România, țara unde cultura nu este „rentabilă”

Nu-i așa că vă simțiți în culmea mândriei când cineva de la noi e lăudat în alte țări? Parcă se umflă așa spiritul patriotic în tine și o dai pe „sunt mândru că sunt român!”, iar a doua zi te duci și arunci gunoaie pe stradă și faci glume pe seama băiatului care cântă la metrou și bătrânul ăla care încearcă să-și vândă tablourile pe un preț de nimic.

Păi normal. Îți place să te lauzi cu Brâncuși și cu Eminescu, cu ceva actori care au ajuns pe la Hollywood, mai ales cu sportivii, că pe ăștia îi știi de la televizor și de la școală oricum. Dar să te lauzi cu ceva contemporan sau cineva care abia începe să fie cunoscut? Să accepți ceva nou? „Nu, domne, nu mai e ce-a fost odată la noi! N-avem cultură! N-avem viitor!”

Cultura vine de la tot ce înseamnă artă: scriitori, muzicieni, artiști plastici, sculptori, dansatori, actori, regizori și orice altceva e privit cu ochii plini de milă în țara noastră. Că, na, dacă nu ești medic sau inginer, ești degeaba.

Din cauza acestor păreri date din generații în generații cum că arta e doar un hobby și nu îți aduce niciun beneficiu, s-a ajuns la o întâmplare neplăcută pentru oamenii din Baia Mare când au aflat că Școala Populară de Arte „Liviu Borlan” pur și simplu se… duce.

Școala se va comasa cu ceea ce se va numi curând Centrul Cultural Județean Maramureș. Așa vor mai marii județului, să reducă o școală de arte unde studiază o grămadă de tineri, pentru că nu e rentabilă. Profesorii se tem că-și vor pierde posturile, iar elevii că-și vor pierde profesorii.

Școala Populară de Arte „Liviu Borlan” împlinește 60 de ani, iar această veste a fost neașteptată, iar elevii și profesorii sunt lăsați în aer fără să fie avertizați, ba chiar li se spune că o să fie lăsați să-și sărbătorească cele șase decenii, apoi mai vedem. Pur și simplu.

Totuși, pentru că țin la cultura țării și mai ales vor să facă ceea ce le place fără să audă „ce, ești artist? o să mori de foame”, au ieșit să protesteze pașnic în Piața Revoluției din Baia Mare.

Elevii și-au cărat cu ei instrumentele muzicale și au cântat cele mai cunoscute melodii din folclorul transilvănean, sperând că pot convinge autoritățile că doar ei pot duce mai departe așa cum trebuie tradiția și cultura noastră. Nu vor să primească diplome de absolvire pe care scrie „centru” în loc de „școală”, așa că dacă nici ei și nici profesorii nu vor reuși să schimbe ceva, vor renunța la cursuri sau se vor transfera la alte școli de artă.

Alături de elevi și profesori sunt artiști români care au studiat la școli de arte, unii dintre ei chiar la cea din Baia Mare. Printre artiștii care susțin păstrarea identității de școală de artă se află formația Dirty Shirt, Cristian Hrubaru, Paul Ciuci, Iulian Vrabete, Lucian Ilut și mulți alții. Vedeți mesajele lor video mai jos:

Geplaatst door Lucian Ilut op Zondag 19 mei 2019

Geplaatst door Lucian Ilut op Zondag 19 mei 2019

Geplaatst door Lucian Ilut op Zondag 19 mei 2019

Geplaatst door Lucian Ilut op Zondag 19 mei 2019

Vedeți mai multe videoclipuri mai jos:

Incepând de azi cei care susținem păstrarea identității Scolii Populare de Artă "Liviu Borlan" din Baia Mare am decis să…

Geplaatst door Lucian Ilut op Zaterdag 18 mei 2019


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*