Intr-un peisaj cultural in care stramosii neamului romanesc sunt mai degraba obiect de batjocura decat motiv de mandrie, formatia de metal GOD – The Barbarian Horde are curajul sa scoata la lumina valori uitate.
Trupa este una dintre cele mai interesante de pe scena autohtona de muzica grea, abordand sonoritati cu tente de folk metal, pagan, gothic, black si chiar si grind.
Aparitiile scenice ale baietilor sunt unice prin teatralitatea tinutelor inspirate de vesmintele din vremuri de demult. Mai mult, utilizarea studiata a simbolurilor dacice, impreuna cu decorul scenic, creeaza o atmosfera speciala la fiecare concert.
Formatia GOD – The Barbarian Horde este una dintre putinele trupe „tematice” din Romania, care se prezinta in fata publicului ca o trupa-manifest, dispusa sa ofere tot ce are mai bun pentru a transmite un mesaj de revalorificare a istoriei si a semnificatiilor trecutului stramosesc.
Si nu doar noi suntem incantati de existenta unui asemenea grup, ci si cei de la Wacken Open Air Festival, care sunt bucurosi sa gazduiasca un concert GOD – The Barbarian Horde pe scenele prestigioase pe care vor urca formatii ca Amorphis, Candlemass, Rammstein, Lamb of God, Meshuggah si multi altii.
Ne-am spus ca este important sa aflam mai multe despre aceasta prestatie unica – o realizare mareata pentru orice formatie autohtona -, dar si despre planurile de viitor ale GOD – The Barbarian Horde, asa ca i-am convocat pe baieti la un interviu.
Despre cum vor duce dansul ielelor la Wacken, dar si despre importanta respectarii trecutului istoric cititi mai jos.
In primul rand, vorbiti-ne despre Wacken. Cum ati ajuns sa cantati acolo si ce simtiti cand va ganditi ca veti urca pe scena unui festival atat de maret, incat este sold-out in fiecare an?
[Gelu]: Avand in vedere ca Wacken Open Air este cel mai mare festival international de metal, ne-am dorit dintotdeauna sa urcam pe scena lui, iar acum 3 ani am luat la cunostinta de aceasta posibilitate, oferita de concursul W:O:A Metal Battle, a carui finala se tine anual in Sibiu. Abia anul acesta am fost alesi sa reprezentam Romania, ceea ce ne bucura enorm, pentru ca odata cu sentimentul reusitei a venit si experienta fructificarii pregatirilor asidue. E o satisfactie. Acolo, desi vom avea doar 20 de minute pentru prestatie, dorim sa incantam publicul si, de ce nu, sa facem un show atractiv. Cam asta gandim momentan. La intoarcere o sa va comunicam senzatia.
Iata cum v-au descris cei de la Wacken: „GOD este una dintre putinele formatii care stiu sa sarbatoreasca mostenirea culturala a stramosilor lor si reprezinta ea insasi o deschizatoare de drumuri in metalul romanesc”. Va regasiti?
[Gelu]: Da, suntem pasionati de istoria neamului romanesc, care inspira multe din motivele regasite in melodiile trupei. De asemenea, generatia care ne urmeaza pare sa treaca cu vederea multe aspecte importante care tin de stramosii nostri, iar acest fapt ne indeamna sa ne cizelam mesajul, sa ne imbogatim recuzita, prin costume de scena si obiecte fidel reproduse si, bineinteles, sa transmitem cat mai multa energie la concertele pe care le sustinem.
Jocke Wallgren (tobe; Valkyrja) vi se va alatura pe scena, la Wacken. De ce l-ati ales tocmai pe el?
[Gelu]: Jocke este un tobosar renumit, atat din punct de vedere al talentului, cat si al usurintei de a invata piese noi. Este un tip sarguincios. Ne-a fost recomandat de basistul trupei Valkyrja, Vlad Purice, un vechi prieten. Am fost bucurosi ca Jocke este liber in aceasta perioada. Sigur se va face remarcat.
Candlemass, Amorphis, Haggard, Grave Digger etc. Cei mai mari vor canta anul acesta la Wacken. Pe cine vreti sa vedeti cel mai mult?
[Duddu]: Arch Enemy, Lamb of God, Rammstein, Nightwish, Meshuggah n-o sa ratez cu siguranta. Apoi sper sa apuc sa vad si Crematory, Amorphis, Soilwork, Sonata Arctica, Tristania, Trivium si, for ol’ times’ sake, Ugly Kid Joe, Deep Purple, Candlemass si Alice Cooper.
[Gelu]: Rammstein, Amorphis, Crematory, Arch Enemy, Doro, Motorhead, Nightwish; astea in mod special.
[Castor]: Alice Cooper, Rammstein, Amorphis, Doro, Alestorm, Crematory, Fear Factory, etc
„Ne straduim sa schimbam cat putem perceptia actuala asupra tarii noastre, atat la nivel intern, cat si – mai ales – la nivelul celor din afara.”
Pregatiti ceva special pentru concertul de la festival? Dupa Wacken pe unde va mai vedem prin tara?
[Gelu]: Pentru prima oara, in show-ul pe care il pregatim pentru Wacken este inclus un ansamblu de elemente eterogene, polivalente, care speram sa atraga atentia si sa impresioneze. Una dintre surprize consta in dansul ielelor, care se va desfasura in planul doi al scenei. Deocamdata va lasam sa va imaginati. Categoric, vrem sa ne prezentam pe masura acestui festival. Show-ul, desi scurt, il pregatim in detaliu! Dupa Wacken vom pregati, evident, urmatoarele concerte. Datele inca nu sunt certe, dar va vom tine la curent cu detalii, pe parcurs.
Este clar ca pretuiti foarte mult mostenirea culturala a stramosilor. Cand ati dat nastere proiectului, de ce ati ales aceasta forma de exprimare – metalul „pagan” – si tematica istorica. Nu ar fi fost mai usor sa cantati si voi ceva mai comercial?
[Duddu]: Am ales ideologia asa-zisa pagan pentru ca reprezinta cel mai bine ce simtim acum. Dupa parerea noastra, mesajul transmis nu difera atat de mult de cel pe care-l aveam la inceputurile noastre ca formatie. Trupele evolueaza, la fel si gandirea, perceptiile si sentimentele lor. Unii aleg sa protesteze impotriva sistemului si sa se exprime in felul lor. Noi facem asta prin trimiteri la folclor, la stramosi, la radacini, incercam sa aducem aminte tuturor ce am fost, prin contrast cu ceea ce suntem acum. Pe de alta parte, ne straduim sa schimbam cat putem perceptia actuala asupra tarii noastre, atat la nivel intern, cat si – mai ales – a celor din afara. Din fericire, se pare ca aceasta tematica incepe sa devina un trend si printre trupele din Romania, asa ca speram sa primim ajutor in straduintele noastre si din partea celor mai tineri.
Ar fi fost mai usor si mai banos, intr-adevar, sa cantam ceva mai comercial, dar lasam asta in seama celor care nu pot sa faca mai mult, nu-i deranjeaza „sa se murdareasca pe maini”, ca sa zic asa, de comercial si nu suporta sa fie luati in ras de nenumaratii „critici” rasariti ca ciupercile dupa ploaie. Oricum, facem ce ne place pentru cei carora le place. Nu obligam pe nimeni sa ne asculte sau sa ne vada, deci nu vad de ce ne-ar interesa parerea celor carora li se pare pueril ceea ce facem. Noi transpunem publicul intr-o anumita stare pozitiva si suntem mandri si bucurosi ca reusim sa facem asta.
Undergroundul romanesc este si el impartit intr-un mainstream si un…sub-underground – daca ne este permisa licenta. Rockul alternativ este la mare cautare, in timp ce metalul pare sa fi cazut de pe fata planetei. De unde predilectia pentru cel dintai? In tari ca Finlanda, de exemplu, situatia este invers.
[Duddu]: Rock-ul alternativ e mai usor de facut, de „gestionat” din toate punctele de vedere si de digerat. E normal sa aiba mai mult succes. Si mie imi plac trupele de alternativ si de la noi si din afara. Imi place muzica buna indiferent de gen. Am multi prieteni care canta alternativ. Afara e alta treaba, metalul are vechime si traditie, e greu sa-l dai jos, sa-l scoti din inimile pasionatilor. Romanii sunt, ca sa zic asa, mai maleabili.
[Gelu]: In plus, consider ca am ajuns intr-un stadiu in care am devenit deopotriva maturi si selectivi in ceea ce priveste muzica cu care ne delectam acum, pe care o ascultam acasa, dar si sursele de inspiratie. In schimb, produsul trupei GOD este mai curand inspirat de muzica cu care am crescut, piesele originale de atunci, care pun bazele metalului si fac deliciul cunoscatorilor curentului rock, si care, in final, fac diferenta de ceea ce ruleaza pe piata in prezent.
Faceti vreodata misto de formatiile de rock alternativ/ electro-rock/ indie etc?
[Gelu]: Tinand cont ca am un studio de inregistrari si sala de repetitii, trebuie sa ii “suport” pe toti cei care imi trec pragul. Glumesc. Nu imi sta in fire sa fac misto pe baza stilului de muzica abordat de alti colegi de breasla. Sau nicidecum la modul grosolan. Fiecare isi alege varianta potrivita de exprimare, forma de arta predilecta; iar pe acest considerent, atitudinea mea e de a sprijini orice act de creatie de bun-gust, indiferent de stil.
[Duddu]: Intre noi facem baza de orice, nu vad de ce trupele de orice gen ar face exceptie. Ne luam la misto chiar si pe noi, e ceva normal, simtul umorului nu trebuie condamnat.
„Temele de inspiratie pornesc din respectul si inclinatia pentru patrie si pentru istoria nationala. Restul e muzica!”
Daca ar fi sa colaborati cu un muzician autohton/international din mainstream, pe cine ati alege?
[Gelu]: Intr-o prima faza, mi-ar placea sa lucrez cu cei de la Moonspell, deoarece suntem prieteni cu ei, avem tendinte muzicale comune si cred ca ne-am intelege foarte usor sa intreprindem un proiect.
[Duddu]: Este extrem de greu de raspuns la asta. As spune Tudor Gheorghe, Peter Tagtgren, Dan Swano, chiar si Kitaro. Depinde de foarte multe chestii. Am colabora cu oricine ar putea sa ne ajute sa ne atingem scopurile muzicale mai usor si mai bine.
[Castor]: Sincer as lucra cu Furdui Iancu, sau Tudor Gheorghe, dintre artistii autohtoni; cat despre cei de pe scena internationala, l-as prefera in primul rand pe Jari Maenpaa (ex. Ensiferum, Wintersun), pe cei de la Orphaned Land si, binenteles, pe cei de la Moonspell (la fel cum a specificat si fratele meu). Mi-as fi dorit enorm sa lucrez si cu Quorthon (RIP).
Credeti ca puteti fi numiti o trupa „tematica”, asa cum este Gwar sau Turisas?
[Duddu]: In mod cert, suntem o trupa tematica.
[Castor]: Se poate spune si asa. Este clar ca avem o tematica a trupei bine stabilita. Ne bazam pe o imagine si un mesaj bine studiate, pe atitudine si pe un spirit de lupta cu care abordam show-urile noastre scenice, coregrafia si decorul, gandite pana la cel mai mic detaliu!
Ne pretuim noi romanii suficient mostenirea culturala? Va considerati o formatie „manifest”, care promoveaza un mesaj cultural profund?
[Castor]: Din pacate, sunt prea putini acei romani adevarati care inca isi respecta stramosii, mostenirea spirituala si cultura milenara. Globalizarea din zilele de azi isi spune puternic cuvantul si la noi in tara; fara indoiala ca suntem o formatie manifest, si asta am fost dintotdeauna, de cand am inceput sa cantam. Prin muzica, mesajul si imaginea scenica, am incercat sa trezim constiinta nostra si a celor care ne asculta; si impreuna cu ei, sa ne reintoarcem fata la stramosii nostri ce sau luptat si s-au jertfit pentru acesta tara! Speram sa reusim sa trezim in noi toti spiritul si cultura stramoseasca!
[Gelu]: In niciun caz la modul extremist. Noi nu incercam sa ne impunem punctul de vedere. Mai degraba, dorim sa continuam transmiterea invataturilor si a mostenirii stramosesti prin viu grai. Temele de inspiratie pornesc din respectul si inclinatia pentru patria si istoria nationala. Restul e muzica! Asa cum ne place sa o reproducem si sa o afisam!
[Duddu]: Cred ca, mai mult sau mai putin, am raspuns deja la intrebarea asta. Consider ca daca romanii si-ar fi pretuit mostenirea culturala, am fi fost o trupa mainstream nedisputata, apreciata fara echivoc. Cat despre ultima idee, are prea putina insemnatate cum ne consideram noi. Cum suntem perceputi de catre cei care conteaza este mult mai important. Speram sa fim apreciati si intelesi macar pe masura eforturilor pe care le depunem, iar mesajul pe care-l transmitem sa faca sa vibreze in sufletele ascultatorilor sentimentul apartenentei la un popor odata demn si darz.
Interviu sustinut de vocalul si cei doi chitaristi ai trupei GOD – The Barbarian Horde:
Constantin Lapusneanu (Castor)
Eugen Lapusneanu (Gelu)
Dan Talpalariu (Duddu).
Lasă un comentariu