Chiar daca rockul romanesc isi petrece cel mai mult timp dincolo de lumina reflectoarelor industriei muzicale, acesta este foarte bogat in produse. O mare parte dintre acestea isi au originea in Timisoara, acest „breeding ground” pentru trupe ca Negura Bunget, Dordeduh, Argus Megere, Implant Pentru Refuz si altele.
Totusi, in ultimii ani, s-au lansat proiecte mai putin cunoscute, din care fac parte muzicieni consacrati din mediul underground. Unul dintre acestia, si probabil cel mai notabil, este Edmond Karban, cunoscut de publicul larg ca „Hupogrammos”. Edmond, pe langa Dordeduh, a construit, alaturi de Sol Faur, Mihai Moldovanu si Sergio Ponti, un concept nou, intitulat Sunset In The 12th House. Am avut ocazia sa vorbim, in interviul de mai jos, despre aceasta formatie, am „prins” cateva confesiuni exclusive despre albumul de debut, precum si despre planurile de viitor ale trupei.
Potrivit paginii oficiale, Sunset In The 12th House a semnat, la jumatatea anului 2014, un deal cu cei de la Prophecy Productions pentru lansarea oficala a albumului de debut. De ce ati ales aceasta casa de discuri?
Ziua buna tuturor. Pai motivul este destul de simplu: Dordeduh este semnata la aceeasi casa de discuri, iar eu lucrez pentru ei in domeniul booking-ului. Ei ne-au oferit un contract bun, avand in vedere conditiile actuale precare ale industriei muzicale, asadar a fost o optiune destul de fireasca.
Albumul vostru de debut se va intitula “Mozaic”. A fost pana acum stabilita o data de lansare? Vom auzi in curand primele piese extrase de pe acest material?
Da, albumul se va numi „Mozaic”. In saptamanile ce urmeaza vom stabili si o data de lansare a albumului. Ce pot spune de pe acum este faptul ca albumul va aparea doar pe vinil si digipak, iar in curand vom pune pe internet un teaser ce va contine cateva secunde din fiecare piesa de pe album.
Numele “Sunset In The 12th House” simbolizeaza un fel de calatorie astrologica a subconstientului nostru. “Mosaic” este albumul care va urmari si va prezenta in amanunt conceptul identificat in numele formatiei, sau va descrie o poveste noua, axata pe semnificatia titlului sau?
„Mozaic” nu este un album conceptual in adevaratul sens al cuvantului. Urmareste un concept, dar nu este cel dat de numele formatiei. De asemenea, abordarea este diferita in comparatie cu Dordeduh, unde construim piesele dupa un concept deja existent. Pentru Sunset in the 12th House lucrurile sunt mult mai relaxate, fiecare piesa fiind o entitate individuala, mult diferita de celelalte piese existente pe album. Este si motivul pentru care albumul se numeste „Mozaic”.
Exista vreo elgatura intre aceste cantece si Dordeduh?
Nu, muzica Sunset in the 12th House nu are nicio legatura cu Dordeduh. Insa are legatura cu un proiect ce a fost infiintat in 1994 si care s-a destramat in 2001. Acest proiect s-a numit Makrothumia, iar in momentul in care ne-am despartit am avut 4-5 piese incepute pentru un nou album al formatiei. Unele dintre materialele respective le-am compus undeva prin 97-98. Asadar, aveam cateva teme muzicale pe care le-am adaptat pentru Sunset in the 12th House. Insa vorbim de 2-3 teme muzicale. In rest, totul este compus proaspat, special pentru aceasta formatie.
Intentionati sa lansati si cateva videoclipuri in viitor? Mi-a placut foarte mult abordarea lui Costin Chioreanu pentru videoclipul piesei “Dojana”, si ar fi pacat, dupa parerea mea, ca ideile voastre sa nu se lege de cele ale sale.
Da, intentionam sa lansam cel putin un videoclip pentru una din piesele de pe album, pentru care deja avem mult material filmat si care va aparea cat mai curand. Cum coperta este facuta de Costin Chioreanu, am discutat ca el sa se ocupe si de aspectul video, iar daca timpul lui ii va permite, vom avea un nou videoclip ca produs al colaborarii noastre.
Luand in cosiderare faptul ca multe trupe post-rock folosesc elemente vizuale specifice in prestatiile live, v-ati gandit sa faceti la fel? Mai mult decat atat, va simtiti bine cand sunteti descrisi ca fiind o formatie de post-rock?
Am avut deja doua concerte in care am folosit materiale video ca suport pentru muzica noastra. Da, pregatim si niste visuals pentru prestatiile live, insa in momentul de fata suntem inca in etapa filmarilor in ceea ce priveste acest aspect.
Da, nu avem nimica impotriva sa fim priviti si catalogati ca o formatie post rock. Sincer, e bine ca ne catalogheaza altii, caci eu nu stiu pe unde as incadra muzica noastra.
Urmeaza ca in 2015 sa vedem Sunset In The 12th House intr-un turneu de promovare prin tara sau prin afara? Sau in 2016?
De indata ce vom sti data lasarii albumului, vom incepe booking-ul pentru un turneu de promovare atat in Romania, cat si in strainatate. Toate astea se vor intampla cel mai probabil la finele acestui an.
Ce parere ai despre post-rock-ul de astazi? Consideri ca este privit ca un gen inca nerafinat sau ca un stil care mai are multe de spus in deceniul urmator?
Post rock-ul este o muzica placuta, accesibila unui public destul de larg, si invita la introspectie. Ce as mai putea spune este ca e un gen destul de contradictoriu; pe deoparte este un gen expresiv, care prezinta multa emotie umana, in acelasi timp la multe formatii aceasta fixare pe emotie este destul de superficiala. Este frumos ca e un stil destul de vast, in sensul ca post-rock-ul cuprinde o arie muzicala destul de vasta si ca este o muzica non-invaziva. Nu as putea spune ca este sau nu o muzica ce va caracteriza deceniul urmator, dar este o muzica ce insumeaza multe tendinte din deceniile anterioare, avand cumva baza in muzica anilor 70.
Foarte multi oameni isi gasesc inspiratia in lucruri din jurul lor. Ce anume te motiveaza sa continui sa faci muzica si astazi?
In cazul meu cred ca sursa inspiratiei se afla in interiorul meu. Am credinta ca muzica poate inspira si chiar influenta oamenii in a deveni mai buni, in a avea o abordare mai aproape de inima lor, mai aproape de cine sunt ei cu adevarat. Sunt suficiente lucruri stricate in fel si chip in jurul nostru si prea putina autenticitate si sinceritate. Mi-ar placea sa pot sa creez o muzica care sa transmita si sa invite la adevar si numai adevar…
Iti multumesc mult pentru acest interviu si sper ca dorintele tale si ale trupei sa se indeplineasca asa cum iti doresti. Ultimele cuvinte iti apartin…
Multumesc frumos pentru urare, pentru interes si pentru sustinere. Numai bine tuturor.
Lasă un comentariu