Poziția clubului Fabrica față de PUZ-ul care vizează str. 11 Iunie aflat în dezbatere publică

Fabrica
Fabrica

După apariția în spațiul public a informației că Primăria municipiului București dorește să faciliteze demersurile pentru construirea unor blocuri de 8 etaje pe strada 11 Iunie în incinta fostei fabrici de ciorapi și tricotaje Apollo, clubul Fabrica, una dintre locațiile vizate direct de derogările de la PUZ, a emis primul comunicat legat de situația actuală, care poate fi citit integral mai jos. 

In ultimul timp lumea si-a indreptat involuntar atentia catre noi.

Ca urmare a numeroaselor întrebări adresate de către oaspetii nostri, referitor la articolele apărute în presă în legătură cu o eventuală demolare a clădirilor în care se afla restaurantul Fabrica, Clubul B52, Fabrica De Catarat si punctele comerciale partenere, precizăm faptul că, fiind chiriași ai spațiului respectiv, și, prin urmare, subiectivi, nu ne putem pronunța nici asupra legalității și nici asupra oportunității PUZ-ului aflat deja în dezbatere publică pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti pana la data de 1 iunie 2020.

In acelasi timp dorim sa va multumim pentru sustinerea de care ati dat dovada in aceste zile incerte pentru noi ca brand. Nu putem decat sa speram ca lucrurile se vor aranja in cel mai convenabil mod pentru toata lumea si sa ne revedem cu bine la o bere memorabila.

În acest moment, Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal STR. GRAMONT NR. 38 – INTRAREA OVIDIU NR. 6 – SECTOR 4 (zona care vizează Clubul Fabrica). În cazul în care considerați că există anumite puncte de vedere ce trebuie transmise instituției față de oportunitatea sau legalitatea noului PUZ, o puteți face până la 1 iunie 2020 AICI.

Legat de situația zonei în care se află și clubul Fabrica, din comunicatul de presă al Asociației Pro Patrimonio aflăm următoarele:

„Pro Patrimonio a făcut cerere de clasare în regim de urgență pentru fabrica pe 22 iulie 2019. Răspunsul Direcției de Cultură a fost că au emis aviz de demolare și că nu pot să dea curs cererii. Nu face referire la nici o analiză a valorii culturale a ansamblului. Din păcate este o pierdere uriașă pentru oraș, care nu știe și nu vrea să valorifice patrimoniul industrial. NU doar Primăria, dar și Direcția a cărei misiune este patrimoniul și valoarea culturală a orașului, nu înțeleg și nu știu să conserve și să integreze în beneficiul comunității valorile culturale. „Dezvoltarea” prin demolare este de fapt o alienare și încurajarea unei societăți cu Alzheimer.

Imobilul face parte din patrimoniul industrial al orașului, primele corpuri fiind edificate între 1895-1899, iar restul în perioada 1899-1911. Potrivit planurilor Bucureștiului de la 1911 imobilul ar fi aparținut lui Oprea Soare, important comerciant de cherestea, comanditarul reședinței realizate de arh. Petre Antonescu, azi monument istoric din str. Bordea Poenaru, București.

Imobilul este și un exemplu de bună practică pentru reintegrarea patrimoniului industrial în oraș”.

Clubul Fabrica este un spațiu care a sprijinit de-a lungul timpului mișcarea underground. Printre evenimentele pe care Maximum Rock le-a organizat în acest club amintim concertele formațiilor Gaahls Wyrd sau Destruction.

Citește și:


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*