Mantre metal pentru razboaie interioare. Un interviu cu Goodbye To Gravity

In data de 30 octombrie 2015, formatia GOODBYE TO GRAVITY va lansa oficial cel de-al doilea album, „Mantras of War”, in cadrul unui concert special ce va avea loc in Club Colectiv din Bucuresti.

Momentul este unul foarte important pentru trupa bucuresteana. Primele recenzii ale materialului au aparut deja si au fost exclusiv pozitive, laudand albumul si numindu-l unul dintre cele mai bune aparute in ultima vreme pe segmentul metal din Romania.

Suntem de acord si puteti citi AICI review-ul nostru.

Intre timp, artistii pregatesc evenimentul din Club Colectiv, pentru care au gandit o multime de surprize. Formatia lucreaza cu o echipa de productie care va asigura un show exceptional, asa ca suntem nerabdatori sa vedem cum se va desfasura totul.

Basistul Alex Pascu si solistul Andrei Galut ne-au oferit un interviu in care au vorbit despre „Mantras of War” si ne-au dezvaluit cateva dintre secretele discului: temele predilecte, ideea din spatele artwork-ului sci-fi, detalii despre munca din studio, si multe alte informatii interesante, pe care va invitam sa le descoperiti citind materialul de mai jos.

Goodbye To Gravity Mantras of War

Vorbiti-ne despre conceptul discului. Artwork-ul si numele ma fac sa ma gandesc la o distopie SF.
ANDREI: Cu toate ca piesele de pe ‘Mantras of War’ au ca element comun tema razboiului, albumul nu e unul conceptual in adevaratul sens al cuvantului, iar in mare parte parte, razboiul e legat de introspectii, deci folosit ca metafora. Totusi, cei care vor avea curiozitatea sa patrunda un pic mai adanc in sensul versurilor, vor descoperi ca majoritatea lor au conotatii pozitive, dar n-as vrea sa dezvalui mai mult acum.

ALEX: Desi o distopie SF este intr-adevar starea pe care ti-o induce artwork-ul, cred ca discul nu are neaparat un concept ca in cazul unor albume ca ‘Operation: Mindcrime’, ‘Seventh Son’ sau alte albume conceptuale clasice. Mai degraba are un ‘vibe’ comun, care poate fi caracterizat simplist ca fiind un vibe ‘epic’ si agresiv.

In ultima vreme umanitatea a fost preocupata parca mai mult decat de obicei de ideea razboiului, de tema sfarsitului lumii. Va macina si pe voi acest Zeitgeist? Credeti ca ne apropiem de ceva teribil?
ANDREI: Istoric vorbind, nu suntem deloc straini razboaielor, ele sunt un rezultat aproape natural al firii umane, deci este foarte probabil sa se repete din nou la scara larga. Sper doar ca noi, ca oameni, vom fi indeajuns de inteligenti incat sa luam deciziile corecte atunci cand va veni momentul. Lasand insa razboiul propriu zis la o parte, cred ca fiecare dintre noi este mult mai familiarizat cu un alt tip de razboi si anume acel interior, iar tematica albumului cam aici se indreapta.

ALEX: Traim intr-o era in care razboiul ne este prezentat ca o stire banala de dimineata. Sute de morti, bombardamente – le ‘digeram’ impreuna cu micul dejun, scrollam repede peste stiri  despre conflicte in cele mai departate (sau apropiate) colturi ale planetei, pentru a ajunge la filmulete cu pisici. Apoi, seara ne delectam cu un film in care sigur exista violenta, arme si asa mai departe, asta daca nu cumva suntem gameri si ne este servit cam acelasi lucru. In contextul asta, razboiul a devenit un subiect banal dar in acelasi timp distant – e spectaculos atata vreme cat nu se intampla la mine in tara.

„Traim intr-o era in care razboiul ne este prezentat ca o stire banala de dimineata.”

Discul este exceptional: este metal, este dur, este modern. Cum ati ajuns la aceasta varianta estetica? Cat este „programat” si cat este spontan atunci cand se naste un sound specific unui album?

ANDREI: Multumim, ne bucuram ca iti place. Lucrurile s-au intamplat cumva firesc pentru noi in ceea ce priveste compozitia, ne-am folosit de experienta dobandita cu primul album si am creat piese noi, exact asa cum am simtit.

ALEX: Nimic nu este programat, pur si simplu asa a iesit. Am ‘aruncat la cos’ power ballads si piese mai lente, care pur si simplu nu erau la nivelul unui release GTG.  Am dezvoltat apoi piesele cele mai bune ramase si cu ele am creat acest  ‘canvas’ stilistic, care la albumul asta se intampla sa fie rapid, heavy si agresiv.

Multe melodii de pe album, ca, de exemplu, „Shadow Puppets”, ridica niste probleme foarte importante, cum ar fi manipularea la care este supus individul. Care sunt temele cele mai importante de pe disc?
ANDREI: Deocamdata cred ca cel mai bine e sa-i lasam pe oameni sa asculte si daca vor avea curiozitatea, sa digere piesele inainte sa le dam explicatiile sau sensurile pe care le-am gasit noi. Am vazut ca se practica descrierile gen Track-by-Track, poate vom face si noi asta la un moment dat, dar mai incolo putin.

„Colaboram  pentru show-ul de lansare cu oameni de top din productia de concerte din Romania pentru ca publicul sa aiba la concert o experienta de neuitat.”

Concertul de lansare are loc in data de 30 octombrie in Club Colectiv. Ce pregatiti special pentru show? Am inteles ca vor exista niste surprize pentru fani, merch nou-nout etc.

ANDREI: In primul rand pregatim un show live in care vom da tot ce avem noi mai bun si vom canta cateva din piesele noi in premiera live, restul sunt impodobiri si mici surprize care e bine sa ramana surprize J.

ALEX:  Vom avea merch nou-nout, va fi cu siguranta ceva pentru fiecare. De asemenea, colaboram  pentru show-ul de lansare cu oameni de top din productia de concerte din Romania pentru ca publicul sa aiba la concert o experienta de neuitat.

Faptul ca ati optat ca accesul la event sa fie liber a polarizat fanii. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
ANDREI: Unii oameni se bucura de intrare libera si asta ii determina sa vina la concerte, iar altii mai maturi, sunt constienti ca doar platind bilete, cumparand muzica si merch-ul trupelor pot investi in viitorul lor. Noi am vrut sa impacam pe toata lumea.

Alex, tu te-ai ocupat de productia materialului, iar apoi acesta a plecat in Grecia pentru mixing, apoi a fost masterizat de celebrul Svante Forsbäck. E important sa ai o echipa diversa de acest fel? Crezi ca ai putea obtine aceleasi rezultate daca te-ai ocupa doar tu de absolut tot?
ALEX: Fara discutie, este foarte important sa beneficiezi de aportul unor oameni cu o vasta experienta, in primul rand pentru a imprima discului acel feeling de ‘produs profi’.  In al doilea rand a fost foarte interesant pentru mine sa vad cum lucreaza acesti oameni, ce anume fac ei diferit (sau poate, din contra, sa imi confirme ca ce facem noi este, intr-adevar, abordarea corecta). Am invatat foarte multe odata cu productia acestui album si, cu siguranta, aceste cunostinte vor fi folositoare pentru urmatoarele release-uri GTG. Daca as putea obtine aceleasi rezultate daca m-as ocupa eu? Cu siguranta aceleasi rezultate nu le puteam obtine, asta in mare parte datorita echipamentului folosit. In Romania nu exista inca, din pacate, un studio la nivelul celor unde am mixat noi, iar un studio de mastering ‘pe bune’ nici nu exista in Romania.

Ati inceput prin a fi mari fani Iron Maiden. Aveti chiar si un cover al piesei „The Evil That Men Do”. Mai urmariti activitatea trupei?
ALEX: Cu siguranta, Maiden este si trupa mea preferata, dar si a lui Vlad Telea. Chiar in ziua lansarii am  cumparat ‘The Book Of Souls’ si l-am chemat pe Vlad sa-l ascultam impreuna. Inca incerc sa ii descopar toate fatetele. E un disc un pic greu de digerat, in special datorita productiei, insa piesele sunt excelente.  ‘Empire of the Clouds’ si ‘The Red and The Black’ sunt pana acum preferatele mele. Abia astept sa ii ‘prind’ din nou live!

„Chiar daca e muzica din reclamele de la TV sau pe care o auzim la supermarket, fiecare nota auzita intra in subconstientul nostru.”

De-a lungul timpului, am auzit artisti spunand ca nu prea asculta multa muzica pentru a evita sa fie influentati? Ce parere aveti despre aceasta viziune?

ANDREI: Am citit si eu un interziu cu Ozzy in care spunea asta si intr-o oarecare masura sunt de acord cu el: “Ce-ti intra pe-o ureche, s-ar putea sa-ti iasa pe gura mai devreme sau mai tarziu”. Eu insa prefer sa ascult multa muzica noua, pur si simplu pentru ca imi place muzica la nebunie. Daca asta ajunge sau nu sa ma influenteze, asa sa fie, nu-mi bat capul prea mult cu acest gand.

ALEX: Eu ascult multa muzica, ce-i drept, nu atat de multa cat mi-as  dori. Evident ca muzica pe care o ascultam ne influenteaza. Chiar daca e muzica din reclamele de la TV sau pe care o auzim la supermarket, fiecare nota auzita intra in subconstientul nostru, dar asta eu consider ca este un lucru benefic, in cele mai multe cazuri.

Daca ar fi sa faceti o colaborare inedita cu un muzician din orice gen, pe cine ati alege si cum ar arata/suna acest featuring?
ANDREI: Evident, cred ca orice muzician viseaza sa colaboreze la un moment dat cu idolii lui, dar cred ca cele mai reusite colaborari sunt acelea la care nici nu te astepti si care pur si simplu, se intampla. Deci nu stiu cum ar suna colaborarea inedita, dar daca se intampla, te anuntam J

ALEX: Mi-ar placea sa fac un cover Motorhead cu Lemmy.

Cum ati descrie, in cateva cuvinte, „Mantras of War” si ce il face un album must-listen pentru metalistii din Romania?
ANDREI: E tot ceea ce a fost primul album Goodbye to Gravity, doar ca mult mai bun :-).

Dati attend la evenimentul din data de 30 octombrie 2015, facand click AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*