Moartea unui comis voiajor (partea a-II-a): Rockul și mișcarea Flower Power

** FILE ** Rock singer Janis Joplin performs in this undated photo, location unknown. (AP Photo) ** zu unserem KORR **

Articol realizat de Costi Drăgici
(Prima parte a articolului poate fi citită aici: Moartea unui comis voiajor (partea I): Începuturile epocii muzicii rock )

Partea a-II-a: Rockul și mișcarea Flower Power

Mișcarea Flower Power, cultura hippie, ne duce cu gândul  la bariera anilor ’60 și ’70. Hippies aveau haine brodate cu flori în culori țipătoare și jeanși evazați, purtau flori în păr pe care le ofereau soldaților ca semn de pace. „Make Love not War a fost sloganul folosit ca un simbol de rezistenţă pasivă, ideologie non-violenţă, comunicare spiritual, puterea și eliberarea dragostei din tipare. Toată această perioadă a constituit un protest al generației tinere în mișcarea de opoziție a războiului din Vietnam.

A fost epoca de aur a culturii pop, a muzicii rock și a artiștilor rebeli. Jimi Hendrix, Janis Joplin, Grateful Dead, Bob Dylan, Rolling Stones, The Doors, The Beach Boys fac parte din această generație.

O serie de concerte și festivaluri rock au creat o punte între artiști și publicul devorator de muzică bună. Punctul culminant a fost atins la Festivalul de la Woodstock din 1969 (15 – 18 august), atunci când 500.000 de tineri au trăit în pace și armonie (poate prea multă armonie) trei zile de neuitat. Uneori mă întreb câți business/congress-mani au fi fost acolo. Steve Jobs sigur a fost! Sâmbătă, pe scenă au cântat printre alții Canned Heat și Janis Joplin iar în ultima seară cel care a închis concertul a fost Jimi Hendrix.

 Alan Wilson

60-alan-wilson

Chiraristul de la CANNED HEAT a fost găsit mort pe 3 septembrie 1970 în timpul unei excursii în Topanga Canyon, California. Avea 27 de ani. O autopsie a identificat cauza morții ca fiind o intoxicație masivă de barbiturice. Wilson a mai avut o tentativă de sinucidere cu câteva luni mai devreme, încercând să iasă cu mașina de pe o autostradă din Los Angeles. A fost internat într-un spital pentru depresii semnificative, dar eliberat după câteva săptămâni.

Fondator al CANNED HEAT, Wilson (chitară și muzicuță) a fost liderul și principalul compozitor al trupei. Stephen Stills (Crosby, Stills, Nash & Young) a dedicat  piesa „Blues Man” de pe albumul „Manassas” (1972) lui Wilson, Jimi Hendrix și Duane Allman. (Duane Allman, chitarist, fondator și lider al Allman Brothers, moare într-un accident de motocicletă în 1971).

Johnny Allen Hendrix

60-jimi-hendrix

Născut într-o familie modestă de afro-americani din Seatle, Jimi Hendrix învață să cânte la chitară încă de la 12 ani, fiind influențat de legendele bluesului B.B. King și Robert Johnson. Până în 1963 el cântă pentru Little Richard sau Jackie Wilson ca al 2-lea chitarist sau chitarist de rezervă. Deși stângaci a cântat cu chitara pentru dreptaci folosind-o răsturnată.

S-a făcut cunoscut cântând blues în cluburi din Greenwich Village, New York. Cu o nouă chitară adaptată pentru stângaci, Jimi Hendrix este remarcat de Chas Chandler (Animals) care devine managerul lui. Îl aduce în Anglia unde împreună cu Noel Redding (bas) și Mitch Mitchell (baterie), formează Jimi Hendrix Experience. Trio-ul a urcat rapid în topurile din US și UK, unde piesele „Hey Joe„, „Purple Haze„, „The Wind Cries Mary” au ajuns în top10 în prima jumătate a anului 1967.

Paul McCartney îl recomandă pe Hendrix organizatorilor de la Monterey Pop Festival. Hendrix cântă în stil propriu „Hey Joe„, „Foxy Lady„, „Can You See Me„, „The Wind Cries Mary„, și „Purple Haze” iar la sfârșitul reprezentației Hendrix își distruge în stil Peter Townsend chitara dându-i foc. În urma acestui incident, Hendrix a fost transportat la spital cu arsuri minore la nivelul mâinilor. Echipa legendei rock a recuperat chitara un model Fender Stratocaster 1965, care a fost vândută în 2008 la o licitație desfășurate la Londra pentru 346.000 euro.

La începutul anului 1969, Jimi Hendrix desființează The Jimi Hendrix Experience iar în luna august încheie celebrului Festival de la Woodstock unde concertează cu Band Of Gypsies, o trupă special formată pentru acest eveniment.

Un an mai târziu, pe 18 septembrie 1970 Jimi Hendrix moare în timpul somnului provocat de beție, sufocat de propria vomă.
Transportat la St Mary Abbot’s Hospital, Hendrix e declarat mort la ora 12:45 p.m. Mai târziu, prietena lui, Monika Dannemann a spus ca Hendrix luase nouă somnifere Vesparax, de 18 ori mai mult decât doza recomandată.
Revista Rolling Stone l-a clasat în „100 Greatest Guitarists” pe primul loc și pe locul 6 în „100 Greatest Artists of All Time„.

Janis Lyn Joplin

janis-joplin

Provenită dintr-o familie de intelectuali din Texas, Janis Joplin este considerată alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison una dintre cele trei staruri rock ale generației Flower Power.

În 1967, alături de grupul Big Brother and the Holding Company participă la Festivalul de la Monterey, unde primirea entuziastă a publicului îi determină consacrarea. În 1968 înregistrează la New YorkCheap Thrills„, album ce intră imediat în clasamentele din Anglia și din America. Janis Joplin urmează o carieră solo, alături de diverse formații de acompaniament.

Este prezentă la festivalul de la Woodstock unde performează alături de The Kozmic Blues Band, apoi la Madison Square Garden unde face duet cu Tina Turner într-un concert dat de Rolling Stone de Thanksgiving Day.
Cântece ca „Summertime„, „Piece of My Heart„, „Me and Bobby McGee„, „Cry Baby” sau „Mercedes Benz” sunt referințe de top ale lui Janis Joplin.

Pe 4 octombrie, 1970, Janis Joplin este găsită moartă în camera sa de la Hotelul Landmark Motor. Cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de heroină, combinat cu efectele alcoolului. Avea 27 ani ca Hendrix și Wilson !

Janis Joplin a avut grijă să lase 2.500 de dolari pentru petrecerea ce trebuie ținută în caz de deces. Aceasta a avut loc pe 26 octombrie 1970, la Lion’s Share în San Anselmo, California, unde au participat sora ei, Laura, logodnicul Seth Morgan și prietenii apropiați.

Urmează partea a III-a.

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*