Negura Bunget/13.03.2015, Flying Circus Pub, Cluj-Napoca

287 vizualizări

A trecut mai bine de un an de cand am fost la un concert NEGURA BUNGET. Asa cum am povestit intr-un articol publicat pe site la acea vreme, acel concert a fost un eveniment sobru, lipsit de identitate: Negura se afla in plina tranzitie dintre line-up-ul vechi (ma refer, desigur, la cel cu Stefan Zaharescu, Fulmineos si Inia Dinia) la unul complet nou. Formatia ducea lipsa de sens, iar membrii sai nu reuseau sa prezinte acel concept complex, ascuns in spatele simbolisticii pieselor vechi. Colac peste pupaza, a mai fost si o sonorizare execrabila, lucru ce a dus la prabusirea completa a unui intreg spectacol muzical.

2015 a insemnat inceputul unui alt capitol pentru Negura Bunget: in data de 27 februarie, formatia a lansat un album nou, intitulat “Tau”. Discul marcheaza inceputul unei serii artistice ambitioase, numita “Transylvanian Trilogy”, “un tribut sonic si vizual pentru taramul de bastina al formatiei” (Prophecy Productions), si ne asteptam ca cele doua parti sa fie lansate candva in urmatorii trei sau patru ani. O recenzie amanuntita a noului material discografic poate fi citita AICI.

Lansarea unui album a insemnat, totodata, si pregatirea unui turneu de promovare. Am fost impresionat de amploarea si complexitatea acestei calatorii pe care Negura Bunget a initiat-o: turneul european a inceput in data de 6 martie si se va finaliza in data de 31 martie 2015, iar formatia va sustine mai bine de patruzeci de concerte in acest interval de timp. Mai mult decat atat, trupa va porni in toamna intr-un nou turneu, dar de aceasta data in America de Nord; si acesta se anunta a fi de lunga durata, dar voi astepta rabdator mai multe informatii la timpul potrivit.

Flying Circus PUB's photo.

Din pacate, nu totul este frumos si incantator in lumea asta: dupa concertul Negura Bunget din Sofia, trupa a fost jefuita: din masina au disparut echipamente importante, precum laptopuri, sau Ipoduri pentru scena. Drept urmare, formatia a fost nevoita sa se intoarca in Timisoara pentru a inlocui aparatele furate. Problema majora a constat in faptul ca, inevitabil, Negura Bunget a intarziat la evenimentul din Cluj. Intre orele 18-21 programul a fost constant schimbat de reprezentantii clubului Flying Circus, pentru ca trupa sa poata ajunge si sa isi seteze backline-ul. Ghinionul a continuat si am aflat ca trupele Grimegod si Sinfold, cele care ar fi trebuit sa cante in deschidere, au fost nevoite sa isi anuleze recitalul din cauza acestei intarzieri justificate.

Am ajuns la ora 22 in club, si am fost surprins sa nu vad niciun echipament pe scena, ca apoi sa aflu motivele anularii. Negura Bunget a ajuns in jurul orei 23, iar recitalul lor a inceput cu putin timp inainte de miezul noptii. Publicul, destul de numeros, mi s-a parut intelegator cu problemele ivite si nu am auzit sa fi fost vreun incident (ulterior, numeroase voci au insinuat ca pretul biletului ar fi trebuit sa fie modificat, dar nu vreau sa comentez pe aceasta tema).

Tibor Kati, solistul formatiei, a tinut la inceputul spectacolului, asa cum ar fi si trebuit, sa prezinte sincere scuze pentru intarziere. Prima piesa pe care am ascultat-o a fost “Curgerea Muntelui”, dar care, din pacate nu s-a auzit mai deloc, asta pentru ca formatia nu a facut nicio proba de sunet concreta. Suprinzator, si cred ca asta este meritul sunetistilor, la cea de a doua piesa, “Nametenie”, sunetul a fost reparat, si pot spune ca s-a auzit mai mult decat impecabil (cel putin, in locul unde am stat, s-a auzit asa cum mi-as fi dorit).

Flying Circus PUB's photo.

Trebuie sa mentionez ca Negura Bunget nu a venit cu doi membri din noul line-up: Adrian Oq (chitara) si Petrica Ionutescu (flaut), acestia fiind inlocuiti de Cosmin Harbei si Lucian Chirlan. Ultimul dintre acestia mi s-a parut o supriza placuta, pentru prestatia sa ca backing vocals, dar si pentru abilitatea de a canta la flaut si la bucium. Formatia a mai cantat piese de pe albume mai vechi, precum “Om” sau “Varstele Pamantului”, dar si piese de pe noul album, “Tau”. Fata de concertul de anul trecut din Galati, m-am convins ca trupa a reusit sa gaseasca acea identitate de care ducea lipsa: show-ul a fost exploziv, impecabil. Acele sonoritati traditionale, aflate in directa armonie cu pasajele dinamice ale bateriei, cu momentele agresive, clasice, de black, dar cu vocea mult mai grava a lui Tibor, au punctat un tipar live nou pentru Negura Bunget, diferit de cele vechi.

Este de respectat faptul ca Negura Bunget a tinut sa vina cu orice pret la Cluj, in ciuda ghinionului prin care a trecut. De asemenea, felicitari clubului pentru ca a actionat profesionist pentru a remedia situatia ivita. Mai multe amanunte despre turneul trupei puteti gasi AICI.

Photo Credits: Marmo

Setlist:

1. Curgerea Muntelui
2. Nametenie
3. Pamant
4. Cunoasterea Tacuta
5. Schiminiceste
6. Impodobeala Timpului
7. Dacia Hiperboreana

Bis: Hora Soarelui


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*