Negura Bunget, renascuta din propria cenusa

Dupa o importanta schimbare de componenta, apreciata formatie romaneasca NEGURA BUNGET a luat-o de la capat si se simte mai bine ca niciodata.

Momentan, trupa lucreaza din greu la „Tau”, noul album, care va fi lansat cat de curand. Trupa are la dispozitie propriul studio si nu vrea sa se grabeasca. Scopul este acela de a produce un material foarte bun.

Maximum Rock Magazin a stat de vorba cu Gabriel Mafa „Negru” si l-a luat la intrebari cu privire la destinul formatiei, evolutia lucrurilor dupa modificarile de line-up si despre planurile de viitor ale renumitului grup autohton.

Citeste interviul mai jos.

negru2

Salut Negru. Nu te voi intreba despre inceputurile formatiei fiindca Negura Bunget este o trupa cunoscuta in Romania chiar daca aceasta concerteaza mai mult afara decat in tara, insa va trebui sa-mi spui pentru inceput ce inseamna pentru tine aceasta trupa?
Noi incercam sa cantam oriunde suntem invitati si sa ne extindem orizontul cat mai mult… nu vedem diferit concertele din tara de cele din afara. Negura Bunget e in primul rand o sansa pentru mine, o sansa pentru o evolutie spirituala si o calatorie initiatica plina de satisfactii dar si de sacrificii pe masura. Este muzica si pasiune, este sansa de a parcurge o cale personala dar si de a duce mai departe mostenirea culturala locala si cautarile personale care isi gasesc raspuns in Negura Bunget.

Nu este frustrant faptul ca formatia are o activitate mai importanta in afara tarii decat in tara?
Cred ca mai de graba e un avantaj… Avem oportunitatea de a descoperi noi locuri tot timpul, de a ne adresa unui public mult mai larg. E tot timpul placut sa vedem oameni noi, din colturi diferite ale lumii, bucurandu-sa de muzica noastra. E unul din cele mai importante sentimente care ne impinge sa mergem mai departe si sa venim cu lucruri noi tot timpul.
Crezi ca astazi daca cineva ar incerca sa urmeze drumul, ideea, formatiei Negura ar reusi sa ajunga unde ati ajuns voi?
Cred ca ar fi o incercare interesanta… In final totul depinde de multi factori, talent, ambitie, perseverenta, dar si de o doza importanta de noroc. Din multe puncte de vedere lucrurile se intampla mult mai usor si mai repede in prezent, dar pe de alta parte abordarea noastra a fost tot timpul una care nu a urmat cai batatorite de altii.

Cat de important este pentru trupa partea muzicala si cat partea vizuala? Ma refer aici atat la concerte cat si la materialele pe care voi le editati.
Cred ca toate detaliile conteaza. Partea vizuala a fost tot timpul pentru noi o completare a celei muzicale, iar in prezent suntem intr-un proces care va imbina complet cele doua dimensiuni. Pentru noi este important mesajul pe care il transmitem iar atentia noastra se concentreza spre oferirea unui intreg ale carui elemente se intrepatrund armonios.

Dupa plecarea lui Stefan „Chakravartin” si a celorlalti din trupa multi dadeau trupa Negura Bunget ca si dizolvata. De unde puterea de a “renaste”. Mai mult, cu anuntul participarii formatiei la Damnation Festival din UK si Wave Gotik Treffen ai inchis gurile rele…
Cred ca din exterior lucrurile au parut ceva mai dramatice decat au fost in realitate. A fost o schimbare care a venit la momentul potrivit, si chiar daca a avut parti dificile, in final ne-a dat un impuls de prospetime si de energie care ar trebui sa se vada in curand intr-o multime de realizari. Sunt mult mai multe lucruri de anuntat in viitorul apropiat, Negura Bunget e intr-un proces de evolutie care poate trece peste multe obstacole. Ceea ce nu te ucide te face mai puternic!

NeguraBunget Small

Pe site-ul formatiei apare noul line-up:
Gabriel Mafa / Negru – drums / percussion / dulcimer / xylophone / horns
Tibor Kati – vocals / guitars / keyboards / programming
Adrian Neagoe / Oq – guitars / vocals / keyboards
Petrică Ionuţescu – pipes / horns / traditional instruments
Ovidiu Corodan – bass
Vartan Garabedian – percussions / vocals
Daniel Dorobanţu – visual design
Mihai Neagoe / Mtz – sound design

Ce ne poti spune despre noua componenta a formatiei?
Suntem inca intr-o faza de explorari si acomodari, dar cred ca e o componenta matura si echilibrata. Pregatim multe surprize, pe care le vom anunta la momentul potrivit.

Pe Tibor Kati (voce) lumea in cunoaste din formatia Grimegod, trupa cu care el a crescut. Cum ai ajuns la el? Nu ti-e frica de faptul ca intr-un moment acesta se va intoarce la Grimegod?
Il cunosc pe Tibor din anii 90, si tot timpul ne-am inteles bine. El nu pleaca din Grimegod, nu s-a pus niciodata problema asa… activitatea in Negura speram sa fie de bun augur pentru ambele formatii pe termen lung.

Pana nu demult toti membrii trupei aveau pseudonime… ai renuntat la ele?
N-as zice ca am renuntat. Mai degraba a evoluat totul in jurul nostru incat folosirea lor sa devina putin anacronica.

Ce pregatesti pentru piata din Romania? Cat de importanta este pentru tine piata din Romania fata de cea externa?
Nu pregatim niciodata realizari diferite pentru Romania. Incercam sa realizam cat mai multe la stadarde cat mai inalte, mai ales ca in zilele noastre totul sa intampla simultan la nivel global. Cu toate aceastea, ne simtim totdeauna mai aproape de publicul din Romania, ceea ce este si firesc, iar incarcatura emotionala la concertele din tara este totdeauna la cote inalte. Sufletesc vom fi totdeauna legati de locul de unde venim si de locul care nea ofera inspiratia deplina pentru ceea ce e Negura Bunget.

Despre “Tau” ce ne mai poti spune, cand va fi prezentat live si in Romania?
Sper ca inainte de finalul anului sa putem si lansa albumul. Chiar daca nu vom reusi sa-l lansam, cu siguranta el va fi finalizat si il vom prezenta live, atat in Romania, cat si in afara. Momentan pot sa va spun ca, avand propriul nostru studiou la dispozitie, muncim inca la aspectul muzical si vizual al albumului, luandu-ne timpul si rabdarea necesara pentru a crea un produs de calitate. O introducere in atmosfera trilogiei este EP-ul “Gand a – prins” care va aparea la casa de discuri germana Prophecy in lunile ce urmeaza.

Un mesaj pentru fanii vechi si noi ai trupei?
Negura Bunget e in acest moment la inceputurile unui noi ciclu creativ, ale carui rezultate se vor vedea deja din primele concerte care urmeaza. O multime de alte suprize vor urma in curand. Speram sa fiti alaturi de noi si in continuare! Numai bine.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*