Legendarul chitarist Jeff Beck s-a stins din viață

Legendarul chitarist Jeff Beck a murit la vârsta de 78 de ani, a confirmat reprezentantul său. Beck a murit marți (10 ianuarie) după ce „a contractat brusc meningită bacteriană”, a confirmat reprezentantul său. „Familia lui cere intimitate în timp ce procesează această pierdere extraordinară”, a adăugat reprezentantul.

După o carieră spectaculoasă, Beck a fost recunoscut universal drept unul dintre cei mai talentați și importanți chitariști din lume. A cântat alături de unii dintre cei mai mari artiști de rock, blues și jazz.

Pe parcursul distinsei sale cariere muzicale de peste 50 de ani, el a câștigat opt ​​premii Grammy. A fost clasat de Rolling Stone drept unul dintre cei „100 cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor”. A fost inclus în Rock And Roll Hall Of Fame de două ori. O dată ca membru  The Yardbirds și din nou ca artist solo. În vara lui 2016, virtuozul chitarei a sărbătorit cinci decenii de muzică cu un concert extraordinar la celebrul Hollywood Bowl.

Când a fost inclus în Rock And Roll Hall of Fame pentru a doua oară în 2009, Beck a spus: „Cânt așa, pentru că îmi permite să vin cu cele mai răutăcioase sunete posibile. Acesta este ideea acum, nu-i așa. Nu-mi pasă de reguli. De fapt, dacă nu încalc regulile de cel puțin 10 ori în fiecare melodie, atunci nu-mi fac treaba cum trebuie.”

Beck l-a înlocuit pe Eric Clapton ca chitarist principal al grupului The Yardbirds în 1965. Mai târziu a format The Jeff Beck Group, cu Rod Stewart la voce și Ron Wood la bas. Cele două albume ale lor, Truth (1968) și Beck-Ola (1969) deveneau pietre de încercare muzicală pentru rock-ul din anii următori.

Următoarea mutare a lui Beck, în continuă evoluție – un trio puternic cu basistul Tim Bogert și bateristul Carmine Appice, care a lansat Beck, Bogert And Appice (1973), a spulberat încă o dată preconcepțiile oamenilor despre cum ar trebui să sune un chitarist rock.

Flash (1985) l-a ținut pe Beck în lumina reflectoarelor. A câștigat premiul Grammy pentru „Cel mai bun instrument rock” pentru piesa Escape. Un al doilea Grammy a venit cu Guitar Shop cu Terry Bozzio și Tony Hymas. Un al treilea pentru Dirty Mind de pe albumul You Had It Coming  a venit în 2001.  2009 a adus platină pentru vânzările Performing This. Week… Live at Ronnie Scott’s. A câștigat un Grammy pentru A Day In The Life.

Uimitorul album solo al lui Beck din 2010, Emotion & Commotion, a adus alte două premii Grammy. Beck a fost nominalizat la cinci categorii înainte de a câștiga trei: „Cea mai bună interpretare instrumentală rock” pentru Hammerhead și „Cea mai bună interpretare instrumentală pop” pentru Nessun Dorma, ambele din Emotion & Commotion și „Cea mai bună colaborare pop cu voce”. pentru Imagine, colaborarea sa cu Herbie Hancock.

Albumul Rock ‘N’ Roll Party (Honoring Les Paul) a fost nominalizat la Grammy 2012 pentru „Cel mai bun album rock”. În 2016 a lansat Loud Hailer. În 2017 a fost lansat Jeff Beck: Live At The Hollywood Bowl, ambele fiind apreciate de critici pe scară largă.

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*