„Te dau in judecata!” Procese celebre din lumea rock

Si in lumea rock exista tot felul de conflicte neplacute care duc deseori la procese.

Maximum Rock Magazin vorbeste despre cateva dintre aceste procese celebre din lumea rock.

Metallica, Marilyn Manson si Slipknot au avut cu totii probleme fie cu „persoane fizice”, fie cu firme celebre.

Afla mai multe din articolul de mai jos.

Neil Young a fost dat in judecata de Geffen Records datorita experimentelor acestuia pe terenul alunecos al muzicii electronice si al rockabilly-ului. Casa de discuri a considerat ca Young nu si-a respectat contractul producand aceste discuri care nu au avut succesul asteptat, dar muzicianul s-a aparat si a declarat ca i s-a oferit libertate artistica absoluta. Procesul s-a rezolvat amiabil.

Conflictul dintre Roger Waters si David Gilmour este unul dintre cele mai renumite din istoria muzicii rock. Waters a parasit Floyd in 1985 si a dat trupa in judecata dupa ce aceasta a continuat sub acelasi nume. Intr-un final a renuntat la conflict dupa ce a obtinut dreptul exclusiv de a folosi conceptul de „The Wall”.

Printre cele mai celebre procese se numara cel al lui Ozzy Osbourne din 1984. In luna octombrie a acelui an, un tanar in varsta de 19 ani, John McCollum s-a impuscat ascultand muzica rockerului. S-a presupus ca de vina a fost cantecul „Suicide Solution” de pe discul „Blizzard of Ozz”, dar cine a ascultat cantecul stie ca, de fapt, mesajul acestuia este anti-sinucidere. Parintii lui McCollum l-au dat in judecata pe Ozzy dar au pierdut procesul.

Ah, Manson, Manson. Nu puteai si tu sa-ti alegi o groupie din public pentru spectacolul pe care l-ai oferit in Detroit in 2001? In timpul acelui concert, artistul si-a infasurat picioarele in jurul capului unui om din echipa de paza si a mimat gesturi de sex oral. Manson purta chiloti tanga. Joshua Kesler, „victima” cantaretului, l-a dat pe acesta in judecata, dar a renuntat a proces ca urmare a unei intelegeri.

Metallica a luat atitudine impotriva companiei Napster, pioniera sharingului de muzica online. Aceasta a distribuit ilegal piesele legendarei formatii iar aceasta nu a stat cu mainile in san. Datorita procesului intentat de trupa, Napster a falimentat.

Slipknot a dat in judecata Burger King dupa ce aceasta a folosit in campania de promovare a unor cartofi prajiti cu pui imaginea unei formatii mascate, numite Coq Roq. Burger King a protestat si a declarat ca, de fapt, si Slipknot era copiata dupa alte trupe. Procesul a fost anulat de ambele parti.

Scott Stapp si Kid Rock au dat in judecata Red Light District dupa ce acestia au comercializat o filmare in care cei doi se bucurau de afectiunea unor groupies.

Pentru primul sau hit post-Beatles, George Harrison a platit scump. Muzicianul a fost acuzat de plagiat de catre Chiffons, autori ai cantecului „He’s So Fine”. Judecatorul a decis ca, intr-adevar, piesa semana prea tare cu melodia celor de la Chiffons.

James Vance s-a sinucis in 1990 dupa o zi in care a baut, s-a drogat si a ascultat Judas Priest. Familia tanarului a declarat ca acesta a fost motivat de mesajele subliminale din textele pieselor Priest. Totul s-a soldat cu un proces surprinzator in care Rob Halford, vocalistul trupei, a dovedit ca este un foarte bun si foarte inteligent orator. Ulterior s-a renuntat la proces din lipsa de dovezi.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*