Dirty Shirt participă la WOSP – The Grande Finale 2023 (Polonia)

Dirty-Shirt-Warsovia-2023
Dirty-Shirt-Warsovia-2023

Dirty Shirt va participa la WOSP (The Great Orchestra of Christmas Charity) – The Grand Finale Fundraiser, cel mai mare eveniment caritabil din Polonia, realizat de fundația WOSP, organizatorii festivalului Pol’and’Rock (festivalul muzical ce deține recordul de public prezent în Europa, înainte de pandemie ajungand la peste 700.000 spectatori). Cum maramureșenii noștri au impresionat ultimele două ediții Pol’and’Rock, au fost invitati la Grande Finale din acest an, programul lor fiind unul foarte intens:

Sambata 28 Ianuarie – Centrum Kultury (Żyrardowie)
Duminica 29 Ianuarie – Grand Finale – TV Studio (Varsovia)
Duminica 29 Ianuarie – Grand Finale – Open Air (Varsovia)

Concertele de duminică vor fi transmise în direct integral, în alternanță pe mai multe canale de televiziune naționale poloneze (TVN, TVN24 și TTV) dar și online pe YouTube si Twitch.

Deși mai puțin cunoscută la nivel internațional decât Pol’and’Rock, The Grand Finale e apogeul unui
proiect uriaș de colectare de donații, în principal pentru aparatura medicală din spitalele de copii din Polonia. Obiectivul din acest an este furnizarea de echipament de diagnostic rapid a infecțiilor bacteriene ce provoacă septicemia.

Proiectul The Grand Finale acaparează atenția unei țări întregi, peste 1.700 de centre de colectare donații fiind gestionate de sute de mii de voluntari. Mai mult, campania e activă la nivel internațional, oriunde există comunitați poloneze suficient de mari (Europa, Americi, Japonia, Australia), inclusiv pe vapoarele cu echipaj polonez și la stația de cercetare de la Polul Nord! Doar anul trecut, proiectul a reușit să strângă peste 47 milioane de euro, iar în cei 30 de ani de existență, nu mai puțin de 360 milioane de euro, ceea ce a însemnat 70.000 de echipamente medicale pentru spitalele din țară.

Grand Finale este, de asemenea, o ocazie rară de a sărbători alături de această comunitate formidabilă ce susține necondiționat o cauză înaltă, ziua fiind plină de evenimente, activități, concerte și concursuri sportive în întreaga țară, iar comunitățile se unesc pentru a se distra și a strânge fonduri. În plus, această inițiativă îi inspiră pe oameni să facă voluntariat și să se angajeze în activități sociale.

Tot acest proiect a început cu mulți ani în urmă, în 1993, de la un om extraordinar, când la fel ca România, Polonia era o țară cenușie și tristă, ce traversa dificultăți economice si sociale majore: nimeni nu avea încredere în nimeni, cu atât mai puțin în instituțiile publice. Este vorba de Jurek Owsiak moderatorul unui program TV de muzică, foarte popular printre tineri în acea perioadă. Într-o zi, a aflat de o campanie TV făcută de un renumit spital polonez, ce făcea apel la donații pentru a cumpăra un echipament specializat pentru tratarea copiilor. Anunțul a fost trist și nereușit. Era practic imposibil să notezi numărul lung al contului bancar la timp pentru a transfera niște bani. Jurek și-a dat seama că acest mod de strângere de fonduri nu este eficient și a decis să încerce să ajute această cauză într-un mod mult mai distractiv și eficient în același timp, folosind programul său ca platformă pentru a ajunge la oameni.

Televiziunea poloneză a acceptat să-i acorde timp la emisiune, însa doar în ianuarie, când nu se întâmplă nimic interesant. Și așa a început să adune fonduri pentru spitalele de copii. Spre surprinderea lui și a tuturor, oamenii din toată țara au început să trimită bani în număr foarte mare, au crezut cu adevărat în această idee. În cele din urmă, a reușit să adune mult mai mult decât era de fapt necesar. Și așa a decis să înființeze o fundație, acum 31 de ani. De-a lungul anilor, fundația a crescut în popularitate, implicâdu-se mulți oameni celebri: jurnaliști, sportivi, artiști, regizori, companii etc. Fundația se numește WOSP (The Great Orchestra of Christmas Charity), pentru că este
ca o orchestră uriașă și colorată, care, desigur, cântă tot anul, dar există o zi în fiecare an, întotdeauna în ianuarie, când are loc The Grand Finale al Orchestrei (ca și termenul muzical „grand final” dintr-o operă).

Mai mult, Jurek a fost întotdeauna un pasionat de muzică și festivaluri și a crezut în idealurile de libertate și toleranță. În 1995, a vizitat SUA, unde a participat la o reconstituire a legendarului Festival de la Woodstock. De atunci, a început să viseze să organizeze un eveniment similar în Polonia. Polish Woodstock, așa cum a fost numit pentru prima dată Pol’and’Rock, a fost creat pentru a mulțumi tuturor voluntarilor care au participat anual la Grand Finale. Din acest motiv, precum și pentru că se bazează pe Woodstock’69, festivalul a fost întotdeauna un eveniment gratuit. Pol’and’Rock este visul lui Jurek care s-a împlinit, devenind un eveniment legendar în istoria muzicii poloneze, un pic ca și originalul Woodstock’69 din SUA.

Istoria (pe scurt) WOSP – Grand Finale și Pol’and’Rock în engleză poate fi urmarită aici.

Pe Jurjek l-ați putut vedea prezentând formația Dirty Shirt la ultimele două ediții Pol’and’Rock :


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*