George Popescu (R.U.S.T.): “Standardizarea și șabloanele industriei muzicale actuale nu ni se potrivesc deloc”

1.276 vizualizări

 

Săptămâna aceasta trupa R.U.S.T. va lansa un album nou și un box set aniversar în cadrul unui concert care va avea loc joi, 24 noiembrie 2016, la clubul Fabrica din București, de la ora 21:00. Cu ocazia concertului, trupa METROCK va fi special guest și va susține un recital special, dedicat memoriei celui ce a fost inegalabilul chitarist George Pătrănoiu.

Ca să mai aflăm una-alta, l-am “luat la întrebări” pe George Popescu, bassistul și liderul trupei R.U.S.T.

Salut! Încep cu o întrebare “abruptă”, pentru cei mai curioși dintre noi: de unde vine numele de R.U.S.T. sau care-i “etimologia” acestui acronim?

Răspunsul se găsește chiar în piesa R.U.S.T. (Rock Under the Sign of Thunder), piesă ce deschide primul nostru LP “Legends”.

De ce cântați heavy metal, ce trupe au constituit o influență majoră pentru voi și cum vedeți ponderea voastră de originalitate în acest stil?

 Cântăm heavy-metal și avem influențe ale clasicilor genului (Manowar, Iron Maiden, Black Sabbath, Dio, Judas Priest), pe care ni le asumăm deoarece fără acești clasici trupa R.U.S.T. nu ar fi existat. Considerăm că esența oricărui demers artistic este sinceritatea, nu originalitatea de dragul originalității, dar atunci când mergi pe drumuri  pe care au mai mers și alții, important este să lași urmele propriilor pași. Noi nu credem în „ascultați și voi cum se cântă în ziua de azi”, după care să mimăm sound-ul respectiv în ideea de a atrage atenția asupra noastră cu ”sonorități trecătoare, la modă”. Nu ne interesează care este trendul de anul ăsta în metal. Muzica, indiferent de gen, trebuie să treacă testul timpului pentru a-și dovedi valoarea.

De ce ați optat să scoateți noul album fără o casă de discuri?

Am ales să lansăm acest nou album fără suportul unei case de discuri , pentru că vrem să jucăm după propriile noastre reguli: data lansării, promovarea albumului, drepturile de distribuție. Pe de altă parte, standardizarea și șabloanele industriei muzicale actuale, nu ni se potrivesc deloc și încă nu am primit acea ofertă suficient de tentantă încât să ne convingă să ne transformăm dintr-o ‘’trupă” într-un “produs muzical” .

Am ascultat noul vostru album și, din punct de vedere al producției, este mult mai bine decât producțiile anterioare. Însă nu e ceva conceptual. De ce?

”The Wings of Vengeance” este un album eterogen, cu tematici și sonorități mai variate comparativ cu ”Legends”. Este un pas înainte din toate punctele de vedere, compoziție, interpretare și producție. Nici ”Legends” nu este un album conceptual, este mai omogen ca tematică și sonoritate, dar Zeii Rock-ului încă nu ne-au transmis inspirația unui album conceptual.

Descrie în câteva cuvinte box set-ul aniversar. Care este explicația graficii gen “Transformers”?

 Box set-ul “Thunder’N Dust” reunește între coperțile sale primii zece ani de înregistrări de studio, relevând în același timp procesul de maturizare prin care a trecut R.U.S.T. , de la demo-ul ”The Beginning” până la „The Wings of Vengeance”. “Transformer-ul” este o metaforă ce ne reprezintă pe noi în acest moment; o construcție puternică aflată în plină expansiune… Rămâneți pe recepție și veți vedea ce urmează .

 Avem o piață mică pentru ceea ce înseamnă metal autohton. Ce anume nu funcționeaza acum așa cum v-ați dori? Ce vă dă cele mai mari dureri de cap?

Ne mâhnește că scena de metal autohtonă este promovată și prezentată, în general, doar ca o activitate conexă consumului de bere din weekend. Am vrea să cântăm mai des decât o facem în momentul de față și în cât mai multe locuri, dar nu în orice condiții și în nici un caz cu intrare liberă. Din păcate pentru trupele de rock, indiferent de notorietatea pe care o au, nu există o infrastructură pe care să o poată accesa (o rețea de promoteri locali sau un circuit de cluburi), fiecare se descurcă cum poate. Când vedeți afișe ce anunță turnee naționale, cu câte 15-20 de locații înșirate frumos una sub alta, este doar o iluzie a reușitei cu care unii chiar se amăgesc, pentru că în majoritatea acestor locații, condițiile tehnice sunt mult mai slabe decât cele pe care trupele le au la sala de repetiții. Vreau sa subliniez că această situație nu este caracteristică doar României. Nici Europa nu stă prea grozav la capitolul underground.

Considerăm de asemenea că pe lângă componenta de ”entertainment”, rock-ul are și o componentă social și culturală. Rock-ul înseamnă libertatea spiritului și revolta împotriva normei, fiind un fenomen cultural în sine. Aici apare marea problemă, cu care se confruntă underground-ul românesc. Oamenii care în anii ’70 -’80 animau mișcarea rock (o mișcare de rezistență la acea vreme), nu au avut cui preda ștafeta la sfârșitul anilor ’90 , motiv pentru care nu mai avem o cultură rock.

 Crezi că trupa R.U.S.T. poate deveni un business, o sursă de câștig “numai din muzică”?

Nu cred că poate fi vorba despre așa ceva deocamdată. Am însă ca prim obiectiv, pe care îl consider realizabil, să ajungem la faza în care nu mai trebuie să venim cu bani de acasă pentru a ne produce albume si concerte.

Am înțeles că veți lansa noul album într-un format mai special. Despre ce este vorba?

Am ales să lansăm albumul “The Wings of Vengeance” pe un stick usb personalizat din mai multe motive . În primul rând , pe lângă albumul în sine (în format wav) si booklet-ul aferent, ‘’device-ul” conține si videoclipurile piesei The Seeds of Evil/Urma Răului, în ambele variante, engleză/română , la calitate HD, plus o colecție de wallpaper-uri la diverse rezoluții.

În al doilea rând, trăim o realitate pe care industria muzicală o cunoaște dar refuză să o accepte public; suportul fizic pentru muzică (CD, DVD, vinil) va deveni în câțiva ani un obiect dedicat exclusiv colecționarilor. Nu ne-am temut să facem acest pas înspre ‘’digital’’, oferind în același timp fanilor posibilitatea de a reutiliza stick-ul respectiv și în alte scopuri .

 Pe 24 noiembrie lansați oficial noul album, într-un concert în club Fabrica. La ce să ne așteptăm?

La un show ‘’in your face”, sincer și fără abureli, 100% heavy-metal, cu invitați surprinzători si cu un ‘’special guest” de excepție, legenda Metrock.

Bilete aici: http://ambilet.ro/event.html?id=63
Facebook event: https://www.facebook.com/events/195775214184761/
Facebook R.U.S.T: https://www.facebook.com/rustheavymetal/


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*