Luna Amara: „Viata inseamna mult mai mult decat un happy-end de film hollywoodian”

LUNA AMARA este o formatie care nu are nevoie de nicio prezentare. De ani buni, trupetii – responsabili pentru „cresterea” unui adevarat cult muzical – creeaza muzica polemica si originala, delectand publicul cu un tip de rock alternativ problematic si „problematizant”.

Baietii trec cu usurinta din registrul militant in cel poetic, acoperind un spectru vast de teme si sentimente. Pentru 2014, ei pregatesc follow-up-ul lui „Pietre in alb”, despre care au spus ca a fost cel mai bun material discografic al lor de pana acum.

Am stat de vorba cu Mihnea, solistul grupului, care ne-a povestit despre echilibrul si respectul din Luna Amara si despre dorinta de a evada din cliseu finalului hollywoodian.

LunaAmara2

In ultima vreme, foarte multe formatii canta concerte acustice. De unde acest trend, care pare sa fie mai pronuntat acum?
Pentru noi nu e neaparat un trend. Ni se intampla uneori sa fim contactati pentru acest gen de show, alteori ni se face noua dor de-un acustic. Oricum, concertele electrice raman majoritare.

V-am vazut live atat la evenimente ca „Overground Night”, cat si la „Best of Beer Fest”. Cat de greu ii este unei formatii sa se adapteze la genuri diferite de public?
Nu e greu, pentru ca avem un public al nostru care vine sa ne vada, oriunde am canta. Genul asta de adaptare se intampla la inceput. Ori noi, dupa 13 ani, avem deja un public dedicat si frumos, fara de care n-am putea exista…

Mihnea, cum a fost sa lucrezi cu tatal tau la videoclipul piesei „Pietre in alb”?
A fost extraordinar de fain! Imi doream de mult sa lucram impreuna. Tata s-a simtit foarte bine, e incantat de videoclip. Acum ne gandim sa colaboram pentru o piesa de teatru…

Spuneti-ne ceva despre noul vostru album. Pe cand ne putem astepta la o lansare fresh?
„Pietre In Alb” nu mai e chiar nou si promovarea lui s-a cam incheiat deja. Desi ne gandim sa mai facem un clip la una din piese. E cel mai bun album Luna Amara de pana acum, din punctul nostru de vedere. E complet, complex, si agresiv si melancolic, si revoltat si contemplativ. Cum ne place noua cel mai mult. Un album nou, cu siguranta in 2014.

„Pietre in alb” mi s-a parut mai contemplativ si putin mai dark decat materialele voastre precedente – mai melancolic cumva. Veti mai investiga virtutile creative ale acestui tip de sensibilitate si pe viitoarele materiale?
Tot ce e posibil, la noi nu e nimic prestabilit cand vine vorba de creatie. In acest moment, uitandu-ne la ce am compus in ultima vreme, raspunsul ar fi „nu”, dar pana intram in studio, cine stie cate se pot intampla si ce fel de inspiratie ne loveste…

Cum arata perioada urmatoare pentru Luna Amara? Unde va mai vedem, ce mai lansati?
Dupa cum spuneam, ne gandim la un nou clip, pentru o alta piesa de pe „Pietre In Alb”. Am inceput discutii in vederea realizarii unui DVD si, daca totul merge cum trebuie, el va exista pana la finalul acestui an. In rest, concerte. Ne puteti vedea la FanFest Rosia Montana (15-18 august) si la Bucovina Rock Castle (Suceava, 22-25 august). Iar pe 4 iulie cantam la Gradina Verona, in Bucuresti.

Nick a lansat de curand un material solo, pe care formatia l-a sprijinit cu mare drag. Nu ati simtit niciun fel de ‘vibe-uri’ negative cand Nick v-a spus ca si-ar dori un asemenea proiect?
Nu, asa ceva e exclus. Fiecare dintre noi asculta tot felul de muzici si e influentat de tot felul de sonoritati si experiente de viata. Nu toate ideile muzicale ale unui membru al trupei sunt perfect compatibile cu ceilalti membri. Asa ca fiecare are libertatea de a se exprima si individual. Ne bucura pe toti albumul solo al lui Nick, e un album foarte bun, mai mult, are o prezentare grafica de exceptie. La fel de mult ne bucura si proiectele de teatru ale lui Mihnea si implicarea lui in activismul social si de mediu, ca si faptul ca Razvan activeaza alaturi de trupa hip-hop ShadowBox, cu care tocmai a lansat un EP.

Pe disc, Nick a colaborat cu nume importante din Kumm, Urma etc. Exista dusmanii in lumea rock din Romania, sau este totul o frumoasa colaborare?
Exista, dar, spre deosebire de baietii de pe TarafTV, noi nu vorbim despre ele in public.

Mai este Luna la fel de „amara” in 2013 cum era chiar la inceput, cand ati aparut pe scena de la noi?
Da, Luna va fi mereu Amara, pentru simplul motiv ca viata inseamna mult mai mult decat un happy-end de film hollywood-ian.

Baietii va asteapta la concertele lor! 

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*