Heaven Shall Burn, o trupa suficient de cool pentru Nietzsche

Citeste versiunea in Engleza a interviului AICI. Read the English version HERE

Cu ocazia editiei de anul acesta a festivalului „Rock The City”, Maximum Rock Magazin a stat de vorba cu Maik Weichert, chitaristul trupei HEAVEN SHALL BURN.

Germanii se afla pentru a doua oara consecutiv in tara noastra, in cadrul aceluiasi eveniment. Se pare ca au fost atat de fericiti de felul in care au fost tratati de publicul autohton incat s-au hotarat sa ne mai viziteze si in 2013.

Din 2012, metalistii au mai lansat un album, „Veto”, si au trecut prin diferite schimbari de viziune. Despre noul disc, dobandirea maturitatii si Nietzsche cititi mai multe in interviul de mai jos.

HeavenShallBurn2

Va aflati in Romania pentru a doua oara consecutiv, in cadrul aceluiasi eveniment, „Rock The City Festival”. De anul trecut, de la ultimul vostru concert, ati lansat un album nou, „Veto”. Analizati vreodata felul in care evolueaza formatia de la un an la altul?
In primul rand trebuie sa va spunem ca ne-am intors aici asa de repede pentru ca ne-a placut foarte mult ce s-a intamplat anul trecut. Am intalnit o multime de oameni draguti, am avut parte de organizatori foarte buni si de fani grozavi. Acestea sunt motivele principale pentur care ne-am intors. Sincer, nu analizam niciodata prea mult lucrurile. Daca s-a intamplat ceva nasol, toata lumea o stie si nu mai vorbim despre asta. Nu avem un plan maret pus la punct cu toate detaliile. Calatorim si, pe drum, culegem ciresele iar, pana acum, Bucurestiul a fost mereu o cireasa de pe tort pentru noi. Uneori ne asezam si discutam, dar nu „evaluam” niciodata. Cred ca acest lucru fura ceva din placerea de a face muzica. Are de-a face mai mult cu partea de business iar noi inca privim muzica din perspectiva unui hobby. Cu totii ne ocupam si de altceva in afara de arta. De exemplu, eu sunt avocat! Nu ne umplem frigiderul cu ajutorul muzicii ci doar castigam bani in plus, cu care ne procuram o multime de prostioare! Suntem foarte lejeri iar aceasta atitudine reprezinta o reteta eficienta. Cand nu ai asteptari, ci doar sperante, viata iti scoate in cale o multime de sanse. Norocul a fost mereu de partea noastra. 

Noul vostru album, „Veto”, trateaza problema din alt unghi. Tematic, discul mi se pare orientat mai mult spre spiritualitate decat spre aspectele sociale discutate pana acum. Este aceasta o impresie corecta?
Consider ca inca exista un element social puternic in versurile noastre doar ca acum acestea sunt mai mature, pentru ca am crescut. Atunci cand ai 18 ani crezi ca stii cum functioneaza lumea. Totul este pur, este alb sau negru. Insa, dupa ce treci de 30 de ani, iti dai seama ca ai facut compromisuri, ca lucrurile nu sunt atat de simple cum pareau. Uneori ajungi sa te urasi pentru alegerile pe care le-ai facut. Iti dai seama si ca trebuie sa te integrezi in societate pentru ca nu poti locui intr-o cabana, in padure. Acum abordam mai mult aceasta tema a compromisului, analizam mai mult lucrurile. Situatia nu mai este la fel de limpede ca inainte si acceptam ca trebuie sa existe mai multe puncte de vedere. Am renuntat sa ne mai „strigam” furia. Acum o discutam. In trecut, daca aveam de-a face cu o problema sociala, scriam o melodie despre ea. Astazi compunem piesa despre cauza problemei si, astfel, ajungem cateodata la religie, la spiritualitate. 

Aveti o puternica predilectie pentru Nietzsche. Ati fost criticati vreodata pentru faptul ca ii folositi unele dintre idei?
Adevarul este ca nu exista foarte multi oameni care sa se incumete sa vorbeasca despre Nietzsche pentru ca lucrarile lui sunt foarte complexe. Sunt lucruri pe care toata lumea le stie despre el, de exemplu citatul „Dumnezeu a murit”. Propozitia aceasta este total scoasa din context si inseamna cu totul altceva decat crede majoritatea. Mai mult, Nietzsche este vecinul meu. Locuiesc la 500 de metri departare de locul in care a trait el in ultima parte a vietii, cand era deja foarte bolnav. Este un filosof extrem de subapreciat si de neinteles. Reputatia lui a fost grav afectata de felul in care l-au interpretat nazistii, care i-au folosit gandirea pentru lucruri foarte gresite si i-au intors pe dos viziunea. 

Esti de acord ca sora lui este de vina pentru felul in care au fost folosite lucrarile lui post-mortem?
Foarte multe dintre scrierile lui tarzii nu au fost publicate de el, ci compilate, amestecate, puse cap la cap si modificate de sora lui. Trebuie sa ai foarte mare grija ce citesti despre el. Are foarte multe abordari interesante care merita descoperite. 

Credeti ca daca era contemporan cu noi, ar fi ascultat Heaven Shall Burn sau metal in general?
Consider ca suntem putin prea comerciali pentru el (rade). Poate ne-ar fi ascultat la inceput, dar trebuie sa luam in calcul faptul ca aprecia muzica lui Wagner, care era cea mai „bolnava” si mai salbatica muzica de pe vremea aceea. Desi la inceput au fost prieteni, au ajuns sa se dusmaneasca. Wagner era un nenorocit. Ce sa zic…sper ca ne-ar fi ascultat, dar poate ca ar fi ales ceva diferit. Cred, totusi, ca suntem suficient de cool pentru Nietzsche. 

Multumim Maik!

Foto: Diana Grigoriu

Puteti citi o cronica a evenimentului „Rock The City” AICI. 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*