Lo!, The Ocean, Cult of Luna/ 29.04.2013, The Silver Church, Bucuresti

391 vizualizări

Evenimentul care a adus pe aceeasi scena trei dintre cele mai interesante formatii contemporane – Lo!, The Ocean si Cult Of Luna – a fost unul dintre cele mai asteptate ale primaverii si cu siguranta nu a dezamagit.

Concertele au avut loc in The Silver Church Club din Bucuresti, pe data de 29 aprilie. Pe 30, toate trupele au mai sustinut un show in Club Daos din Timisoara.

Se intampla rar ca in Romania sa fie vazute asemenea formatii, considerate a fi revolutionare pana si pentru scenele din strainatate. A fost o surpriza placuta sa constati ca publicul nostru savureaza genul post-metal si se strange in numar mare atunci cand are ocazia sa asiste la prestatiile live ale reprezentantilor.

In Silver s-au strans in jur de 400 de oameni care, cu cateva exceptii, au intrat in atmosfera intunecata si solicitanta din punct de vedere emotional a muzicii profesate de formatii. Show-ul a inceput cu formatia australiana Lo!, care a oferit cel mai brutal concert al serii. Trupa a intrat punctual pe scena la ora 20:00. De alta, intreg programul a fost respectat cu strictete, ceea ce reprezinta un punct in plus pentru organizatori.

Trupetii sunt, in momentul de fata, una dintre cele mai bine cotate trupe din zona sludge-metal. Foarte multa lume ii compara cu grupuri ca Old Man Gloom, dar in ciuda acestor referinte, australienii raman ancorati intr-un gen original si intens. Se vede ca nu avem de-a face cu o trupa care a apelat la vreun compromis stilistic pentru a ajunge unde este.

„Brandul” de intuneric paradoxal – aflat undeva intre lascivitatea bolnavicioasa a pasajelor mai lente si agresivitatea absoluta a pasajelor dure – a creat un show emotionant, care a captat imediat atentia auditoriului. Formatia a cantat si piese de pe noul album „Monstrorum Historia”, lansat pe data de 22 aprilie 2013, via Pelagic Records.

Publicul a patruns cu usurinta in mood-ul dark pregatit de Lo! si desavarsit de The Ocean, una dintre cele mai asteptate trupe ale serii. La ora 21, monstrii sacri ai post-metalului au luat scena cu asalt in mod insidios, protejati de intuneric. Asa cum s-a promis, luminile scenice au fost calibrate intr-un anumit fel pentru a crea o atmosfera lugubra, de meditatie mortuara.

Pe ecranul mare din spatele scenei, au inceput sa fie proiectate imagini tulburatoare cu o femeie atragatoare, chinuita de o suferinta necunoscuta. Tanara se ineca in valurile negre ale „oceanului” mintii ei si impartea „cosciugul” marin cu tot felul de „intraterestri” – meduze diabolice, alge, umbre etc.

Povestea sinistra completeaza de minune muzica, una dintre cele mai solicitante emotional cantate vreodata pe scena din „Biserica de Argint”. Formatia a cantat putin peste o ora si si-a concentrat set-listul pe noul album, „Pelagial” (pelagic = care tine de fundul marii), mixat de celebrul Jens Borgen (Katatonia, Opeth).

The Ocean ne-a invitat la un ritual veritabil de „submersiune” sufleteasca, incepand show-ul cu piese mai „luminoase”, apoi descinzand intr-o zona de inspiratie doom-metal. Aceasta scufundare treptata in cele mai adanci straturi ale oceanului sonor al trupei reprezinta intreg conceptul discului si al show-ului live.

Rand pe rand s-au auzit piesele „Epipelagic”, „Mesopelagic: Into the Uncanny”, si seriile „Bathyapelagic”, „Abyssopelagic”, „Hadopelagic”. Pe masura ce calatoria inainta, luminile scadeau tot mai mult, scufundand auditoriul in intunericul fundului marii.

Distorsiunile joase, sound-wall-ul intens si nemilos, vocea transgresiva a cantaretului si proiectiile tulburatoare de pe ecran au creat un spectacol complex care a reprezentat mai mult decat un simplu concert rock. Dupa un final epic, The Ocean s-a retras de pe scena si a lasat publicului o mica pauza de refacere.

La 22:30 a venit randul mult-asteptatilor Cult Of Luna – una dintre cele mai apreciate trupe ale metalului contemporan de „nisa”. De alta, trupa suedeza este, dupa Metallica, singura care a obtinut nota 10 din partea revistei Metal Hammer, intr-o recenzie facuta de redactorii acesteia.

Trupetii si-au lansat pe data de 25 ianuarie 2013 noul album, „Vertikal”, care a fost primit cu bratele deschise de comunitatea metal. Setlistul concertului de la Bucuresti a fost unul special, dat fiind faptul ca era primul show al suedezilor in Romania. Acesta a continut piese care nu au mai fost cantate de peste 5 ani – „Dark City”, „Vicarious Redemption” etc.

Formatia a cantat in jur de 90 de minute, spre deliciul auditoriului, care a asteptat mult timp sa-i vada pe nordici la noi. Sonorizarea buna, impreuna cu abilitatile muzicale ale instrumentistilor au transformat concertul intr-un show eveniment si un must-see pentru toti pasionatii de metal alternativ.

Pasajele instrumentale vaste si strivitoare au fost unul dintre highlight-urile serii. Ele au fost intampinate cu bucurie de catre cunoscatori. Cu toate acestea, anumiti spectatori nu au savurat intru totul fragmentele orchestrale, refugiindu-se in toaleta clubului, unde mescioarele trademark Silver au fost, la un moment dat, ocupate aproape in totalitate.

Mai putin cunoscatorii savurau o barfa si o tigara departe de scena. Trupa suedeza s-a tinut de cuvant si a sustinut un concert de aproape 2 ore, tinandu-i in priza constant pe cei din public.

Evenimentul din Silver Church Club a fost unul reusit, prezentand Romaniei trei trupe emblematice pentru un gen de metal inca prea putin promovat la noi. Felul sofisticat in care a fost gandita scena – cu proiectii si lumini neobisnuite – calitatea sonorizarii si natura transgresiva a spectacolului a facut ca gig-ul sa fie un highlight al primaverii 2013.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*