Insomnium – Shadows Of The Dying Sun

625 vizualizări
Finlandezii de la INSOMNIUM s-au intors in acest an cu un nou album, „Shadows Of The Dying Sun”, lansat via Century Media Records in data de 25 aprilie 2014. Acesta este primul material cu noul chitarist Markus Vanhala de la Omnium Gathering care l-a inlocuit pe Ville Vänni inca din anul 2011.

Insomnium este o trupa de melodic death metal inedita prin abordare, probabil datorita stilului distinct de pe fiecare album in parte – eu inca sunt de parere ca formatia a imbinat si unele sound-uri de doom metal, in special in albume precum „Across The Dark” sau „Above The Weeping World”. In schimb, noul disc nu mi s-a mai parut sa contina sonoritatile grave specifice doom-ului si sunt mai mult ca sigur ca respecta regulile si abordarea clasica de melodic death, poate si din cauza idealurilor muzicale ale noului chiarist. Din punct de vedere instrumental, fata de precedentele materiale, chitarele sunt mult mai bine integrate in sound-ul ambiental si omogen, acest lucru generand o stare de exaltare pentru ascultator. De asemenea, alternantele dintre growl/clean, inclusiv suprapunerile in unele parti, dau un farmec specific acestui sound aparte.

Intro-ul din piesa „The Primeval Dark”, bazat pe armonii si riff-uri pe masuri compuse, te pregateste pentru o experienta spectaculoasa in universul muzical al albumului. In legatura stransa cu prima piesa este „While We Sleep”, o piesa deja cunoscuta ca single care contine cam toate elementele specifice melodic death-ului: armonii, riff-uri simple, clean vocals, ruperi de ritm si parti acustice. Pe de o pare, piesa „Reveletions” mi se pare ca dilueaza atmosfera creata prin primele doua melodii. Pe de alta parte, „Lose The Night” spala mica greseala de dinainte si instaureaza o energie noua, plina de substanta prin sonoritatea grava a vocii lui Niilo Sevänen, dar si prin refrenul catchy, usor. Aura magica, meditativa m-a captivat in continuare cu piesa „Ephermeral”, pe care o consider preferata mea de pe acest album. Mi-a placut la nebunie ruperea de ritm de dinaintea refrenului si schimbarile de masuri de dupa. Vocea clean a chitaristului Ville Friman are un loc rezervat special in piesa „The Promethean Song”, o melodie pe jumatate numai instrumental. Albumul se sfarseste maiestruos cu piesa care da numele acestui album, fiind o melodie dinamica, cu acelasi sentiment de claritate pe care l-am simtit cand am ascultat noul material.

Sincer, mi-ar fi placut ca Insomnium sa exploreze acele sonoritati de doom si pe noul album, dar sunt de acord ca au realizat anul acesta un disc bun, putin cam grabit, care continua linia melodica pe care a urmarit-o trupa inca de pe primul ei album din anul 2001.

„Shadows Of The Dying Sun” tracklist:

01. The Primeval Dark
02. While We Sleep
03. Revelation
04. Black Heart Rebellion
05. Lose To Night
06. Collapsing Words
07. The River
08. Ephemeral
09. The Promethean Song
10. Shadows Of The Dying Sun


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*