festival
– pachet cu materiale promotionale
* cu ocazia acestui eveniment se vor organiza mai multe concerte (warm up party-uri), iar cu acest bilet VIP dvs puteti alege unul dintre acestea.

Romanian Rock Meeting – VIP Ticket


Pentru persoanele care doresc sa achizitioneze bilete VIP, organizatorii vin in intampinarea lor si le ofera posibilitatea de a le plati in doua rate astfel:
– prima rata de 100 lei prin sistem PayPal
– a doua rata, in valoare de 100 lei, in ziua concertului la ridicarea biletului VIP de la casa de bilete.

Romanian Rock Meeting – VIP Ticket (2 rates)

Bilete Normale:
  – 69 lei (15.5 euro) pana la data de 31.08.2014 – Sold Out!
  – 78 lei (18 euro) – Sold Out!

  – 87 lei (20 euro)  in perioada 27.02.2015 – 31.03.2015 (in limita a 250 de bilete) Disponibile

 

Romanian Rock Meeting – Normal Ticket

  – 95 lei in perioada 01.04. – 16.05.2015 Indisponibile momentan!
  – 110 lei in ziua evenimentului: 17.05.2015 Indisponibile momentan!

Biletele / abonamentele achizitionate prin paypal vor fi ridicare in ziua evenimentului, de la punctul special amenajat la intrare, sau la cerere cu maxim 10 zile inainte de eveniment, pe baza unui act de identitate.

   Pentru a fi la curent cu ultimele informatii legate de acest festival, nu uitati sa ne dati un LIKE aici: 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*